Как да помогнем на кучето си да изгради социални навици

куче социализация Снимка: iStock

С оциализиране се нарича процесът, при който стопаните запознават домашния си любимец със заобикалящата го среда - нови места, звуци, преживявания и хора. Целта е да му помогнат да свикне със света и  да го научат как да бъде уверен и спокоен в нови ситуации. 

Социализацията на кученцето е много важна и към нея винаги трябва да се подхожда с внимание и с търпение. Тя започва още с раждането на животното и често може да продължи дълго, след като кученцето вече е пораснало, особено ако е била неглижирана в съвсем ранна възраст. По време на своя живот четириногото преминава през различни етапи на социализация, които предполагат различен подход от страна на стопанина, пишат от „Четири лапи“.

куче социализацияСнимка: iStock

Социализацията обикновено започва още в развъдника, докато кученцето все още е със своята майка, братя и сестри. Често обаче, същинската работа настъпва, след като животното се озове в своя нов дом, при новите си стопани.   

Dogsandcats.bg

Следователно може да се каже, че бъдещият стопанин има много важна и отговорна роля в социализацията на своя избраник. Това означава, че всички ние трябва да сме запознати и подготвени в какво се състои този процес.

Приятелите ни от „Четири лапи“ са събрали някои полезни съвети, които е добре да имаме предвид при социализацията на нашия нов четириног другар. 

  • Запознайте се със специфичните нужди на питомеца си

На първо място, много е важно преди бъдещият стопанин да си вземе кученце от развъдник, да се запознае подробно с особеностите на неговата порода, за да разбере от какво ще има нужда то. 

куче социализацияСнимка: iStock

Социализацията, освен процес по представяне на нови преживявания на кученцето, често се изразява и в това то да опознае различни обекти, миризми, звуци около него. За да стартирате още с пристигането на животното в дома ви, добре е предварително да сте се снабдили с основните неща: купички за вода и храна, легло, кърпи за баня и лапи, играчки, храна, лакомства  и повод с нагръдник или нашийник, с който да се упражняват още от вкъщи и тн. 

  • Времето има съществено значение   

Колкото по-рано се започне със социализирането, толкова по-лесно и удовлетворяващо ще е то и за стопанина, и за неговия домашен любимец.       

От „Четири лапи“ препоръчват изграждането на социалните навици да започне докато кученцето е все още много малко. Всеки отговорен развъдник знае важността на ранната социализацията и следва да започне да я прилага още през първите седмици от живота на кученцето, докато то все още се намира със своята майка.

Не всички развъдчици на кученца обаче обръщат достатъчно внимание на този процес. Това е най-често случаят с кученцата, които биват развъждани и продавани незаконно, без да се спазват каквито и да било хуманни изисквания и без да се осигуряват минимални условия, съобразени с породата и нейните нужди. (Как стопаните да се защитят от рисковете на незаконната търговия с кученца можете да намерите тук).

Кученцата, които са плод на незаконните търговски практики на безскрупулните развъдчици обикновено прекарват своите първи седмици затворени в кашони, в тъмни и неприветливи помещения, или биват отделяни прекалено рано от майка си и своите братя и сестри. При подобни условия няма как да става въпрос за социализация. Именно заради това е много важно хората да знаят как да познават по поведението на кученцето дали неговата ранна социализация е била пренебрегната.   

куче социализацияСнимка: iStock

От организацията съветват, когато решите да си купувате кученце, задължително да го посетите първо в неговия настоящ дом, за да видите от първо лице в какви условия бива отглеждано то и какво подсказва неговото поведение.   

Отговорност на развъдника е да започне постепенно, още от 3-4 седмица, да запознава кученцето с различни обекти, хора и преживявания, за да може то да свикне със заобикалящата го среда и да не се отключват в него страх или агресия при определени обстоятелства. 

Когато бъдещият стопанин посети кученцето е важно да наблюдава как ще се държи в негово присъствие, както и в присъствието на останалите от кучилото, включително и майката. Ако кученцето започне да показва признаци на страх, притеснение или дори агресия, то значи е много вероятно досега то да не е било социализирано с други хора, освен с развъдчика. В такъв случай би му отнело много повече време и усилия да социализира своя нов домашен любимец, след като го докара в новия му дом. Затова, когато си избира нов домашен любимец, той винаги трябва да следи за развъдник, който се грижи достатъчно добре за своите кучета и им осигурява първи стъпки в социализацията още от ранна възраст.   

