Как да разхождате куче, което е по-силно от вас

куче разходка Снимка: iStock

Р азходките на кучето са основна част от отглеждането на домашен любимец – просто няма как да минете без тях! За това и най-добрият подход е да възприемете тези ежедневни излизания като забавна дейност, качествено време, прекарано с косматия ви другар и добър начин да се раздвижите заедно. 

За да са приятни разходките – както за вас, така и за домашния ви любимец обаче, ваша задача е да го научите как да ходи спокойно на повод. Особено належащо е това умение, ако животното е по-голямо и по-силно от самите вас. 

Разходката на куче, което е по-силно от стопанина си, изисква последователно обучение за ходене с отпуснат повод, пишат от Американския киноложки клуб. И тъй като това е важна тема с цел осигуряване на безопасността както на вас и хората наоколо, така и на самото четириного, нека я разгледаме малко по-обстойно. 

куче разходкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо е важно да научите голямото си куче да ходи спокойно на каишка

Да научите силния си домашен любимец да ходи спокойно на повод може да отнеме известно време. И това донякъде е нормално – в природата на четириногите не е включено умението да бъдат разхождани на каишка от човек. Вместо това, те по-скоро инстинктивно искат да отидат там, където пожелаят! Към това добавяме и факта, че голяма част от по-едрите кучета са работни породи, отглеждани и за работа, свързана с теглене и дърпане. 

Въпреки че обучението на животното да ходи с разхлабена каишка ще отнеме известно време, това е може би едно от най-важните неща, на които ще научите домашния си любимец изобщо. И тъй като повечето четириноги имат естествена склонност да се дърпат, усвоявайки това умение, вие ще сте спокойни и уверено ще можете да разхождате питомеца си. 

куче разходкаСнимка: iStock

Какво ви е необходимо да разходка на силно куче?

Въпреки че отделянето на време за тренировки е от решаващо значение, използването на повод и каишка, предназначени за по-големи и силни кучета, които са склонни да се дърпат, ще улесни процеса. 

На пазара се предлагат различни видове нашийници и нагръдници, така че можете да изберете точния спрямо индивидуалните характеристики на домашния си любимец. 

  • Каишка

Що се отнася до каишката, най-важното нещо, свързано със силните кучета е да се уверите, че тя е издръжлива и висококачествена. Когато избирате повод, следете да е от дебел, издръжлив материал с подходяща ширина.

  • Нагръдник

Много собственици на кучета, които са склонни да се дърпат по време на разходка, избират нагръдник, вместо нашийник. В този случай е важно да се уверите, че сте взели модел, предназначен за по-големи кучета.

куче разходкаСнимка: iStock

Нагръдниците предпазват шията и гърлото на животното и могат да ви помогнат да почувствате, че имате повече контрол над домашния си любимец. 

Когато разхождате силно куче, важно е самите да имате усещане, че вие го водите, а не то вас.

Съвети за разходка на силни кучета

Както вече споменахме, повечето кучета естествено се дърпат, когато им сложите каишка. Това не е умение, което им идва естествено. Освен това, ако животното види нещо, което го интересува, то няма да се поколебае да се дръпне в посоката, където се намира то. Предлагаме ви няколко съвета, които можете да опитате и които може да направят разходките по-спокойни и приятни. Отново, държим да отбележим, че може да бъде предизвикателство да научите кучето си и това да отнеме известно време. 

  • Запасете се с лакомства

Един от основните принципи на доброто обучение е да възнаграждавате желаното поведение на кучето си. Това, което харесвате и което искате да виждате по-често. В този случай – да покажете чрез лакомство и почерпка на питомеца си, че сте доволни, когато върви до вас, без да се дърпа. Давайте от любимите лакомства на животното всеки път, когато сметнете, че изпълнява това, което искате от него. 

  • Започнете у дома или в задния двор

Всеки път, когато учите кучето си на ново умение, започнете в позната среда – у дома или в задния двор. Това ще осигури по-малко разсейване.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Ходете в кръг

Искате да научите кучето си да не се дърпа, когато ходи на повод, нали? Така че, когато започне да го прави, спрете незабавно и „замръзнете“ на място. Идеята е, че дърпането е самоподсилващо се поведение, тъй като в крайна сметка животното стига там, където иска, нали? 

За да избегнете този момент, в началните етапи на обучението тренирайте питомеца си да ходи в кръг или сменяйте често посоката. Това ще държи кучето ангажирано с вас и ще му попречи да се фокусира върху дърпането.

В заключение, разходката на куче, което е по-силно от вас, може да бъде известно предизвикателство. За това е важно да изберете правилните каишка и повод, както и да тренирате домашния си любимец да ходи спокойно до вас, игнорирайки разсейването. От съществено значение е да практикувате тези умения всеки ден, защото това е едно от най-важните неща, от които питомецът ви ще се нуждае в живота си.

Вижте още: 

5 неща, с които правите кучето си щастливо

Какво да правим ако кучето мрази каишката си

Виж още