Как да въведете нова храна в диетата на кучето си

куче храна Снимка: iStock

И ма някои моменти в живота на кучето ви, когато се налага да смените храната му и евентуално да преминете към нова формула. Тези случаи най-често са свързани с жизнения етап, в който се намира четириногото и специфичните му хранителни нужди, свързани с това. Или, когато старата храна не му доставя това, от което се нуждае за определено здравословно състояние. 

куче проси хранаСнимка: iStock

Друга често срещана причина, налагаща промяна в диетата на домашните любимци е, ако текущата храна причинява нежелана реакция при четириногото. Каквато и да е причината обаче, важно е да говорите с ветеринарния си лекар, преди да смените храната на косматия си другар. 

Бавно преминете към нова кучешка храна

За съжаление, често срещано е кучетата да повръщат или да имат диария при смяна на храната им, особено ако тя се е случила внезапно. Рязкото превключване нарушава баланса на бактериите в организма на косматия ви другар. За това – преминете към въвеждането на новата храна бавно, в идеалния случай – отделете си за това около 5 до 7 дни.

Dogsandcats.bg

куче проси хранаСнимка: iStock

Според специалистите от Американския киноложки клуб, за повечето домашни любимци добрият и здравословен преход към нова храна, ще изглежда така:

Ден 1: 25% нова храна и 75% стара храна

Ден 3: 50% нова храна и 50% стара храна

Ден 5: 75% нова храна и 25% стара храна

Ден 7: 100% нова храна

Говорете с ветеринарния си лекар, преди да смените храната на кучето си

Може да има различни причини, поради които смятате, че домашният ви любимец се нуждае от нова храна. Ако забележите, че кучето ви повръща след хранене, то може да има непоносимост или чувствителност към някоя от съставките в настоящата формула, която му давате. Но това невинаги непременно е така. Косматият ви другар може да изпитва безпокойство или страх относно храненето, а може да яде твърде бързо, без да дъвче гранулите си.

куче хранаСнимка: iStock

Ако ветеринарният ви лекар подозира, че има наличие на хранителна чувствителност или алергия, той може да поиска по-премерен преход към преминаването към хора храна и преди това да опита някои диетични елиминации. 

Ако косматият ви другар е навлязъл в нов етап от живота си, например, ако вече се причислява към „възрастните“, то специалистът ще ви насочи относно това какви са специфичните хранителни нужди на четириногото. По същия начин, ако здравословното състояние на животното се промени, той ще ви помогне да намерите храна, която да му осигури правилните хранителни нужди. 

Ами ако има проблеми?

Ако кучето ви започне да повръща или има диария при въвеждането на новата му храна, от Pet Coach препоръчват да спрете храната му за 12 до 24 часа. Когато възобновите храненето, предлагайте му мека диета – варено пиле и обикновен варен бял ориз, като добавка – малко извара. 

куче проси хранаСнимка: iStock

Друга възможност може да бъде въвеждането на пробиотици, които да помогнат за насърчаване на чревното здраве на питомеца ви.

Вижте още: 

Вредна ли е котешката храна за кучето

Колко дълго кучетата могат да издържат без храна

Виж още