Как да спрем кучето си да лае през нощта

куче нощ Снимка: iStock

В ашето куче ви буди често през нощта поради силния си, сякаш непредизвикан с нищо лай? Е, не сте единствените! Това е често срещан проблем, с който се сблъскват собствениците на домашни любимци. За появата му има няколко възможни причини. От една страна, може да се дължи на това, че домашният ви любимец не се чувства добре, има нужда да отиде до тоалетна или изпитва тревожност. А може и просто четириногото да реагира на шумовете, свързани с околната среда. 

куче нощСнимка: iStock

Куче, което лае цяла нощ, може да бъде изключително досадно и изнервящо за всички у дома, в това нямаме съмнение. Но не се тревожете! Има някои неща, които можете да предприемете, за да намалите тези моменти и въпреки че не е лесно, резултатите са изключително задоволителни. 

  • Редовно излизане за тоалетна

Редовната рутинна разходка за тоалетна може да бъде много полезен ход, ако домашният любимец ви е събудил с лай посред нощ. Не губете време излишно, а още с излизането се насочете към обичайното място, където животното върши работите си. Веднага щом приключи – приберете се обратно у дома, без допълнителна игра или разсейване. 

Dogsandcats.bg

куче нощСнимка: iStock

  • Легълце, подканящо към сън

Колкото по-уютно е леглото на кучето ви, толкова по-добре. За максималния комфорт на домашния си любимец заложете на топли, мекички одеяла, както и няколко меки играчки. Ако спи в клетка – превърнете я в нещо като леговище, за да се чувства животното спокойно и да има желание да си подремне в нея. 

  • Хранете го рано

Препоръчително е да нахраните домашния си любимец поне час и половина преди лягане. 

  • Спокойна, но изморителна вечерна рутина

Страхотен начин да помогнете на вашето куче да спи по-спокойно и непробудно през нощта, е да го изтощите добре вечерта. Хубава, спокойна игра с вас или любимата му топка – това са все добри начини да постигнете това. Просто се уверете, че забавленията и упражненията не са твърде интензивни точно преди лягане. 

куче нощСнимка: iStock

  • Не отговаряйте

Вашето куче трябва да се научи, че лаенето и хленченето няма да го доведат до никъде. Понякога единственият начин това да се случи, е да го игнорирате. Ако животното не бъде възнаградено с внимание след лая и скимтенето си през нощта, то няма да има много причини да продължи да го прави. И в крайна сметка, постепенно това поведение ще изчезне, защото на практика не работи. 

  • Да имаш резервен план никога не е излишно

Един от най-добрите съвети да спрете лаят на домашния си любимец посред нощ, е да осигурите на четириногото алтернативно занимание, с което да ангажира вниманието си. Добра идея е да поставите играчка за дъвчене наблизо, за да може то да се отпусне и да заспи отново.

кучеСнимка: iStock

 

Виж още