Защо определени звуци плашат кучетата

куче страх Снимка: iStock

В ашето куче подскача всеки път при звука на гръмотевица? Или започва неистово да се тресе още, щом включите прахосмукачката? А дали не се крие и скимти под леглото, когато навън има фойерверки? Може би се питате, дали зад реакциите на домашния ви любимец няма още нещо? 

Истината е, че някои кучета сякаш са по-чувствителни и податливи на страх, породен от различни шумове, отколкото са други. Това може да се дължи на генетична предразположеност, но и не само. Вярвате или не, възможно е домашният ви любимец да се е научил да се страхуват от определени звуци, пишат от PetMD.

куче страхСнимка: iStock

Фобия от шум или просто страх от силни звуци?

Въпреки че може да звучат еднакво, страхът, тревожността и фобията всъщност са доста различни. 

Dogsandcats.bg
  • Страх при кучетата

„Страхът е физиологична, емоционална и поведенческа реакция към одушевени или неодушевени неща, които представляват заплаха от нараняване“, обяснява д-р Стафани Борнс-Вейл, клиничен инструктор в Училището по ветеринарна медицина Къмингс към университета Тъфтс. Страхът е нормална реакция, която позволява на животните да реагират на ситуации, които смятат за рискови и опасни.

  • Безпокойство при кучетата

Тревожността, от друга страна, се определя като постоянен страх или притеснение от нещо, което е неизбежно или не е налице. Или с други думи, това е страх от това, което може да се случи в бъдеще. 

  • Фобии при кучетата

И накрая, идва ред на фобиите – екстремни, постоянни страхове от стимули като гръмотевични бури, напълно непропорционални на нивото на заплаха, което представляват. 

куче страхСнимка: iStock

„Фобията от шумове се отключва от слухови стимули, които не са релевантни спрямо реалната опасност (ако има такава), свързана с шума“, коментира д-р Борнс-Вайл.

Звучи, които предизвикват фобия от шум при кучетата

Фойерверки, гръмотевици, изстрели и прахосмукачки – това са най-честите звуци, които могат да изплашат едно куче. Към тях добавяме и фобия от пожарни аларми и сирени. Има и по-малко срещани тригери като плач на бебета, хора, които кихат и/или кашлят, сняг, който пада от покрива и дори щракането на някой уред при включване. 

Защо кучетата се страхуват от определени звуци?

Опитът да разберем какво причинява реакцията на страх при кучето, може да бъде труден. Например, често зад проблема прозира липса на социализация. 

куче страхСнимка: iStock

„Кученца, които не са получили възможност да си взаимодействат с различни стимули през първите месеци от живота си, са изложени на по-висок риск да станат плашливи и да се стряскат лесно като възрастни“, коментира д-р Борнс-Вайл. 

По-възрастните и зрелите кучета също могат да развият фобии след излагане на изключително плашеща ситуация, а понякога страхът от определени звуци може да е индикация за здравословен проблем. Всяко заболяване, болка или сърбеж може да понижи прага на кучето на безпокойство и страх.

Как да помогнем на кучето си да не се страхува от определени шумове?

За по-дискретни звуци като тези от прахосмукачката, например, специалистите съветват да се приложи системна десенсибилизация и контракондициониране – два метода, които могат да бъдат много ефективни. 

куче страхСнимка: iStock

Вижте още: Дресура на кучето: Противокондициониране и десенсибилизация

Тези методи обаче, не работят при определени звуци, като тези от гръмотевична буря, например, защото тя е мултисензорна. Едно куче може да свикне със звука на гръмотевицата с помощта на запис, но пак ще бъде нервно от звука на вятъра, проблясъците на светлината, дъжда, промяната на налягането, статичното електричество във въздуха. 

Създаване на чувство за безопасност

При страх от гръмотевични бури, можете да научите домашния си любимец да отива на определено място в дома ви. Или да използвате гледки и звуци – бял шум, релаксираща музика, нюанси, блокиращи светлината – за да туширате звуците на бурята колкото е възможно повече. 

куче страхСнимка: iStock

Лекарства и добавки

Понякога употребата на лекарства като успокоителни, може да бъде полезна при по-тежко засегнати домашни любимци. Разбира се, медикаментите следва да са предписани от ветеринарния ви лекар след преглед.

Какво да НЕ правите, когато кучето ви е уплашено

  • Не пренебрегвайте кучето си

Всъщност, понякога игнорирането и неглижирането на страховете на домашния ви любимец може да го накара да се почувства по-объркан и по-уплашен. Така че, ако животното иска да полегне в скута ви – оставете го, ако това го кара да се чувства по-добре. Имайте предвид обаче, че осигуряването на комфорт няма да реши основния проблем. 

  • Никога не наказвайте уплашено куче

„Каквото и да правите, никога не наказвайте или порицавайте кучето си за това, че е уплашено. Да, поведението на разрушителност, лай или изпускане, което се случва от обзелата го паника, не е приятно. Но негативна реакция от ваша страна само ще увеличи безпокойството и ще влоши проблема“, казва още д-р Борнс-Вайл.

Вижте още: 

5 начина как да успокоите кучето си при гръмотевична буря

Защо кучетата се задъхват, когато са уплашени и нервни

Виж още