Как да спрем мъжко куче да маркира територия у дома

куче урина Снимка: iStock

З а да спрете мъжкото ви куче да маркира в къщата ви или на други закрити места, първо трябва да разберете защо го прави. Четириногите използват маркирането, за да защитят своята територия от предполагаема заплаха, като същевременно изграждат увереността си. Особено ако има нови събития в дома ви като посетители, поява на бебе или още един домашен любимец, това поведение е по-вероятно да се отключи у вашия настоящ питомец. 

куче уринаСнимка: iStock

Въпреки че не е приятно и често – разочароващо, не забравяйте, че косматият ви другар маркира своята територия, защото иска да защити семейството си. Не бива да му се карате, да го наказвате или да го карате да се чувства зле от естественото си желание да ви предпази. Вместо това помислете за някоя от следните възможности:

  • Кастрация

Поведението на маркиране – и навън, и у дома, е по-вероятно да се прояви при мъжки некастрирани четириноги.

Dogsandcats.bg
  • Мониторинг 

Наблюдавайте мъжкия си домашен любимец през цялото време, докато е у дома и по време на обучението. Важно е да сте наоколо, за да реагирате в момента, в когато поведението има нужда от корекция. 

куче уринаСнимка: iStock

Прекъснете териториалното маркиране и изведете кучето си навън. Похвалете косматия си другар, когато свърши работите си навън. И отново – никога не наказвайте мъжкия си питомец за териториалното маркиране, това само ще навреди на връзката ви. 

  • Ограничаване на достъпа

Почистете замърсените зони с ензимни продукти, предназначени за домашни любимци. И ако е възможно, ограничете достъпа на кучето си до тези места. Ако няма как да го направите, премахнете тригери като храна и вода, играчки или леглото на кучето. 

За да ограничите поведението, свързано с маркиране на урина на закрито, важно е да се утвърдите като лидер в отношенията с домашния си любимец. Това ще помогне за стабилизиране на йерархията на взаимоотношенията ви, като същевременно ще намали стремежа му за маркиране на територия. 

куче уринаСнимка: iStock

Ако смятате, че имате нужда от помощ, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за съвет и насока. 

Съвет: Докато обучавате кучето си да не маркира на закрито, опитайте се да поддържате рутината му възможно най-последователна. Това ще помогне за повишаване на увереността му. 

Вижте още: 

По колко пъти е нормално да уринира кучето

Как да спрем кученцето да се изпуска, щом е развълнувано

Виж още