Защо малките кученца са толкова пухкави

сладко кученце Снимка: iStock

К огато кученцата са малки, има няколко неща, които ги отличават от по-възрастните им събратя: големи кръгли очи, огромни и непропорционални лапи, големи уши и пухкава козина.

И докато очите, ушите и краката на животинчето си оставят същите като размер през целия му живот, то мекичкото му палтенце ще претърпи съществена промяна с годините. И макар че домашният ви любимец ще си остане все така приятен на допир, козината му няма да запази онази почти прекомерна мекота, която е имала, когато той е бил малък.

На какво се дължи тази невероятна трансформация и кое прави кутренцата толкова пухкави?

Dogsandcats.bg

Видът на козината

Когато кученцата са малки външната им козина им все още расте и за това те са покрити почти изцяло с пухкав подкосъм. Това е и причината те да са толкова меки. Постепенно външният по-груб и различен по структура слой козина покрива тази невероятно нежна космена покривка. 

сладко кученцеСнимка: iStock

Повечето породи кучета имат три различни вида космена покривка, която се състои от:

  • Тактилни (сензорни) косми

Те се намират по лицето – мустаци, по-твърди косми по веждите, брадичката или отстрани на лицето. Никога не бива да ги подстригвате – те помагат на кучетата да се ориентират и усещат заобикалящата ги среда. Без тях четириногите могат лесно да се наранят или да загубят вътрешния си баланс. 

  • Предпазни косми (Първичен/външен слой козина)

Както сочи и името, това са дългите, гладки и твърди косми, които обикновено растат през подкосъма и покриват тялото на вашето куче. Те са различни за всяка порода и основно служат за защита на вашия любимец от външни фактори и дразнения. При някои породи този слой може да е водонепромокаем, при други – тези косми са къси и твърди, подобно на четина.

  • Подкосъм

Наричан още вторичен слой, той се състои от къси, меки и плътни косми, чиято функция е да придадат гъстота и плътност на външната козина. Някои породи имат по-добре развит подкосъм от други. Това се отнася с пълна сила за тези четириноги, които произхождат от по-студени места като Хъски, Аляски Маламут или Самоед. За тях това е допълнителен начин да поддържат по-висока телесна температура в по-суровите сибирски условия. 

При други домашни любимци подкосъмът може абсолютно да отсъства – такива са Пуделите, Йоркитата, Чихуахуа, Джак Ръсел Териерите, както и различните видове хрътки. Представителите им са отглеждали в райони с по-благоприятен и топъл климат и тези животни просто нямат нужда от допълнителен слой, за да оцелеят. 

сладко кученцеСнимка: iStock

Колко меко ще остане кученцето ми?

Дали вашият домашен любимец ще запази тази мекота, която е имал като пале или не, зависи от няколко фактора, основният от които е породата му. Ако, например, кучето ви има добре развит подкосъм, то ще остане известно време меко, но в крайна сметка защитният – по-груб слой козина в даден момент ще израсте и ще го покрие. 

В случай, че домашният ви любимец няма двойна козина, той постепенно ще смени пухкавата си „бебешка“ козина с малко по-различна по структура, но отново мека, а често – копринена. 

Има някои породи, при които липсва подкосъм, а външната козина е къса и твърда – ако вашият четириног приятел спада към тях, то той ще загуби почти изцяло тази сладка мекота. 

Колкото и да ни се иска да запазим пухкавото усещане, което остава у нас, гушкайки малко куче, за по-дълго, за съжаление – то си остава „запазена марка“ само за палетата.Но ние сме сигурни в едно – без значение как изглежда вашият домашен любимец – вие ще го обичате по същия начин, нали?

 

Вижте още:

Да се подготвим за пристигането на малкото кученце

Създаване на ежедневна рутина за кучето ни