Защо кучетата се крият под леглото

куче Снимка: iStock

В сички имаме такива дни. Сещате се – когато ни се иска да оставим всичко на страна и да избягаме от проблемите, стресовите ситуации или неприятни ангажименти. За някои хора това е релаксиращ уикенд, за други – час за масаж, а за трети – спонтанно планирано бягство някъде сред природата. 

Вашето куче обаче не може да пътува само, камо ли да си купи самолетен билет или да резервира хижа в планината. За това е доста вероятно то да се отправи към най-привлекателното място, което може да намери, когато иска да си почине. Пространство, където ще получи малко спокойствие и тишина, заедно с подмладяваща дрямка (особено, ако е под стрес). Колкото и необичайно да ви звучи, това релаксиращо място за бягство за домашните ни любимци е точно под леглото ви!

кучеСнимка: iStock

Най-честите причини, поради които кучето се крие под леглото включват: 

  • Кучето ви се страхува от нещо

Сигурно сте забелязали, че когато навън има гръмотевична буря, на кучето ви не му трябва много време, за да се скрие под леглото. Или може би, например, когато сте домакини на парти и в дома ви има по-шумна компания. Да – домашният ви любимец бързо се е насочил към скривалището си. Това е така, защото

Dogsandcats.bg

ако нещо тревожи или безпокои животното, то инстинктивно търси местенце, което смята за безопасно. 

Вижте още: Защо кучетата се страхуват от гръмотевици 

За да ограничите това поведение (ако смятате, че е необходимо), можете да използвате някои техники за контракондициониране и десенсибилизация, чрез които да накарате вашия четириног приятел да се чувства комфортно с всичко, което го плаши. 

Например, ако звукът от гръмотевици е това, което отключва страха на домашния ви любимец и го кара да се крие под леглото, можете да му пускате от време на време тихи записи от буря. Поощрявайте животното с лакомства и го хвалете, когато седи спокойно до вас. Увеличавайте бавно силата на звука до момента, докато кучето вече не реагира на звука. 

кучеСнимка: iStock

В случай, че косматият ви другар се плаши от непознати, можете да му помогнете да се чувства по-комфортно с гостите ви, като ги помолите да донесат по едно лакомство за домашния ви любимец при следващото си посещение. Ще видите как скоро кучето ви ще започне да свързва приятелите ви с хубави неща и няма да има желание да бяга и да се крие, когато те позвънят на вратата ви. 

  • Вашето куче не се чувства добре

Ако домашният ви любимец изведнъж започне да се промъква под леглото ви, това може да е знак, че не се чувства добре. Когато кучетата са болни или депресирани, те инстинктивно са склонни да се крият. При тази ситуация следете и за наличие на други симптоми като: летаргия, липса на апетит, тихо мърморене, повръщане, изпускане на урина в къщата. Ако забележите нещо от изброените – най-добре е да заведете животното на ветеринарен лекар за преглед. 

  • Нужда от релаксираща ваканция

Честа причина домашните любимци да прекарват значително време от деня си под леглото е, че те виждат пространството отдолу по съвсем различен от нас начин. А именно – като приятно, релаксиращо място за дрямка. Повечето кучета обичат да усещат сигурността, която бърлогата им дава (споменавали сме, че за това им допада да си дремват и под завивката ни), за това не е никак чудно, че те може би възприемат зоната под спалнята ви като голяма пещера, където могат да се сгушат – съвършено необезпокоявани. В този случай най-доброто, което можете да направите, е просто да не притеснявате животното по време на релаксацията му. 

кучеСнимка: iStock

Често собственици на четириноги, чиито питомци често обичат да с дремват под леглото, им предоставят някои удобства, с които „леговището им“ да стане една идея по-комфортно. Можете да поставите черга, щайга или дори стар пуловер – каквото и да изберете можете да сте сигурни, че кучето ви ще е повече от доволно!

  • Вашето куче е стресирано

Ако нещо притеснява домашния ви любимец и той се усеща подложен на стрес, това директно ще го насочи в посока – под леглото, където животното ще отработи емоцията си и ще се справи с безпокойството. 

Стресовите фактори могат да варират от нов домашен любимец или преживяно травматично преживяване, скорошно преместване в нова къща или ново попълнение/загуба на член в семейството ви. 

Ако се касае за бягство от стресова за четириногото ситуация, то опитайте се да дадете на кучето си време да се приспособи към всичко, което го притеснява. Консултирайте се и с ветеринарния си лекар, за да обсъдите евентуален прием на медикаменти, които да облекчат тревожността на животното. 

  • Домашният ви любимец крие съкровища 

Вашето кученце може да обича да прекарва време под леглото, защото там къта своите най-ценни вещи, включително любими играчки и евентуално (и често срещано) – вашите чехли или чорапи. Някои четириноги съхраняват нещата си на места, които смятат за безопасни. И вашия космат другар може да избрал именно зоната под спалнята ви за целта.

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още:

Защо кучетата гонят опашките си

Харесва ли му на кучето да го прегръщаме

Виж още