Как да предпазим кучето си от ухапвания от пчели

куче Снимка: iStock

Н ие, признаваме си, намираме пчелите за очарователни! Въпреки това, всеки собственик на куче знае, че е от съществено значение да предпазим питомците си от ужилвания, тъй като те могат да причинят на четириногите ни другари болка, дискомфорт и дори алергична реакция. И тъй като домашните ни любимци са естествено любопитни по природа и често – склонни да изследват жужащите насекоми, има някои предпазни мерки, които можете да предприемете, за да сведете до минимум риска от инциденти. 

Следвайте указанията, описани по-долу и винаги бъдете една идея по-бдителни по време на дейности на открито, за да създадете по-безопасна среда за косматия ви другар. 

куче пчелаСнимка: iStock

Как да предпазите кучето си от ужилване от пчели

  • Наблюдавайте го, докато е на открито

Винаги, когато кучето ви е навън, особено ако се намирате в райони с цветя или кошери, наблюдавайте внимателно животното. Кучетата са естествено любопитни и може да се опитат да подушат жужаща пчела или да я приклещят между лапите си. А това бързо може да доведе до неприятни инциденти. 

Dogsandcats.bg

куче пчелаСнимка: iStock

  • Избягвайте да привличате пчели

Минимализирайте факторите, които биха могли да привлекат пчели във вашия двор или на открито, където питомецът ви прекарва времето си. Дръжте кофите за боклук плътно затворени, почистете падналите плодове, следете да няма оставени чаши или бутилки със сладки напитки отворени.

  • Създайте сигурна външна среда

Ако имате заедно двор или външна зона, помислете за създаване на сигурно и затворено пространство (с помощта на детски вратички или ограда), където домашният ви любимец спокойно да може да играе. Това ще му попречи да скита в зони, където може да има пчели и други опасни насекоми. 

  • Тренирайте кучето си

Можете да приложите някои техники на обучение, за да тренирате домашния си любимец да бъде предпазлив около пчели и други насекоми. Упражнявайте основни команди като „остави“ или „мирно“, за да пренасочите вниманието на животното далеч от жужащите насекоми. 

кучеСнимка: iStock

  • Избягвайте ароматизирани продукти за кучета

Избягвайте да използвате ароматизирани шампоани, балсами и други продукти, които имат силна миризма в грижите за домашния си любимец. Силните флорални и сладки аромати могат да привлекат пчелите и да увеличат възможността от ухапвания.

  • Проверете активността на пчелите

Преди да пуснете кучето си свободно да изследва двора ви или да се разхожда в нова зона, проверете за признаци на дейност на пчелите. Потърсете кошери и рояци в близост, вижте кои цветя/лехи са най-привлекателни за тях. Ако забележите пчели, най-добре е да държите питомеца си далеч от въпросните зони.

куче пчелаСнимка: iStock

Научете се да разпознавате признаците от ужилване от пчела

Важно е да сте запознати и да можете да различните признаците, че кучето ви е било ужилено от пчела. При четириногите те включват: подуване, зачервяване, болка и признаци на дистрес. Ако домашният ви любимец е ужилен, наблюдавайте го внимателни за възможни алергични реакции, които могат да включват затруднено дишане, прекомерно подуване и колапс.

куче пчелаСнимка: iStock

Отстранете жилото внимателно

Ако кучето ви е ужилено от пчела, опитайте се да премахнете забитото жило възможно най-скоро. Използвайте кредитна/дебитна карта или друг подходящ предмет, с чиято помощ да изстържете жилото със странично движение. Избягвайте да използвате пинсети или да стискате мястото на ужилването, тъй като по този начин може да се освободи повече отрова. 

кучеСнимка: iStock

Консултирайте се с ветеринарен лекар

Ако домашният ви любимец има анамнеза за тежки алергични реакции или е бил ужилван многократно, консултирайте се с ветеринарния си лекар. Той може да ви препоръча прилагане на антихистамини или други медикаменти за управление на състоянието на питомеца ви. 

Вижте още: 

Да подготвим кучето за първия по-активен пролетен уикенд

Безопасни растения за кучетата, с които да освежите двора си тази пролет

 

 

Виж още