Защо кучето понякога сякаш лае без причина

куче Снимка: iStock

В секи собственик на куче го е изпитвал. Имали сте тежък работен ден и всичко, което искате е да се отпуснете на удобното канапе в уюта на хола си. Когато изведнъж кучето ви започва да лае. А вие нито чувате, нито виждате нещо. И преди да се замислите дали в стаята има духове или вашият домашен любимец просто иска да чуе собствения си глас – бързаме да ви успокоим! Не се случва само на вас и въпреки че изглежда сякаш косматият ви другар джафка без причина и „незнайно“ по какво, за цялата тази суматоха си има обяснение. При това – съвсем логично.

Фактът, че не можете да чуете или видите нещата в околната среда, които да обяснят лая на домашния ви любимец, съвсем на значи, че някъде нещо не се случва. Винаги трябва да си напомняме, че кучетата не преживяват света по същия начин, както хората.

Някои от основните им сетива като зрение, слух и мирис са настроени към различни неща. Което, на практика означава, че четириногите ни другари могат да усетят неща извън нашето възприятие. И да, някои от тях предизвикват у тях лай. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Кучетата могат да чуват неща, които ние не

Благодарение на хищническото си наследство, кучетата са в състояние да чуват неща, които за нас си остават в сферата на необозримото. Говорим за звуци като скърцащи мишки, например! Да, косматите ни спътници могат да чуят изключително тихи звуци, далеч по-фини, отколкото човешките уши могат да доловят. 

Това означава, че има цяла вселена от звуци, заливащи тъпанчетата на вашето куче, за които вие нито сте наясно, нито някога ще бъдете. Така че, когато ви изглежда, че домашният ви любимец сякаш лае в нищото, това всъщност може да е неговият отговор на шумове, които вие не можете да чуете.

кучеСнимка: iStock

Кучетата виждат и при слаба светлина

И преди сме споменавали (а и ако отглеждате в дома си куче добре знаете), че четириногите виждат много по-добре от хората при слаба светлина. Това, което за вас изглежда като катранено черен и мрачен двор, за вашият домашен любимец е пространство, пълно с форми и движение. 

Вижте повече за: Виждат ли кучетата в тъмното

Без да се впускаме в подробности ще кажем само, че благодарение на специфичната структура на ретината на очите си, четириногите използват и се нуждаят от много по-малко светлина (около една четвърт), от която ние се нуждаем, за да различаваме предмети в тъмното. Така че – когато питомецът ви лае нещо, а около вас цари непрогледен мрак, имайте едно наум, че животното може би вижда или дебне нещо, което вие не можете да фокусирате. 

Миризмите – ценен източник на информация

Не на последно място, трябва да обърнем внимание и на невероятното обоняние на любимите ни домашни любимци. Докато основното сетиво, на което ние разчитаме, е зрението, при четириногите всичко опира до аромата. И всичко това -благодарение на специфичната им анатомия: кучетата имат много повече обонятелно-сензорни неврони от хората, както и по-голяма повърхност на носа, предназначена за откриване на миризми. Имат и пропорционално по-голяма област в мозъка си, посветена на интерпретирането на миризмите. И накрая – косматите ни другари имат специален обонятелен орган, наричан още Вомероназален или Якобсонов, който им служи, за да надушват феромони - химически сигнали, които животните използват за комуникация. 

кучеСнимка: iStock

Всичко това разкрива пред кучето ни цял свят на аромати отвъд нашето разбиране. Четириногите са в състояние да помиришат някои болести като рак, за които ние все още се нуждаем от сложна техника, за да открием. Така че – докато се оглеждате наоколо, за да откриете по какво лае вашият питомец, замислете се, че може би „недоволството му“ е предизвикано от някоя слаба миризма, която обаче му е послужила като предупреждение за опасност. Или пък – за забавление?

Как да спрем кучето си да лае без причина

Сега, след като вече подхождате към лая на домашния си любимец с разбирането, че има нещо логично, което го е предизвикало, съвсем естествено е да си зададете въпроса дали има какво да направите, за да спрете това джафкане. Има много начини да спрете досадния лай, но един от тях, който безотказно НЕ работи е, да крещите на животното в опит да заглушите шума. Не забравяйте, че макар да приемате домашния си любимец като част от семейството (в което – не се и съмняваме!), той не говори вашия език, нито разбира какво му казвате. Нещо повече – твърде е възможно виковете ви да му приличат на лай. 

За това, ако подходите по този начин, има голяма вероятност четириногото просто да приеме, че сте разстроени/притеснени/развеселени и да реши, че това се дължи на същото нещо, което е накарало и него да започне да лае. И тъй като лаенето обикновено е заразно, подобно поведение от ваша страна може да има обратен ефект върху държанието на кучето ви. 

кучеСнимка: iStock

Един от начините, чрез които можете да се научите да управлявате този тип лай на домашния си любимец, е да го признаете. В крайна сметка – от гледна точка на животното, то прави нещо с цел вие да сте добре, предупреждавайки ви (вероятно) за нещо, което възприема като опасност. 

Едно, изречено със спокоен глас, „благодаря“ или „няма, няма, знам“ ще покаже на четириногото, че сте регистрирали предупреждението му и държите нещата под контрол. А за някои кучета това е всичко, което е необходимо, за да се успокоят.

Вашата тиха реплика за успокояване

Въпреки спокойният ви тон и успокоителни думи кучето ви продължава да лае? Да, факт е, че някои четириноги може би решават, че все още не сте получили/разбрали съобщението им. Или може би има „продължение“ на първоначалната информация, което искат да споделят с вас. 

кучеСнимка: iStock

В този случай можете да подходите по следния начин: научете кучето си на определена тиха реплика, с която да му дадете сигнал, че всичко е наред и може да спре да лае. Това може да е нещо, което то вече е усвоило като команди и му е познато, например „Тихо!“, „Спри!“, „Мирно“. 

 

Вижте още:

Как да спрем кучето да лае, докато ни няма

Защо кучетата вият, когато чуят сирени

 

Виж още