Как да спрем кученцето да се изпуска, щом е развълнувано

кученце Снимка: iStock

К олкото и да обичате сладкото си кученце, сигурни сме, че не таите толкова нежни и мили чувства към капките урина, които мъничето оставя след себе си по пода, когато се развълнува щом ви види или пък е нервно по някаква причина. Добрата новина е, че има какво да направите - като използвате подходящо обучение и модифициране на това нежелано поведение, за да го премахнете напълно. 

Оценяване на вашето куче

Първата стъпка, която трябва да предприемете в борбата срещу неконтролируемото изпускане на урина на кутрето ви, е да заведете животното при ветеринарния си лекар за пълна оценка на здравето му. 

Според Американското дружество за превенция на жестокостта към животните, има редица медицински състояния, които могат да причинят уринарна инконтиненция при четириногите. Сред най-честите от тях са инфекции на пикочните пътища, пост-оперативни проблеми - особено кастрация, диабет, заболявания на бъбреците или пикочния мехур, както и реакция на определени храни.

Ако домашният ви любимец се изпуска поради медицинска неспособност да контролира поведението си при елиминиране, ветеринарният ви лекар следва да назначи курс на лечение. Едва след завършването му, ако животното продължи с неконтролируемото изпускане на урина – тогава можете да се опитате да го обучите да не пикае в къщата ви. 

Dogsandcats.bg

кученцеСнимка: iStock

Анализ и оценка на поведението на домашния любимец

Кучетата, които уринират често като следствие на поведенчески проблем, обикновено попадат в две категории. Те или се изпускат в моментите, когато са възбудени, или защото са нервни/тревожни. 

Ако домашният ви любимец се изпуска, защото се усеща обезпокоен или нервен, по-вероятно е да го видите да отвръща очи от вас, да се свива, а ушите му да са плътно назад, прилепнали по главата.

В случаите, когато кучето уринира поради вълнение, цялостното му държание ще бъде по-скоро щастливо и енергично. Четириногите са склонни да показват това поведение по време на физически контакт – когато поздравяват стопанина или новодошлите му гости, играят си или ако са били порицани за някоя беля.

Важно е да разберете какъв тип поведение показва вашето космато приятелче, за да зададете правилната посока по коригирането му. Наблюдавайте домашния си любимец и анализирайте неговите лудории, за да определите дали е превъзбуден, тревожен или нервен. Ако срещате трудности – потърсете помощта на професионален треньор, които да ви даде необходимите напътствия. 

Спиране на възбудата – спиране на изпускането      

Повечето кученца, при които изпускането на урина се случва в следствие на вълнение, са на по-малко от една годинка. Ветеринарните лекари съветват, ако имате възможност да извеждате животното по-често навън през деня, за да поддържате пикочния му мехур празен. Като бонус – това ще доведе и до по-добра ранна социализация. На открито можете да играете на различни неща с кутрето, както и да следите за взаимодействието му с други кучета. 

Винаги, когато сте навън и домашният ви любимец се изпикае – хвалете го и му давайте малки наградки (поне в началото). Можете да бъдете спокойни, че най-вероятно четириногото само ще надрасне поведението с течение на времето, но междувременно – опитайте се да го поддържате ангажирано. 

Спиране на изпускането

Както установихме, кученцето пишка, защото се чувства нервно, тревожно или в случаите, когато общува с хора. Според АSPCAключов момент за стопиране на това поведение е и вашето държание спрямо кутрето щом се приберете у дома. 

Макар и да ви е трудно (знаем!) – опитайте се да игнорирате животното, докато не се успокои само. Избягвайте зрителен контакт и приближете кучето отстрани, вместо право напред, можете да приклекнете, за да слезете до неговото ниво по време на взаимодействието. 

кучешки пелениСнимка: iStock

Започнете и да обучавате четириногия си приятел да изпълнява конкретна команда (като сядане или лягане), когато иска да поздрави вас или друг човек. Винаги след това трябва да има награда и похвала – за да има положителна асоциация и животното да очаква, че нещо хубаво ще му се случи, след като изпълни искането ви, вместо да се страхува. 

Неща, които да обмислите

Няма как да принудите кучето си да спре да уринира или да се изпуска – това просто е невъзможно. Обучението следва да е по посока промяна на поведението. А това е дългосрочен процес, за това не бива да очаквате резултатите да се появят за една нощ.

Помнете –

никога не трябва да наказвате кучето си, било то словесно или физически за това, че се е изпуснало в момент на възбуда.

Това не само, че няма да подобри поведението на четириногото, но може да го влоши и то да стане нервно и, когато си взаимодейства с вас. А това е нещото, което искате най-малко, убедени сме. 

 

Вижте още:

5 най-чести грешки при стопани на кучета без опит

Защо кучето ми яде само, когато съм вкъщи

Виж още