Как да се грижим за настиналото си куче

куче зима Снимка: iStock

К акто хората, така и кучетата могат да настинат, припомнят приятелите ни от пишат от „Четири лапи“

куче зимаСнимка: iStock

Симптомите, които ще забележите, ако това се е случило и с вашия космат другар, са: 

  • Кихане
  • Назален секрет
  • Често облизване на носа
  • Насълзени очи
  • Обща умора

Ако кучето ви е настинало, важно е да се намали продължителността на разходките навън. Когато времето е влажно, след излизане е задължително животното да се подсуши с кърпа. Препоръчва се и дълга почивка, а ако започне да му се гади, да вдига температура (над 39°C), да кашля или до има раздразнение в областта на очите, е препоръчително да го заведете на преглед при ветеринар.  

Dogsandcats.bg

Когато кучето прояви признаци на настинка, от първостепенно значение е да му осигурите топла и уютна среда у дома.

Инхалациите помагат за облекчаване на симптомите  

Инхалациите са добър начин за облекчаване на настинката при четириногите ни приятели. Можете да използвате вода с морска сол, както и различни видове чай. Етеричните масла не се препоръчват, защото те могат да бъдат отровни за животните. 

куче болноСнимка: iStock

Инхалациите при кучетата се правят най-лесно, ако животното има обособено легло за спане или клетка за пренасяне. Първо – поставете купичка пълна с подходящата за инхалации течност пред легълцето или клетката на домашния любимец. След това го покрийте с одеяло. По този начин ще се създаде подходяща преграда. Важно е купичката да не се поставя твърде близо до леглото или клетката, за да не я преобърне животното. Течността за инхалации трябва да бъде топла, но не гореща. 

Следете за езика на тялото на питомеца си по време на процедурата – той трябва да се чувства комфортно. Не го оставяйте без надзор и следете за общото му благосъстояние.

Укрепване на имунната система на кучето 

От „Четири лапи“ препоръчват на стопаните да предприемат някои превантивни мерки, за да предпазят домашния си любимец от настинка. Също като нас, през зимния сезон, четириногите ни другари

куче зимаСнимка: iStock

 нуждаят от повече витамини и мастни киселини. Екстракт от ехинацея, витамин С и алое вера укрепват имунната система. Те могат да се приемат през храната или под формата на добавки към нея.   

Вижте още: 

Кои големи породи кучета са най-чувствителни към студа

За какво да внимаваме при разходката на кучето си, когато температурите навън са под нулата

Виж още