Как да спрем кучето си да скача по хората

куче Снимка: iStock

С качането по хора е естествено кучешко поведение, което най-вероятно се дължи на желанието на четириногите да кажат „здравей“ лице в лице. И, разбира се, да привлекат вниманието на обекта на поздрава си. Да, ако можеха да говорят, домашните ни любимци сигурно биха потвърдили, че за тях това е нещо съвсем нормално.

От човешка гледна точка обаче, скачането на животното - дори и с най-добри и приятелски намерения, може да бъде досадно и опасно. Мръсните лапи по чистите дрехи и възможността от събаряне са само някои от факторите, които правят този тип поведение по-скоро нежелателно. За това – далеч по-учтиво и по-безопасно е да научите домашния си любимец да поздравява познати и непознати хора по по-подходящ начин. Дори и според вас в дружелюбното му скачане да няма нищо страшно или неприятно. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата поздравяват чрез скачане

Често срещано е кучетата да повтарят поведение, което им е донесло награди или поощрение в миналото. А малко са нещата, които са толкова възнаграждаващи за домашния ви любимец от вашето внимание – в това можете да бъдете сигурни! Дори негативните реакции като каране или хващане на лапите също могат да засилят поведението. За много кучета отблъскването е просто част от играта, нещо като борба

Dogsandcats.bg

Съзнателно или не, на всеки от нас се е случвало на насърчи нежелано поведение на домашния си любимец.

За да премахнете скачането от поздравителния репертоар на кучето си, необходимо е да поработите именно в тази насока – да премахнете свързаните с това награди.

Това означава да не давате възможност на животното да практикува скачането, докато междувременно вие го учите на алтернативен и по-подходящ начин да поздравява хората наоколо. 

кучеСнимка: iStock

Как да възпитаме желаното поведение на кучето при поздрав

Ако игнорирате кучето си, докато скача, теоретично би следвало това поведение в крайна сметка да спре. Вие не го възнаграждавате, всъщност – дори не му обръщате внимание. Въпреки това, всеки човек, когото срещнете на улицата или дойде на гости в дома ви, няма как да знае тези правила. И още по-лошо – това е крайно объркващо за домашния ви любимец, който в даден момент просто няма да знае какво да прави. 

Как искате вашето куче да поздравява хората, зависи от вас. Независимо какъв подход изберете, ключовото е едно: трябва да покажете на животното какво ДА прави, а не само какво да НЕ прави. Например – от него се очаква да седне, когато иска да поздрави, вместо да скача. 

Различните подходи в тренировките

Ако искате домашният ви любимец да стои мирно, с четири лапи на пода, когато ви идват гости, например, можете да започнете да поставяте лакомства на земята по време на поздрава. Идеята е да ангажирате вниманието на четириногото, като по този начин ще му попречите да скочи. Тоест, наградата ще дойде преди още да е помислило да напусне земята. 

кучеСнимка: iStock

Можете да направите това с 4 лесни стъпки: 

  • Поканете приятели на гости, като в уречения час на посещението хванете кучето на каишка. 
  • Още щом се звънне на вратата и гостите започнат да влизат, хвърлете няколко лакомства пред прага.
  • Докато кучето ви се храни от пода, накарайте приятелите си да го погалят и поздравят.

Ще са нужни няколко повторения на описаните по-горе стъпки. В даден момент, след като кучето задържи достатъчно дълго и четирите си лапи на земята, оставете го спокойно да поздрави новодошлите. 

Постепенно, щом започне да разбира правилата, можете да включвате все по-малко лакомства в дресурата, докато накрая поздравът на непознатите или гостите ви стане единствената награда за животното. 

За да има успех тази тактика, номерът е да бъдете бързи при даването на лакомствата. Трябва да предвидите скачащото поведение и да предоставите негова алтернатива още, преди да се случи. Ако закъснеете и животното скочи, накарайте приятеля си да се обърне и да си тръгне, докато кучето похапне. С времето косматият ви другар ще разбере, че ако стои мирно на пода ще получи нещо, докато скачането не му носи нищо. 

кучеСнимка: iStock

Сядане при поздрав

Друго подходящо поведение за поздрав, е да научите домашния си любимец да сяда. Подобно на описания по-горе метод, и тук целта е кучето да научи, че когато дупето му е на пода, вниманието идва, а когато стане – всичко приключва. За целта: 

  • Привържете кучето си с повод към дръжката на вратата или близка мебел.
  • Отдалечете се на няколко метра и помолете кучето си да седне. 
  • Когато изпълни командата, приближете се спокойно. Ако се изправи – обърнете се и се върнете до началната точка. Отправете командата за сядане отново. 
  • Повторете колкото пъти е нужно, като всеки път, когато кучето остане седнало, докато отидете до него, похвалете го и го погалете.

В даден момент животното ще започне да разбира, че е необходимо да остане в седнало положение, ако иска да му обърнете внимание. Щом кучето овладее седенето за поздрав спрямо вас, върнете се към първа стъпка, като използвате приятели и членове на семейството си. 

Друг лесен и работещ трик за управление на домашния ви любимец е да държите играчки и лакомства близо до входната врата. Щом ви дойде гост, хвърлете наградата далеч от вратата, а през това време поздравете новодошлия. 

кучеСнимка: iStock

Може да се окаже по-трудно да предотвратите скачане, когато разхождате кучето си. Не може да очаквате непознати да знаят вашите правила или да ги спазват. За това, преди да сте научили животното как да поздравява подходящо приятелите и семейството ви, избягвайте да го пускате да се радва на непознати.

 

Вижте още: 

6 често срещани грешки при дресурата на куче

5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

 

 

 

 

Виж още