Тревожност от шум при кучетата - симптоми и лечение

куче Снимка: iStock

М ного стопани на кучета може би са забелязвали, че домашният им любимец има страх от високи звуци и шумове. Малцина от тях обаче може би са наясно, че това не е просто поведенчески проблем, а фобия при четириногите, която може да доведе до много сериозни последствия като бягство от уплаха, например, ако не бъде лекувана. 

Повечето кучета изпитват безпокойство и срах от фойерверки и гръмотевични бури. И, докато при някои домашни любимци подходящите техники за успокоение при тези ситуации вършат работа, при други животни шумовата тревожност е сериозен проблем, достатъчно тежък, за да позволи на стопаните им да потърсят специализирана помощ. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата се страхуват от гръмотевици

Dogsandcats.bg

Ако вашият домашен любимец има страх от силни звуци, има някои възможни методи, които да опитате, за да намалите стреса. Необходимо е и да се консултирате с ветеринарния си лекар, който да постави правилна диагноза и да назначи план за лечение, преди да се опитате да се преборите с проблема сами. 

Симптоми на тревожност от шум при кучетата

Този вид фобия при домашните любимци може да има много и различни симптоми. В по-малко екстремния край на спектъра, страхът от гръмотевици може просто да причинява леко треперене и необходимост от физически контакт (прилепване) на кучето до стопанина му. В другата крайност – може да се стигне до паническо бягане, разрушително поведение (дъвчене на мебели и вещи), дефекация на закрито, прескачане през прозорци и тн.

куче спиСнимка: iStock

Ето някои от най-често срещаните симптоми, които могат да варират по интензитет в зависимост от нивата на тревожност на кучето:

 • Треперене
 • Задъхване или повишено слюноотделяне
 • Крачене напред-назад из стаята
 • Опашка, пъхната плътно между задните крака
 • Уши – плътно назад
 • Ококорени очи
 • Вкопчване в стопанина
 • Криене под мебели
 • Необичайна вокализация (лай, хленчене, скимтене)
 • Неволно изпускане на урина 
 • Скована поза и отказ на животното да се движи
 • Разрушително поведение като дъвчене, ровене или чесане
 • Бягство или опит за бягство от дома/ситуацията

Както споменахме малко по-горе, някои стопани на домашни любимци дори не осъзнават, че необичайното поведение, което наблюдават у четириногите, всъщност е причинено от тревожност от шум. Например, кучето ви се разстройва, когато се опитвате да го снимате с помощта на светкавица. Макар да има и други причини за това защо някои животни бягат от камерата, в общия случай те се плашат или шума от самия уред, или светкавицата (която може и да напомни на кучето за мълния, което то свързва с предстояща буря). Тази негативна асоциация може да накара животното да се почувства уплашено без видима причина. 

Причини за поява на тревожност от шум при кучетата

Определянето на причината за шумовото безпокойство на домашния ви любимец може да бъде трудно. Въпреки това, може да сте в състояние да проследите началото на появата на тревожността – дали се касае за травматичен инцидент (животното е било твърде близо до фойерверките на Нова година, например) или близо до вашия дом е паднала мълния, последвана от мощна гръмотевица? Ако помислите добре и се върнете назад, възможно е да успеете да свържете точките, които да доведат до събитието, което е отключило фобията на косматия ви приятел. 

куче спиСнимка: iStock

Ето някои най-чести моменти и ситуации, които задействат тревожността от шум при кучетата:

 • Гръмотевични бури
 • Фойерверки
 • Шумни събирания и купони
 • Звуци от телевизор, радиостанция или други ел. устройства
 • „Бипкащи“ звуци от електротехника – таймери, аларми за дим, системи за домашна сигурност
 • Пожарни аларми
 • Предупредителни сирени (както и профилактика на сирените)
 • Линейки, полицейски и пожарни коли
 • Шум от ниско прелитащ самолет
 • Натоварен трафик (клаксони)
 • Силен лай на други кучета

Възможно е и вашият космат приятел да има генетично предразположение към тревожност от шум. Според резултатите от последни проучвания, този вид безпокойство се проявява при някои породи повече, отколкото при други. Сред тях са Коли, Голдън ретривър и Немска овчарка. При някои четириноги тревожността от шум се появява и постепенно се влошава с напредването на възрастта без видима причина. 

