Как да стимулираме апетита на кученцето си

кученце Снимка: iStock

Т оку що сте посрещнали ново кученце в дома си и вече сте напълно убедени, че това очарователно снопче козина е всичко, което сте искали! Има само един проблем – четириногото сякаш няма особен апетит или изобщо отказва да се храни.

Балансираната диета е от съществено значение за растежа и развитието на домашния ви любимец, така че отказът му да яде не е нещо, което можете да пренебрегнете с лека ръка.

Защо кученцето ми не яде?

За съжаление, има много причини, поради които кучетата губят апетита си. Някои от тях са относително незначителни, но други могат да бъдат по-сериозна причина за безпокойство. 

Dogsandcats.bg

кученцеСнимка: iStock

Част от причините, поради които косматият ви другар може да няма интерес към съдържанието на паничката си, включват:

 • Стрес

Вашето кученце току-що е дошло в дома ви, нали? Това е голяма промяна за него, за това и произтичащият от това стрес може да причини на животното разстроен стомах. Замислете се, когато сте нервни или изпитвате безпокойство, обикновено не сте толкова гладни, нали?

 • Каприз

Някои кучета просто са придирчиви, когато става въпрос за това какво слагат в уста. И е без значение колко внимателно избирате храната на питомеца си – това няма да засили интереса му към нея.

 • Твърде много разсейващи фактори

Ако току що се е преместило в нов дом, вашето кученце може би ще бъде заето да подуши всички места, да проследи новите миризми, да види всяка гледка… Ако не е особено ориентирано към храната през първите дни от съвместното ви съжителство, може да има много неща, които го разсейват и оставят яденето на заден план.

кученцеСнимка: iStock

 • Разстроен стомах

Ако кучето ви има проблеми с храносмилането или чувства определен дискомфорт, то може да не е склонно да яде нищо, докато стомахът му не се успокои.

 • Неапетитна храна

Някои кучета сякаш имат безкраен апетит, докато други могат да вирнат носа си още щом помиришат храна, която намират за недотам примамлива или вкусна. Ако съдържанието на паничката не изглежда привлекателно за кучето ви, не се изненадвайте, ако ви каже „не, благодаря“.

 • Не е гладно

В случай, че е получило много лакомства през деня, не е необичайно кученцето да няма особено желание да хапне и на вечеря. Нещата са съвсем прости – ако коремчето на кутрето е пълно, то няма нужда да продължава да яде, нали?

кученцеСнимка: iStock

 • Паразити

Червеи и други видове паразити могат да причинят широк спектър от храносмилателни проблеми за вашето кученце. Ето защо е важно да не пропускате контролните прегледи при ветеринарния си лекар и да сигнализирате на специалиста веднага, щом се усъмните, че може да има медицинска причина зад отказа на кутрето да се храни.

 • Сериозно заболяване

За съжаление, загубата на апетит понякога може да е индикатор за сериозен здравословен проблем, като заболяване на черния дроб или бъбреците.

 • Страничен ефект от някои лекарства

Ако кученцето приема някакви лекарства, има вероятност загубата на апетит да е страничен ефект от медикаментите. Ако имате подобни съмнения, обсъдете го с ветеринарния си лекар.

кученцеСнимка: iStock

 • Никнене на зъби и/или проблеми със зъбите

Друга често срещана причина, поради която кучетата от всички възрасти отказват да се хранят, е ако имат възпалени венци или зъби. Ако дъвченето им причинява болка, те очевидно няма да бъдат особено развълнувани от перспективата за вечеря.

 • Друг източник на болка

Възможно е да има някакво друго нараняване или заболяване, което да причинява болка на вашето куче и това да е причината за липсата на апетит.

Какво можем да направим, за да стимулираме апетита на кучето си?

За всеки стопанин на четириного може да бъде притеснително, ако кученцето му изведнъж реши да започне нещо като гладна стачка. Ако проблемът не се разреши бързо и животното загуби тегло, в комбинация с други тревожни симптоми, не бива да губите време да го заведете на ветеринарен лекар.

кученцеСнимка: iStock

Специалистът ще го прегледа и ще определи дали има медицинска причина за нежеланието му да яде. Ако такава има – например, животното има счупен зъб, ветеринарният ви лекар ще назначи лечение и ще ви даде съвети, за да помогне на четириногото да се оправи максимално бързо.

Ако не се касае за медицинска причина, тогава може да започнете да обмисляте начини за повишаване на апетита на животното. Добрата новина е, че има някои неща, които да опитате, за да мотивирате и насърчите кутрето да започне да яде отново. Ето някои от тях:

 • Намалете стреса

Ако стресът стои зад диетичната неприязън на вашето куче към съдържанието на паничката му, направете каквото можете, за да го ограничите. Това може да означава просто да дадете повече време на животното да се приспособи към живота си с вас. А може и да се налага да предприемете нещо по-драстично, като например да го държите отделен от друг домашен любимец (ако имате такъв).

кученцеСнимка: iStock

 • Осигурете му повече упражнения

Ако домашният ви любимец не получава достатъчно количество упражнения на ден, той може да не е особено гладен. Физическата активност ще помогне на четириногото да изгори енергията си, а оттам и апетитът му ще се повиши. 

 • Направете храната му по-апетитна

Ако кученцето ви не е развълнувано при звука на гранулите, които изсипвате в паничката му, предварителното им накисване във вода или костен бульон е лесен начин да ги направите по-апетитни. А понякога дори смесването на суха и мокра храна може да провокира интереса на животното към вечерята му.

 • Опитайте хранене от ръка

Можете да опитате да нахраните кучето си от ръка, за да видите дали това няма да събуди интереса му към нея. 

кученцеСнимка: iStock

 • Сменете храната

Като алтернатива голяма част от стопаните на домашни любимци решават, че най-добрият начин да стимулират апетит на кучето си, е да сменят напълно храната му. Това може да означава преминаване към формула с различен източник на протеин, с по-висококачествени съставки или смяна на суха с мокра храна.

 • Ограничете лакомствата

Знаем, че обичате кученцето си и искате да го поглезите винаги, когато можете. Не забравяйте обаче, че лакомствата допринасят за дневния брой калории, които животното приема. И ако четириногото се насища с добавки и награди, вместо с питателна храна, то е време да намалите лакомствата.

Вижте още: 

Кога кученцата сменят бебешките зъби

Защо малките кученца са толкова пухкави

 

Виж още