Как да предпазим коледната елха от лапите на кучето си

куче елха Снимка: iStock

З имните празници са вълшебно време, изпъстрено с блестящи светлини, орнаменти, коледни елхи и ярко оцветени гирлянди. Всички тези неща са забавни за нас, но са и интригуващи за домашните ни любимци. Добре е да го имаме предвид, когато украсяваме дома си. За да съумеем да защитим коледното си дърво от любопитните лапи и нос на кучето си.

Как да защитим коледната елха от кучето си

Може да се окаже известно предизвикателство да държите домашния си любимец далеч от украсената елха, особено ако имате кутре у дома и това е първата му Коледа. Но дори и по-зрелите, както и възрастни четириноги, които иначе знаят, че не трябва да се приближават много до него, все пак могат да станат любопитни. За това, ето няколко предпазни мерки, които да имате предвид. 

куче елхаСнимка: iStock

  • Ограничете достъпа на кучето си до елхата

Безспорно най-добрият начин да защитите кучето си от всички рискове, свързани с украсената ви коледна елха е да ограничите достъпа му до зоната около нея. Помислете за масичка, поставка, порта или друг вид съоръжение, с което да обградите дръвчето.

Dogsandcats.bg
  • Внимавайте за лампичките и контактите

Какво е една коледна елха без свелините по нея, нали? Е, нараняванията с електрическите кабели могат да увредят тъканта на устата на кучето ви и да доведат до дългосрочни проблеми с храненето, затруднено дишане и друг вид дискомфорт.

За да избегнете всичко това, редовно проверявайте кабелите на електрическото осветление. И задължително коригирайте кучето си, ако забележите, че ги дъвче или си играе с тях по друг начин.

куче елхаСнимка: iStock

  • Сложете по-чупливите орнаменти по-нагоре на елхата

Закачете здраво по-чупливите и скъпи играчки по-нагоре на елхата си, а в долната й част заложете на такива от дърво, които няма да се счупят при падане. Идея е и по-ценните орнаменти да закачите на гирлянд, който е поставен на стената или на камината, над вратата или на прозореца – някъде, където кучето ви категорично няма достъп.

Сред останалите коледни декорации, които трябва да внимавате да не попадат в лапите или в обсега на кучето ви, са:

  • Запалени свещи
  • Имел
  • Коледна звезда
  • Горски плодове
  • Адвент календари с бонбони и/или шоколад

Не забравяйте, че е далеч по-добре да бъдете по-предпазливи, за да предпазите домашния си любимец от празнични опасности в следствие на вроденото му любопитство и изследователски нюх!

куче елхаСнимка: iStock

Вижте още: 

Забавни начини да отпразнувате Коледа с кучето си

 

Виж още