Как да премахнем кучешко изпражнение от килима си

куче изпражнения Снимка: iStock

И нциденти се случват. Неприятното е, че кучетата ни не подбират къде да се изходят в случаите, когато не могат да се въздържат или нямат възможност да го направят навън. И ако това се е случвало на любимия килим в хола ви, то знаете, че премахването на петното може да се окаже по-трудна работа, отколкото изглежда. 

Искате да почистите бързо неприятните следи, като същевременно избегнете оставането на петна или миризми? Бързаме да отбележим, че въпреки доброто ви желание, нямате време да излезете го близкия магазин, за да купите продукти за целта. Защото, докато го направите, петното може вече да се е настанило на килима ви. За постоянно. 

Не се притеснявате! Имаме няколко идеи как да премахнете кучешки изпражнения от килима си. Няколко лесни стъпки и сами ще видите, как килимът ви ще стане отново чист и ще започне да ухае приятно да домакински продукти за нула време!

куче изпражненияСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Как да почистим кучешко изпражнение от килима си

Важно е да започнем с това, че бързо трябва да премахнете по-голямата част от изпражнението от килима. Меко казано, неприятна задача, знаем. И да, би било хубаво някой друг да го направи, но тъй като зависи от вас, добре е да се фокусирате и мобилизирате – ще го понесете, гарантираме ви!

 • Сложете гумените си ръкавици и вземете кофичка за боклук, четка за почистване и шпатула за боя (или нещо сходно).
 • С тяхна помощ изстържете по-голямата част от изпражнението и го поставете в кофата за боклук. 
 • След това избършете остатъците с влажна кърпа, като внимавате да не ги разнасяте допълнително. 
 • Напръскайте петното с препарат (ако имате под ръка, от тези, с които се третират петната преди пране). 
 • Пригответе си кофа със студена сапунена вода. Използвайте кърпа и с нея изтъркайте петното. Течният препарат за миене на съдове е подходящ за целта.
 • Многократно впръскайте препарата в килима и изтъркайте петното. Изплаквайте кърпата редовно в сапунената вода. Може да се наложи да използват и четка за почистване. Правете това толкова пъти, колкото е нужно, докато не остане видимо петно. 
 • С помощта на хавлиена кърпа попийте колкото е възможно повече влага щом приключите с търкането. Можете да я поставите директно върху областта, а след това да стъпите отгоре й – така ще я наситите максимално. Целта ви е да не остане никаква влага. 

И сега – как да премахнем и миризмата?

кучеСнимка: iStock

„Ароматът“ на кучешките изпражнения, която буквално се впива в килима ви, може да накара цялата стая да мирише зле. А опитът за прикриването й с ароматизирани почистващи препарати или освежители за въздух само ще влоши положението. Вместо това, можете да направите следното:

 • Смесете половин чаша 50/50 бял оцет и вода. Изсипете го върху петното и имайте предвид, че може да ви трябва малко повече от половин чаша, ако площта е голяма. 
 • Повторете процеса, описан по-горе, като използвате хартиени кърпи, за да абсорбирате излишната влага.
 • Поръсете мястото с обилна шепа сода за хляб, а след това я втрийте в килима с пръсти. Оставете да изсъхне – обикновено е необходима една нощ. Можете да подпомогнете сушенето с вентилатор или нагревател. 

Содата за хляб е естествен почистващ продукт, който помага за премахване на неприятната миризма, включително тази от кучешки изпражнения. 

 • Когато содата изсъхне, почистете я с прахосмукачка. 

Следвайки тези прости стъпки, вашият килим ще мирише свежо, без дори намек какво се е случило отгоре му по-рано.

Има много причини, поради които обичаме нашите домашни любимци. Но да почистваме петната от техните изпражнения от килима ни, определено не е в списъка. Независимо дали се сблъскате с по-течни или по-гъсти, инструкциите ни по-горе ще ви помогнат да се справите с неприятната изненада, която питомецът ви е оставил в средата на хола.

 

 

 

Виж още