Защо кучетата се страхуват от гръмотевици

куче Снимка: iStock

А ко имате куче, то тази сцена ви е добре позната: небето навън притъмнява, секунди по-късно – започва да вали пороен дъжд и е достатъчен един-единствен по-силен гръм, за да накара вашия домашен любимец да започне да лае или обратното – да го отпрати под леглото, в килера или в най-далечния ъгъл на банята ви. 

Страхът от гръмотевици или други силни звуци, като фойерверки, не е нещо необичайно сред кучетата. И, както обичаме да се изразяваме, никой не е застрахован – дори и тези уверени четириноги, които обикновено рядко показват други признаци на стрес или безпокойство в ежедневието си. 

Уплахата, която връхлита косматия ви другар винаги, щом чуе гръм, е форма на тревожност, която понякога може да доведе до по-сериозна травма или деструктивни тенденции на поведение. За това е важно да си изработите подход в подобни ситуации – ако съумеете да помогнете на домашния си любимец да преодолее объркването и моментното състояние на паника, когато навън има гръмотевична буря, това ще се отрази положително на държанието му в дългосрочен план. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Какво е страх от гръмотевици?

Често специалистите наричат страха от гръмотевици фобия от бури. Това е вид тревожност, която много четириноги изпитват. И докато по всичко личи, че самият шум е това, което сякаш стресира повечето кучета, други атмосферни промени, които самата буря предизвиква, също могат да предизвикат уплаха, включително светкавици, силен вятър, статично електричество и дори промяна в биометричното налягане. Всички те често остават незабелязани от хората или пък ги приемаме като нещо нормално. Страхът от гръмотевици може да се появи при всички кучета, макар че някои работни породи като Бордър коли, Немска овчарка и някои териери са по-склонни да изпадат в пристъпи на паника. 

Симптомите на тревожност при гръмотевична буря включват:

  • Треперене
  • Задъхване
  • Криене (под или зад мебели)
  • Прекомерно желание за близост със стопанина (кучето може да се бута във вас или зад вас)
  • Унищожаване на имущество (особено ако са сами вкъщи)

Как да помогнете на вашето куче

Ако домашният ви любимец се страхува от гръмотевици или други силни, непредсказуеми звуци, има няколко неща, които можете да направите, за да улесните ситуацията и за двама ви. Най-добрият начин да помогнете на животното да започне да приема звуците при буря по-нормално, е да се опитате да развиете у него здравословни навици и положителни асоциации от рано. Тоест – като го награждавате всеки път, когато проявява спокойно поведение, когато навън вали и гърми. 

кучеСнимка: iStock

Лакомства, похвали и други позитивни утвърждения са чудесен начин да възнаградите четириногото и да му покажете кое е желаното от вас поведение при подобни ситуации. Важно е да отбележим, че дори и да са започнали да изпитват по-малка тревожност, когато навън има буря, някои кучета все още може да треперят при звука от самите гръмотевици. В никакъв случай не бива да наказвате, да се карате или да ругаете по домашния си любимец. Далеч по-добрият подход в подобна ситуация би бил да предложите на животното място, което то счита за безопасно, където да се скрие, докато гърмежите преминат. 

Можете да дръпнете завесите, да пуснете лека музика, да му предложите да поиграете с любимата топка – всичко, което ще ви послужи, за да ангажирате четириногото и да го разсеете от случващото се навън.

Допълнителни възможности, които да опитате

За някои кучета физическият комфорт под формата на лек натиск върху някоя определена точка на тялото им, може да облекчи безпокойството при гръмотевична буря. Най-лесният вариант, при който никога няма да сбъркате, е да гушнете силно домашния си любимец или да го увиете с одеяло. Това ще му осигури усещане за спокойствие и безопасност, докато навън гърми.

кучеСнимка: iStock

Някои ветеринарни лекари препоръчват за кучета, които са с хронична тревожност, да се прилагат билкови добавки и масла. Предпочитан от доста стопани метод, това е вариант, който задължително трябва да обсъдите със специалист преди да приложите. 

Страхът и тревожното поведение, които обхващат голяма част от кучетата по време на гръмотевична буря, са нещо, което се среща често. Важно е самите вие да останете спокойни и да вдъхнете увереност на животното.Лакомствата и похвалите ще помогнат, но ако все пак домашният ви любимец се опитва да се скрие някъде – не го спирайте, защото това може да е неговият начин да се справи с уплахата си. 

 

Вижте още:

5 мотивиращи съвета за ежедневната разходка с кучето

4 oпасности за кучето ни в дъждовно време

Виж още