Как да помогнем на кучето да се справи с промените в графика ни

куче човек Снимка: iStock

В секи път, когато има промяна в обичайната ви рутина или график – връщате се обратно на училище или на работа, заминавате на стаж в чужбина, наскоро сте станали родители – често може да сте твърде погълнати от случващото се, за да се замислите как това се отразява и на нашето куче. Някои домашни любимци са изключително чувствителни към тези промени. Всъщност, те буквално могат да страдат – физически и психически, причинявайки щети, ако бъдат оставени да справят сами с новостите. 

куче човекСнимка: iStock

Ето няколко начина как да помогнете на вашето куче да се справи с промените, които, искаме или не, нарушават обичайната му рутина. 

  • Правете постепенни промени

Замислете се – какво е усещането да преминете рязко от нощни към дневни смени? Само за ден да трябва да се пренастроите, събуждайки се в 5 сутринта, когато сте свикнали да спите до 10 часа? Тази промяна може да изтощи тялото ви – психически и физически. Е, същото се отнася и за вашето куче. Ако е възможно, опитайте се да улесните четириногото с новия си график. 

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

Ако ви предстои да отсъствате повече по работа, например, започнете да излизате от дома си по-рано преди обичайния час, седмица по-рано, например. Така домашният ви любимец ще започне да се приспособява към отсъствието ви. Тази тактика е особено важна при кучета, страдащи от тревожност при раздяла. При тях е наложително да има бавно приспособяване към всяка промяна в рутината, в противен случай ситуацията може да се влоши допълнително. 

  • Откажете се от сбогуванията

Без значение дали излизате до близкия магазин или отивате на работа, опитайте се да сте максимално спокойни всеки път, щом напускате или се прибирате в дома си. Забравете за поздравите и сбогуванията. Или с други думи – дръжте се така, сякаш излизането ви просто не е голяма работа. Това ще помогне на домашния ви любимец да остане по-спокоен, бъдете сигурни!

куче човекСнимка: iStock

  • Не забравяйте да обръщате внимание на питомеца си

Не забравяйте домашния си любимец. Понякога, особено в случаи на появата на ново бебе, смърт или друго емоционално заредено събитие, променящо живота ни, обвити в собствения си пашкул, можем несъзнателно да пренебрегнем домашния си любимец. Това обаче може да причини поведенчески проблеми, свързани със скука или стрес, като унищожаване на предмети или изпускане на различни места из дома ви. За да се избегне това, уверете се, че обръщате достатъчно внимание на кучето си – играйте си заедно, както правите винаги. Дори, ако се налага да си напомняте за това с бележка на хладилника или в смартфона си. Освен на четириногото, това ще се отрази добре и на самите вас. 

  • Нови играчки

Ангажирането на вниманието на домашния ви любимец с нова играчка, когато излизате, например, може да помогне за намаляване на безпокойството и тревожността му. 

куче човекСнимка: iStock

  • Професионална помощ

Не забравяйте, че има ветеринарни лекари, специалисти по поведение на животните и треньори на кучета, които могат да помогнат на питомеца ви. Не се колебайте да потърсите помощ ако се налага. 

 

Виж още