Как кучетата усещат негативната енергия

куче човек страх Снимка: iStock

В секи знае, че кучетата са много интуитивни и емпатични животни. Те са добре известни с това, че усещат негативната енергия, особено ако имат силна връзка със стопанина си. Четириногите ни другари са много чувствителни към нашето емоционално състояние - те просто сякаш винаги знаят точно как се чувстваме. Всъщност, кучетата дори могат да бъдат обучени да предупреждават стопаните си, когато усетят, че нещо не е наред.

куче човек страхСнимка: iStock

Кучетата определено усещат отрицателната енергия

Да, домашните ни любимци със сигурност могат да доловят нечия отрицателна енергия. Те разчитат на емоциите и реагират на настроенията. Това е и една от причините, поради които четириногите са толкова добри в оказването на помощ на хора с посттравматично стресово разстройство: те просто могат да го усетят!

куче човек страхСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Емпатия, обуславяне или нещо повече?

Въпросът, който мнозина си задават, е как кучетата усещат отрицателната енергия? Има ли социални знаци, които ги ориентират? Проявяват ли четириногите емпатия към хората в резултат на хилядите години развъждане или се случва нещо повече?

Краткият отговор е, че кучетата са невероятно съпричастни, част от тяхната същност е да разчитат нашите емоции. И макар да ни изглежда почти свръхестествена, способността им да откриват отрицателна енергия е съвсем реална. Как го правят?

 • Те могат да я помиришат

Кучетата имат отлично обоняние, което им позволява да откриват емоциите ни, като улавят фините промени в химията на тялото ни, които ние не можем да доловим.

 • Те могат да ни разчетат

Домашните ни любимци могат да разберат кога сме стресирани или разтревожени, като забележат повишения ни пулс, учестено дишане и нивата на изпотяване – всички признаци, които индикират, че тялото ви се подготвя за действия или има реакция на стрес. 

куче човек страхСнимка: iStock

 • Те улавят социалните знаци

Четириногите ни другари са много добри в разчитането на езика на тялото ви. Ако, например, сте щастливи и се чувствате добре, очите ви ще бъдат широко отворени. Ако сте ядосани, челото ви ще се сбръчка, а устните – свият. Кучетата забелязват и посоката на погледа ви, както и дали гледате тях или не. Тази информация им помага да разберат какво се случва в съзнанието ни. 

Как кучетата могат да ни помогнат да се отърсим от негативните си емоции

Кучетата могат да помогнат на хората, които са натрупали негативна енергия или отрицателни емоции, като им предоставят обич и комфорт. Четириногите дават своето безрезервно приятелство, което е доказано полезно за хора, страдащи от депресия. С домашен любимец у дома няма как да сте подвластни на усещането за изолация и самота за дълго! Кучето може да ви помогне да се промените, като ви даде рутина, цел и нещо, върху което да се съсредоточите извън рамките на собствените ви мисли. 

Как се държат кучетата, когато усетят негативизъм

Кучетата могат да усетят тъга, но може и да не знаят какво да правят с нея. Ако домашният ви любимец долови, че нещо с вас не е наред, той може да се опита да ви утеши, като ви демонстрира обич или направи всичко възможно, за да привлече вниманието ви. Куче, което усеща нечия тъга, може да стане по-прилепчиво и да търси близост.

куче човек страхСнимка: iStock

Не всички четириноги реагират еднакво на отрицателна енергия. 

Признаците, че вашият домашен любимец усеща негативните емоции, включват:

 • Избягва зрителен контакт с даден човек или друго животно.
 • Крачи нервно или хленчи
 • Проявява агресивно поведение 
 • Държи се прекалено защитно към вас или друг член на семейството ви
 • Непрестанно ви закача с лапа или дърпа дрехите ви
 • Липса на апетит или повишен апетит
 • Треперене
 • Неволно изпускане или дефекация у дома (при четириноги с изградени хигиенни навици)

Важно е да останете спокойни

Разбира се, няма как винаги да сме щастливи, спокойни и в мир със себе си. Важно е обаче да дадете най-доброто от себе си, когато си взаимодействате с домашния любимец. Вашето куче усеща всичко и бъдете сигурни, че ще направи каквото може, за да ви помогне да преминете през лошите моменти. Непрекъснатият стрес обаче, може да бъде вреден за питомеца ви. Начинът, по който общувате с домашния си любимец, ще повлияе и на неговото отношение и емоции. Както към вас, така и към света около него.

куче човек страхСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец се чувства пренебрегнат, той може да стане тревожен или депресиран, да прояви негативно поведение като прекомерен лай или унищожаване на вещи и имущество. Най-добрият начин да избегнете това е да се уверите, че животното получава достатъчно внимание, докато вие сте възможно най-спокойни около него. 

Бъдете най-добрата версия на себе си!

Кучето е вашият най-добър приятел, който може да усети всички емоции, които изпитвате. Въпреки че четириногото може да ви извади от моменти на депресия и да помогне за подобряване на настроението ви, важно е и вие да дадете нещо от себе си. Направете всичко възможно, за да бъдете най-добрата своя версия и полагайте усилия, за да ви помогне и косматият ви другар. 

куче човек страхСнимка: iStock

Вижте още: 

Имат ли кучетата шесто чувство

Защо кучето понякога сякаш лае без причина

 

Виж още