Как да тренираме куче, което не се мотивира от лакомства

куче Снимка: iStock

П овечето кучета са готови да направят почти всичко, за да получат вкусно лакомство. Положителният подход в дресурата, включващ много похвали и вкусни поощрения прави чудеса при представителите на някои породи. 

Вижте още: 5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

Но какво да направите, ако домашният любимец не се интересува от лакомствата, които му давате?

Без подходящата мотивация обучението на куче на различни команди може да се окаже почти невъзможно предизвикателство. Важно е да има нещо, което да привлече вниманието на четириногото и да го накара да ви слуша.

Dogsandcats.bg

За това – когато това не работи с бисквитки или кокалчета, време е да смените тактиката! Защото, добрата новина е, че лакомствата не са единственият „ключ“ към успешната дресура. Предлагаме ви няколко съвета как можете да подходите.

кучеСнимка: iStock

  • Заложете на „лакомствата с висока стойност“

Споменавали сме ги и преди – това са онези вкусотии, които давате на домашния си любимец само в случаи, когато направят нещо наистина специално и много добро като парченца бекон, например. Понякога обикновените лакомства може и да са омръзнали на животното, да не му допадат на вкус или да не са достатъчни, за да го мотивират към определено действие. Изпробвайте онези храни с „висока стойност“ за научаване на някои от основните команди. 

кучеСнимка: iStock

  • Премахнете разсейките

Много кучета се разсейват лесно и това е причина за провал при тренировките. Ако искате домашният ви любимец да се съсредоточи по-лесно над командите, опитайте се да ограничите всички външни влияния като хора, предмети, звуци и миризми. Те често са много по-интересни от настойчивите ви указания и уговорки. Добър вариант е да заведете кучето на някое спокойно и познато място. 

кучеСнимка: iStock

  • Използвайте играчка като награда

Ако домашният ви любимец постоянно отказва лакомства, без значение от какъв вид са те и не отбелязвате никакъв напредък в тренировките, не губете надежда. Можете да опитате чрез друг метод на възнаграждаване – играчки. Те ще ангажират вниманието на животното, а и имат допълнителни ползи при укрепването на връзката ви с него. 

Дайте любимата играчка на кучето ви, след като изпълни каквото сте поискали от него. Трикът в дресурата с играчки се състои в това да накарате косматия си приятел да се успокои след това, за да продължите с дресурата. Това ще отнеме време и ви е необходимо търпение, но в крайна сметка ще постигнете известни резултати.

кучеСнимка: iStock

Тренировките са важна част от отглеждането на куче, за това не бива да се отказвате от тях дори и, ако четириногият ви приятел не проявява кой знае какъв интерес. Заложете на различни тактики, изпробвайте разнообразни подходи и в крайна сметка ще постигнете това, което искате!

 

Вижте още:

Защо е важно да тренираме кучето си

Виж още