Едно от нещата, с които повечето експерти са съгласни, когато става дума за тревожност, породена от шумове е, че галенето, глезенето или друг вид утешаване на кучето, когато проявява някой от симптомите на безпокойство, могат само да влошат проблема. Вашият домашен любимец най-вероятно ще интерпретира поведението ви като: „Виждаш ли, имам основание да се притеснявам!“.

кучеСнимка: iStock

Важно е стопаните, а и всички хора около кучето, да се държат съвършено нормално по време на събитие и случки, които предизвикват безпокойство у него. Ако самите вие сте нервни или се държите уплашено около домашния си любимец, доста вероятно е това не само да „пробуди“ тревога, но и да я засили. 

Не бива да забравяме, че повечето кучета са много чувствителни към настроенията на стопаните си. Ако вие, например, се страхувате от гръмотевици, домашният ви любимец също може да развие подобно поведение. 

Лечение на тревожност от шум при кучета

Преди да се опитате сами да лекувате домашния си любимец от шумова тревожност, добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар за професионална диагноза и съвет за лечение. 

Различните методи и системи не работят еднакво при всички четириноги, за това няма гаранция коя алтернатива е най-добра за вашето куче. Главната цел на всички тях обаче, е намаляване на проявата на симптомите на тревожността. 

Освен ефективността при намаляване на признаците на безпокойство при кучето ви, има и други въпроси, които да се вземат предвид, когато избирате кое лечение да приложите във вашия случай. Някои от тях могат да отнемат повече време, докато други са по-скъпи и крият някои рискове от странични ефекти. Често комбинацията от няколко метода на лечение в крайна сметка дава най-ефективни резултати.

кучеСнимка: iStock

Разгледайте 5 опции, които да обсъдите с ветеринарния си лекар.

Промени в средата на кучето

Някои лесни промени в околната среда на домашния ви любимец, които можете да направите, за да ограничите безпокойството му са:

 • Създайте му безопасно убежище. Това може да е кътче в някоя стая или покрита с одеяло щайга – място, където нивата на шум са по-ниски;
 • Включете тиха музика или телевизор, за да прикриете звука на проблемния шум;
 • Ако знаете, че предстои празнична заря или гръмотевична буря, изведете предварително домашния си любимец на дълга разходка. Постарайте се да включите в нея достатъчно упражнения, които да помогнат на кучето да изгори качествено енергията, която иначе би насочило към тревожно поведение. 

Бъдете подготвени, че нито едно от гореизброените неща няма да покаже веднага драматични резултати, но те могат да помогнат за намаляване на симптомите. 

Модификация на поведението

Популярен метод за борба с тази фобия, е десенсибилизацията. Накратко, тя се състои в това да излагате животното на ниски нива на шум, който го притеснява, като това се случва в контролирана среда. След като постепенно свикне с него, вие трябва да увеличавате нивата все по-силно и по-силно, докато проблемният шум не спре да прави впечатление на кучето ви. 

кучеСнимка: iStock

Ако искате да опитате този метод, най-добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар, който евентуално може да ви насочи към професионалист по поведенчески проблеми при домашни любимци – за най-ефективни резултати.

Медикаменти

Ако тревожността на домашния ви любимец е достатъчно сериозна, може да се наложи да се прибегне до прием на лекарства с рецепта. Някои от тези медикаменти се дават само по време на моменти на тревожност, докато други – стават част от рутината на животното. 

Ако тръгнете по този път, не забравяйте да попитате вашия ветеринарен лекар за всички потенциални рискове и странични ефекти с лекарствата, които ще давате на любимеца си.

Феромони и добавки

Някои стопани на домашни любимци избират по-естествени средства за успокоение на домашните си любимци. Те могат да включват феромони и някои хранителни добавки, предназначени да поддържат кучето ви спокойно в моменти на стрес. Това най-често са алтернативни лекарства, които нямат толкова странични ефекти както стандартните медикаменти с рецепта.

кучеСнимка: iStock

На пазара се предлагат продукти с естествени феромони, които имат успоковяващ и релаксиращ ефект върху кучета (и котки). Те могат да бъдат под формат на яки, спрейове, за дъвчене, като капки и тн. 

 

Вижте още: 

10 често срещани кучешки страхове и фобии

5 признака, че кучето ви се чувства стресирано

Виж още