Как да спрете кучето си да краде храна

куче храна Снимка: iStock

И зпитвали ли сте някога моментът на шок и изненада (най-често неприятна), когато сандвичът, който току-що сте направили, изчезне от плота в момента, в който обърнете гръб за секунда? След това поглеждате надолу, за да видите как кучето ви невъзмутимо и щастливо се облизва. С няколко капчици майонеза на върха на носа си... Звучи ви познато? Бързаме да ви успокоим - далеч не сте единствени!

Кражбата на храна от плотове и маси е често срещан поведенчески проблем при много четириноги. Някои кучета са изключително умели в това си поведение и го практикуват само, когато стопаните им не ги гледат. Докато за други дори присъствието на любимия им човек не е пречка да действат! И колкото и неприятно да ви е от кражбите, решението не е да го наказвате или да повишавате тон на домашния си любимец. Отговорност на стопанина е да предприеме подходящи превантивни мерки. 

куче хранаСнимка: iStock

Защо кучетата крадат храна

Поведението на кражба и ядене на остатъци от храна е толкова дълбоко вкоренено в кучетата, че им е нещо като втора природа. Освен това то се самоподсилва, тъй като винаги осигурява приятна награда на животното. Всичко това прави този навик един от най-трудните за ограничаване. Въпреки това има няколко неща, които можете да направите, като:

Dogsandcats.bg

Не оставяйте храната без надзор

Ако сами сте оставили храна и кучето ви има достъп до нея, в неговите очи това е честна игра. Като цяло, по-малко вероятно е едно куче да грабне храна от тезгяха, когато стопанинът му е до него - най-вече, защото смята, че тя е притежание на човека. Но веднага щом тя бъде оставена без надзор, няма нещо, което да му попречи да се опита да се докопа до нея! 

куче хранаСнимка: iStock

И тъй като е в природата им, четириногите никога не пропускат възможността да грабнат вкусно лакомство, удобно разположено на плота или масичката ви за кафе. Животните не разбират, че всичко, предназначено за тях, вие поставяте в паничката им. По-добре е да го разберете вкднъж и завинаги: колкото и добре да е възпитано едно куче, то винаги ще търсят допълнителна възможност за нещо да хапване. Природа.

Наказанието не е решение

Силовите методи, повишаване на тон или наказания няма да попречат на кучето ви да дебне и да се възползва от всяка възможност да докопа още нещо за ядене. Често наказанието идва след твърде много време, за да може животното да го свърже с кражбата на храна. От друга страна, случайната печалба от получаването на нещо отгоре за вечеря ще накара много кучета да опитат отново, дори и към настоящия момент да имат неприятности заради поведението си.

куче хранаСнимка: iStock

Какво можете да направите?

Най-лесният инструмент за предотвратяване на кражбата на храна, е управлението на тези инстинкти на домашния ви любимец. Ограничете достъпа на животното до кухнята и следете да няма храна оставена без надзор. 

При четириноги, които крадат храна въпреки присъствието на собственика си, репликата „остави го“ следва да бъде основна част от обучението. 

Обучението на кучетата да го „оставят“ и предотвратяването на  възможностите (достъпа до храна без надзор) са двата основни способа, които са много по-разумни и ефективни в борбата срещу кражбата на храна, отколкото всяко наказание.

куче хранаСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата толкова харесват човешката храна

Защо кучето ви омита храната си толкова бързо

Виж още