Как да разберем дали кучето ни има температура без термометър

куче треска Снимка: iStock

К учето ви се държи необичайно и искате да проверите дали има температура? Но не сте сигурни как да го направите, тъй като нямате ректален термометър под ръка? Е, имаме добра новина за вас – има няколко неща, които можете да опитате. 

куче трескаСнимка: iStock

Ако нямате термометър, можете да разберете дали кучето ви има температура, като отговорите на следните въпроси:

  • Усещате ли лапите и ушите на кучето си топли/горещи при допир?
  • Има ли домашният ви любимец горещи подмишници и/или да е по-топъл в областта на слабините?
  • Носът му горещ и сух ли е?
  • Държи ли се животното по-летаргично?
  • Трепери ли? 
  • Има ли цветна слуз от носа? 
  • Наблюдавате ли липса на апетит?

Ако сте отговорили с „да“ на някой или всички от тези въпроси, то не е изключено домашният ви любимец да го втриса. 

Dogsandcats.bg

куче трескаСнимка: iStock

Можем ли действително да разберем дали кучето ни има температура само чрез допир?

Да, има много сигнали, базирани на допир, които можете да използвате като ориентир, за да разберете дали домашният ви любимец има температура или не. От стопани на четириноги до професионалисти (грумъри, ветеринари, развъдчици), едно от първите неща, които те правят е, да докоснат кучето в споменатите по-горе области, за да проверят температурата спрямо собствените си ръце.

Ако никога не сте правили това преди, ще трябва да знаете какво търсите и как да направите проверката правилно, разбира се. Първото и основно нещо – необходимо е да правите разлика между топло и горещо, що се отнася до домашния ви любимец. Замислете се – как обикновено усещате ушите и лапите му? Малко по-топли ли са те от ръцете ви? Горе-долу същата температура? Създайте си навик редовно да докосвате ушите и лапите на домашния си любимец, за да разберете кога са по-горещи от обикновено. 

куче трескаСнимка: iStock

Другото нещо, върху което трябва да се съсредоточите, е как докосвате кучето си. Очевидно и повечето хора го правят – с длани, но те далеч не са най-чувствителната зона от ръката, с която да откриете фини разлики в температурата на домашния си любимец. Далеч по-добър вариант е да използвате гърба на ръката си или вътрешната част на китката. Тези зони са по-чувствителни и ще ви дадат по-добро усещане за разликата в температурата на кучето.

Каква е нормалната температура на кучетата?

Нормалната температура на кучетата е малко по-висока от човешката, между 38-39 градуса по Целзий. Ако животното има треска и е болно, тя ще е над 39 градуса по Целзий. Винаги, когато имате съмнения или сте установили със сигурност, че домашният ви любимец има по-висока температура, не губете време да го заведете при ветеринарния си лекар. 

Повишената температура е признак на заболяване, което може да наложи прием на антибиотици или поне – експертно мнение и диагностициране, за да сте сигурни, че здравословно всичко с косматия ви другар е наред. 

В заключение,

можете да разберете дали кучето ви има температура без термометър, като докоснете ушите, лапите, подмишниците, слабините и носа, за да проверите дали са сухи и горещи при допир.

Други индикатори за треска включват летаргия, липса на апетит, треперене и оцветена слуз. Знаем, че всеки от нас иска да е сигурен, че домашният му любимец е здрав и щастлив. Тези признаци ще ви помогнат да проверите дали животното има температура или не, така че да го заведете при ветеринарния си лекар, за да определи какво се случва. 

Вижте още:

4 възможни причини защо кучето ви отказва да яде

7 признака, че кучето ви може би е болно

 

 

Виж още