Как кучето избира накъде да тръгне по време на разходка

куче разходка Снимка: iStock

А ко сте собственик на куче или някой, който редовно разхожда домашен любимец, то може би ви е позната следната рутина: слагате на четириногото каишката, излизате през вратата и тръгвате наляво – само, за да видите как животното започва да ви дърпа надясно, точно, както направи през последните няколко пъти. Кучетата следват лидера (тоест вас) в много от случаите и с готовност ще поемат в каквато и посока да решите да се движите.

Често обаче, сякаш преднамерено, те настояват да вървят по определен път или улица по време на разходка. И въпреки че не всички четириноги го правят, много от тях предпочитат да минават по един и същ маршрут всеки път. И няма как да не се запитаме – защо го правят?

куче разходкаСнимка: iStock

Поведение и рутина на кучето

Кучетата са създания на навика и за това си има основателна причина. Наличието на установен график може да накара всеки да се чувства сигурен, а нашите космати приятели не са по-различни. За това и не е никак чудно, че изживяването на същите познати гледки, миризми и звуци може да помогне на животното да се почувства по-уверено. Минаването по един и същи маршрут всеки ден може да ви е от полза и с определени елементи от обучението, като свикване на гърне, недърпане на каишката и основно внимание към вас, докато сте навън. Това е чудесен начин да внушите спокойствие, редовност и последователност в живота на питомеца си. 

Dogsandcats.bg

В дългосрочен план обаче, добре е да се внася и известно разнообразие в маршрута, тъй като стриктните процедури понякога могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Какво имаме предвид?

куче разходкаСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец стане твърде силно зависим от рутината си, могат да се появят поведенчески проблеми като тревожност при раздяла и плахост, така че е най-добре да се стремите към структуриран ден вместо строг режим, който не търпи изключения.

Например, искате да отделите два часа от деня си, за да тренирате кучето. Една стриктна рутина може да изглежда като две едночасови разходки, в 7 сутринта и в 19 часа. Точно и ясно. От друга страна, структурираният ден представлява по-скоро две разходки на ден по едно и също време, но едната от тях включва посещение до близкия парк (сутрин), а другата – опознаване на квартала – по-късно вечерта.

Поддържането на гъвкав график ще помогне на домашния ви любимец да не бъде толкова зависим от вас 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. А на вас ще позволи да се грижите и за останалите неща в живота си, без да пренебрегвате тези за вашия космат другар.

куче разходкаСнимка: iStock

Преразглеждане на положителния опит

Случвало ли ви се е някога кучето ви да намери малка хапка храна на земята и да я погълне, преди дори да имате възможност да се намесите? А какво ще кажете, ако ви кажем, че домашният ви любимец определено помни това, което се е случило, вероятно знае точно къде е мястото на „откритието“ му и няма да спре да минава оттам с надеждата, че може да му се случи отново. Четириногите се учат чрез процеса на оперантно кондициониране, което им позволява да свързват положителни или отрицателни чувства с определени преживявания. 

Така че, ако по маршрута, по който вървите, има място, на което животното е открило случайно лакомство или минава покрай особено дружелюбен съсед, който обича да го поздравява, то може да е научило чрез положително подсилване, че вървенето оттам ще му донесе нещо хубаво.

куче разходкаСнимка: iStock

Обратното също е валидно – ако вашият домашен любимец откаже да се движи по определена улица, алея или като цяло – в определена посока, това може да се дължи на нещо негативно или страшно, което се е случило по време на разходка в този район. Събитието може да е явно, като силен трясък на строителна площадка или ядосан гражданин, който е извикал нещо по негов адрес. По-малко забележими фактори обаче, също могат да стресират и изплашат четириногите, така че – следете какво се случва по време на разходка.

Искам разходката да продължи!

В някои случаи кучето може да се опитва да ни надхитри, като пробва да премине по-бързо по установения маршрут за разходката си в опит да остане навън малко по-дълго. Ще познаете, че домашният ви любимец прави това, ако отказва да завие в определената улица или пряка, която води към дома ви, или просто седне, клекне или застине на тротоара. 

кучеСнимка: iStock

За да попречите на животното да диктува къде и как да протече разходката, предложете му и малко умствена стимулация, а фокусът – насочете към себе си. Излизанията са чудесно време за практикуване на обучение – защо не тренирате заедно някой нов трик, например. А ако имате куче с особено висока енергия, то може просто да се нуждае от повече време навън, за да я изгори. 

Така че, ако е възможно, добавете допълнителна разходка към деня си или потърсете помощта на човек, който да ви помогне в грижите за животното през деня. 

Вижте още: 

Защо кучетата миришат урината на други четириноги

Отегчено куче: Как да разпознаем, че домашният ни любимец скучае

Виж още