Как да разберем дали кученцето ни е уморено или отегчено?

кученце Снимка: iStock

М алките кученца изглеждат като безкраен сноп от енергия – с тяхната игривост, любопитство и желание да изследват околния свят! В зависимост от това на колко месеца е косматото ви другарче, то може да започне да показва някои признаци, по които да се ориентирате дали е изморено или изпитва скука от заобикалящата го среда.  

кученцеСнимка: iStock

И макар двете състояния при кутретата доста да си приличат, за всеки собственик на домашен любимец би било полезно да съумее да различи кога домашният му любимец вероятно е физически изтощен и кога – психически уморен. 

Когато кученцето ви е уморено...

В общия случай, това е по-добрият вариант! Кученцата, които не могат да изразходват енергията си, да се раздвижат качествено и да разтегнат мускулите си, може да имат проблеми със съня, да станат нервни и да проявяват поведение, свързано с прекомерен лай, разрушително дъвчене, скимтене и дори – агресия.

Dogsandcats.bg

Специалистите са категорични: не се страхувайте да изморите кученцето си! Четириногите обичат да си дремват и навлизат по-бързо в състояние на дълбок сън, ако преди това са били физически активни. 

кученцеСнимка: iStock

Не претоварвайте кученцето си

Внимавайте да не претоварите кученцето си, опитвайки се да го изморите. Внимавайте за прекомерно и продължително задъхване, особено ако играете на открито през лятото и се уверете, че животното разполага с достатъчно прясна вода, за да утоли жаждата си. 

Ако кученцето ви иска да легне и да подремне, оставете го да го направи. Наблюдавайте го внимателно, за да прецените дали си почива спокойно, дали потрепва или скимти тихо, докато спи. Това може да са признаци, че е било уморено и си почива качествено.

кученце бебешки зъбиСнимка: iStock

Вашето кученце скучае ли?

Ако кученцето ви изглежда няма желание за игра, но и не заспива, когато го оставите само, това може да е знак, че се нуждае от умствена стимулация. Скуката при домашните любимци е една от основните причини за прояви на деструктивно поведение. Проблемът може да е ограниченият брой играчки, които вече не са му интересни, или предсказуемост в заниманията и дейностите, на които животното се е наситило през седмицата. 

Сигурните начини да прогоните скуката включват разнообразие – както спрямо играчките, така и относно дейностите, които ще ангажират вниманието на домашния ви любимец. Можете да заложите на интерактивни играчки (със скрито вътре лакомство) или пъзели, а за дъвчене – по-твърди гумени кокали или топки, например.

кученцеСнимка: iStock

Справяне с разрушителното дъвчене

Дъвченето не е непременно признак, че домашният ви любимец е отегчен. Това поведение може да се прояви и поради болка от никненето на зъбки. Въпреки това, често дъвченето е начин за противодействие на скуката и много четириноги просто му се наслаждават. Краката на мебелите ви, например, може да му приличат на пръчки, нещо, което кучетата естествено обичат да дъвчат. Най-добре е да приберете и всички обувки, възглавници и други предмети, които не искате да бъдат повредени и да ги държите далеч от обсега на домашния си любимец. Осигурете подходящи предмети за дъвчене, а когато животното се насочи към тях, не пропускайте да го похвалите и поощрите с лакомство.

Забележка: Осигуряването на достатъчно физически упражнения е един от начините за справяне с голяма част от проблемното поведение при кученцата. Когато едно кутре е уморено, то е по-малко вероятно да мисли за бели.

кученце бебешки зъбиСнимка: iStock

Твърде много лай?

Непрестанният лай може да е един от признаците, че кучето ви търси внимание. Това може да означава и, че си имате работа с отегчен домашен любимец. Ако съседите ви споделят, че питомецът ви лае, докато не сте у дома, това може да е признак на безпокойство при раздяла, което може да причини и други разрушителни поведения, пишат от The Humane Society. 

Вижте още: 

Кога малките кученца отварят очите си

Колко дълго можем да оставим малкото кученце само

Виж още