Колко често кучето има нужда да отиде по голяма нужда

куче изпражнения Снимка: iStock

А ко сте собственик на куче, вероятно имате всекидневен поглед върху изпражненията на домашния ви любимец. Все пак трябва да почистите след четириногото по време на разходка, нали? 

куче изхожданеСнимка: iStock

На всеки стопанин на куче се е случвало да се зачуди за това колко последователни и чести трябва да са изхожданията на питомеца му. Колко често, всъщност, едно куче има нужда да отиде до тоалетна? И ако кучето не е ходило по голяма нужда от известно време, кога е настъпил момент, в който имаме причини за притеснение?

Колко често имат нужда да се изходят кучетата?

Ако имате няколко домашни любимци, то може да забележите, че всяко от животните ходи по голяма нужда с различна честота, а самите количества също варират. Д-р Джери Клайн, главен ветеринарен лекар към Американския киноложки клуб, обобщава, че „нормалната дефекация при едно възрастно куче зависи от вида на храната и честотата на яденетата, които животното има през деня“.

Dogsandcats.bg

куче изхожданеСнимка: iStock

Имайки всичко това предвид, специалистът смята, че като цяло „дефекацията един до два пъти дневно се счита за нормална“. Д-р Клайн отбелязва също, че ако едно куче се храни с диета с по-високо съдържание на фибри, то може да се изхода до 3-4 пъти на ден. 

Проследяването на графика на вашето куче, що се отнася до честотата на изхождане, може да бъде важен начин за наблюдение на здравето му. Ако забележите промени в консистенцията или цвета на изпражненията на вашето куче, както и в честотата на ходене по голяма нужда, споделете тази информация с ветеринарния си лекар. 

Необходимо е да отбележим и, че малките кученца имат различен график на изхождане спрямо възрастните четириноги. „Кутретата ходят по-често, най-вече непосредствено след хранене“, обяснява д-р Клайн. За това е важно, когато приучавате животното към гърне, да го извеждате често, особено след като си похапне. 

Наблюдение на навиците на изхождане на вашето куче

Ако вие и домашният ви любимец живеете в апартамент, то вероятно сте запознати с рутината на животното що се отнася до ходенето до тоалетна, тъй като вие сте тези, които го разхождат всеки ден. При стопаните, които разполагат с ограден двор и позволяват на питомеца си да излиза сам из него, може да бъде малко по-трудно да следват графика на животното. Ако това се отнася и за вас, можете да помислите да излизате на двора с четириногото всеки път, когато го пускате. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Колко дълго може да изкара едно куче без да се изходи?

Редовното изхождане е важно, но понякога може да има леки промени в честотата. Липсата на движение на червата в рамките на 24 до 36 часа обаче, налага преглед при ветеринарен лекар, тъй като не се счита за нормална. 

Ако забележите, че косматият ви другар наближава границата от 24 до 36 часа, без да е свършил работата си, добра идея е да се консултирате със специалист. Същото важи и, ако животното е „летаргично, повръща или се напряга да дефектира“.

куче изхожданеСнимка: iStock

Как да разберете дали кучето има запушване на червата

Ако домашният ви любимец не е успял да се изходи, една от причините може да е чревно запушване или такова, при което стомахът или червата на животното блокират частично или напълно. Този блокаж предотвратява движението на течности или твърди вещества през стомашно-чревния тракт и поради това се счита за спешен ветеринарен случай, който понякога може да налага хирургическа намеса. 

Запушванията често се причиняват от ядене на неща, които не трябва и които са трудни за смилане. Симптомите на обструкции, за които трябва да следите, включват повръщане, слабост, загуба на апетит, дехидратация, подуване на корема и коремна болка, диария или обратно, невъзможност за изхождане (възможен запек).

куче изхожданеСнимка: iStock

Ако подозирате, че вашето куче може да има запушване, свържете се с вашия ветеринарен лекар или се насочете незабавно към спешна ветеринарна клиника.

Вижте още: 

7 странни неща, които кучетата правят, когато ходят по-голяма нужда

Кучето ми се изхожда вкъщи – какво да правя?

Виж още