Кога малките кученца отварят очите си

кученца Снимка: pixabay.com

К ученцата се раждат със затворени очи и обикновено са им необходими между 10 и 14 дни, докато ги отворят и да започнат да виждат. 

Как се развива малкото кученце

За разлика от човешките бебета, кученцата не отварят очи непосредствено след раждането. Кутретата не се нуждаят от зрение веднага, защото новородените мъници на практика са доста неподвижни и прекарват по-голямата част от времето си в сън, както и пиене на майчино мляко. 

кученцаСнимка: pixabay.com

Обикновено са необходими между 10 до 14 дни, докато новородените отворят очи. При някои породи може да отнеме и повече време, за това не бива да се тревожите прибързано. 

Dogsandcats.bg

Повечето кученца отварят първо едното око, а не двете едновременно, за това – бъдете търпеливи. Не се опитвайте сами да отворите очите на животното, защото може да увредите зрението му. Оставете природата да свърши всичко онова, което трябва. 

Какво виждат новородените кученца

Не очаквайте кутретата да имат особено добро зрение в първите дни след като очите им са отворени. В първите две до три седмици щом това се случи, които се наричат още „преходен период“, зрението на малчуганите е замъглено. Те не понасят и ярка светлина, за това трябва да държите четириногите в тази ранна възраст на слабо осветено място, за да предпазите чувствителните им очи. 

Как се развиват очите на вашето кученце

Когато очите на вашето кученце се отворят за първи път, те имат леко млечен, сивкаво-син вид. Бъдете спокойни – това ще изчезне с времето. Очите на кутрето се развиват напълно едва, когато животното е между 4-5 седмици. Интересен факт е, че кученцата могат да виждат преди да започнат да чуват (ушите им се отварят около 18-20 ден). 

С течение на времето, когато очите се отварят напълно, се развива и техният tapetum lucidum – тънкият слой тъкан, който се намира зад ретината и помага на животното да вижда по-добре нощем.

кученцеСнимка: pixabay.com

Внимавайте за очни инфекции

Докато са най-уязвими и все още се развиват, най-важното е да поддържате средата на зениците на кученцето чиста, за да избегнете възможни инфекции. Последното нещо, от което се нуждае четириногото ви приятелче, е да развие конюнктивит през този критичен период. Имайте предвид, че ако не се диагностицира и лекува своевременно, това очно заболяване може да причини трайна слепота.

Ветеринарните лекари и специалисти са единодушни – най-доброто нещо, което трябва да направите за вашето кученце, когато става въпрос за ранна грижа за очите, е да оставите природата да си свърши работата. Разбира се, ваша задача като отговорни стопани е да следите за неща като оформяне на корички по очите или други признаци, че нещо може да не е наред. 

кученцаСнимка: pixabay.com

За щастие, това се случва по-рядко, отколкото хората очакват. За това – просто се насладете на трансформацията на вашия космат приятел, който се превръща от сляпо и глухо кожено топче в подскачащо, игриво и щастливо животно!

 

Вижте още:

На каква възраст да вземем кученцето у дома

Кога кученцата сменят бебешките зъби

 

Виж още