  • Съобразете се с темпото на домашния си любимец

Правилната социализация цели кучето да се чувства спокойно, уверено и щастливо в различни ситуации от ежедневието си. За да се случва това, необходимо е то да изгради доверие със своя стопанин – процес, който следва да се случва постепенно.

куче социализацияСнимка: iStock

Всяко кученце се развива по различен начин и с различно темпо, а породата сама по себе си не винаги предопределя всичко.   

Затова е важно  хората да са  търпеливи със социализацията на своето куче и да правят всекидневни малки крачки заедно с него. Ето някои практични примера, които могат да ви помогнат в ситуации, в които срещате затруднения:

  • Социализиране с други животни

Важно е  опашаткото да умее да контактува и да си играе със своите себеподобни, както и да се разбира  с представители на другите видове. Много кучета обаче често изпитват страх и дискомфорт при контакт с други животни. Това може да доведе и до склонност към агресия като форма на защитна реакция. 

За да избегнете подобна ситуация, важно е кутрето от малко да си взаимодейства с други животни. Важно е обаче, те да са подходяща компания за него. Първият контакт е много важен и ако отсрещната страна реагира нападателно, това може да пробуди страх у четириногото, който да намери проявления през целия му живот. За това от „Четири лапи“ съветват при първите срещи да се избере домашен любимец на познат, който е приятелски настроен. В идеалния вариант, запознайте животните с контролирана среда, където да имате възможност за намеса при необходимост.

куче социализацияСнимка: iStock

  • Пътувания  

Много кучета изначално не се чувстват комфортно, возейки се в превозно средство. Някои дори изпитват дискомфорт само при звука от преминаващо в близост такова. Въпреки че може да срещнете известна съпротива, важно е да започнете да правите стъпки, за да изградите положителни асоциации, свързани с возенето в кола. Тъй като, неминуемо, това е част от ежедневието – както на нас, така и на косматия ни другар.

Ако кучето се стресира, започнете с малки стъпки – разходка до самата кола, няколко обиколки около нея в началото, а постепенно – пуснете го просто да влезе вътре, без да палите двигателя. Идеята е животното да свикне постепенно и да не приема ситуацията като застрашаваща го. 

  • Разходки на повод с нагръдник   

Задължение на всеки стопанин е да поеме отговорност за своето куче и за неговото поведение спрямо други хора и животни. Един от най-сигурните начини да се случи това е като се използва повод или нагръдник при разходките навън. Много стопани правят грешката първото слагане на повод на кученцето да бъде също така и първият път, в който то излиза на разходка навън. Това са две напълно нови, но и различни преживявания, които, когато се случат едновременно, много често предизвикат двоен дискомфорт у кученцето. И неговата естествена реакция в тези моменти е да започне да оказва съпротива към целия процес по разхождане на повод.

куче социализацияСнимка: iStock

Правилната стратегия и тук е да започнете отдалеч – с малки стъпки. Сложете му каишката, докато сте у дома, нека походи и свикне с нея в комфорта на вече познатата му среда. Така, когато дойде време за истинските разходки, животното ще е възприело, че те вървят с новото му „оборудване“ и ще се отдаде изцяло на новото преживяване, което му предстои. 

  • Позитивно стимулиране  

Макар че осигуряването на нови преживявания на кученцето е жизненоважно, те трябва да бъдат винаги награждавани и стимулирани положително чрез игра, храна или проява на обич, за да се затвърди желаното поведение. Старайте се всяко взаимодействие да завършва положително. Това ще помогне на косматото ви другарче да започне да създава положителни асоциации и така нагласата му при следващият подобен опит ще бъде да съдейства, вместо да се противопостявя.

Социализирането е процес 

Подхождайки правилно и отговорно към изграждането на социални навици у домашния си любимец, вие ще му осигурите необходимите условия, в които да се чувства уверен и спокоен. Кучето не бива да бъде свръхстимулирано. Вместо това – награждавайте го, поощрявайте го и въпреки динамиката на обкръжаващата го среда ще видите, че в даден момент то ще ви се отблагодари с преданост и доверие. 

куче социализацияСнимка: iStock

 

Виж още