Отегчено куче: Как да разпознаем, че домашният ни любимец скучае

куче отегчено Снимка: iStock

П овечето от нас имат работа, която ни държи далеч от дома поне по осем часа на ден. Чудите ли се дали на кучето ви не му е скучно или се чувства самотно, докато ви няма? При някои четириноги отговорът определено е да. Отегчените домашни любимци обаче, могат да създадат някои проблеми за стопаните си, тъй като е по-вероятно да се опитат да „преборят“ скуката по начини, включващи унищожаване на любимите ни вещи и имущество. 

куче отегченоСнимка: iStock

С други думи,

липсата на умствена стимулация и упражнения през деня, може да накара иначе послушния ви и кротък космат другар да потърси алтернативни начини за забавление. И да, често те не включват неща, които одобряваме!

Dogsandcats.bg

И така, какво можем да направим срещу кучешката скука?

Предлагаме ви няколко съвети от експерти за това как да помогнете на едно скучаещо куче, като същевременно запазите дома си цял. Като начало, нека си отговорим на въпроса:

Защо кучетата скучаят?

Кучетата са интелигентни животни, а сред „първенците“ в тази класация за Бордър колитата, Немските овчарки, Голдън ретривърите и Пуделите. Именно те се нуждаят от повече стимулация. 

куче отегченоСнимка: iStock

Всъщност повечето от тези кучета са били отглеждани, за да вършат определена работа. Ние често забравяме това, защото в днешно време ги възприемаме по-скоро като верни спътници, отколкото като помощници в конкретна дейност. Но често проблемът се корени именно тук – отегчените кучета може би са просто четириноги, които имат нужда да се ангажират с нещо!

Стимулирането не само предотвратява скуката, но и култивира личността на вашето куче, предпазвайки го от излишен стрес. Психологът д-р Стенли Корен, автор на много книги за поведението при четириногите, споделя, че най-важните грижи за умствената активност на домашните ни любимци включват:

 • Излагане на интересни места и неща
 • Нови, вълнуващи преживявания
 • Чести възможности за научаване на нови неща и решаване на проблеми
 • Изследване и взаимодействие с обекти и с околната среда

Ако кучето ви стои само вкъщи по цял ден без нищо от гореизброените, вероятно е да се отегчи. 

куче отегченоСнимка: iStock

Кучето ми скучае ли?

Ако се натъквате на голяма бъркотия всеки път, когато се приберете у дома, има вероятност домашният ви любимец да се нуждае от повече стимулация. Защото, истината е, че отегчените кучета търсят нещо за правене – дори и да не е това, което вие бихте искали. 

Признаците, че едно четириного скучае през деня, включват:

 • Неспокойно и/или разрушително поведение (като дъвчене на обувки или килими)
 • Скачане 
 • Лай
 • Ровене в боклука
 • Копаене на дупки 

Как да помогнем на куче, което се чувства отегчено?

 • Движете се! Много!

Кажете го заедно с нас: умореното куче е щастливо и добро куче! Отегчените четириноги често имат много натрупана енергия. Ако им осигурите достатъчна физическа активност обаче, доста по-вероятно е те да прекарат остатъка от деня в сладка дрямка. 

куче играчкиСнимка: iStock

Знаем, че намирането на малко допълнително време преди работа може да бъде трудно, но само си представете за миг, че сте на мястото на домашния си любимец: събуждате се пълни с енергия и след това трябва с часове да стоите сами в тиха стая, без телевизор, мобилен телефон или каквото и да е било друго занимание. Не звучи като най-приятната перспектива на света, нали?

Повечето кучета се нуждаят от половин до 45-минутна разходка или бягане сутрин. Ако нямате възможност да му я осигурите помислете за допълнителна помощ или 

 • Направете времето за хранене забавно

Превръщането на времето за хранене в игра ще помогне на кучето ви да се забавлява! Опитайте и интерактивни играчки със заложено вътре лакомство (тип Конг с фъстъчено масло, например). Давайте му занимателните неща сутринта, за да поддържате ангажирано вниманието му възможно най-дълго.

 • Нови играчки, моляя!

Всички играчки, дори и най-хубавите, след време омръзват. Освен това, домашните ни любимци са склонни да проявяват „неофилия“ или предпочитание към новите неща. Ако едно животно е отегчено, то ще търси неподходящи неща, с които да се забавлява. За да не купувате всяка седмица поредната играчка обаче, можете да прибирате част от тях за известен период от време. След това – щом ги извадите отново, животното ще ги възприема като нещо съвсем ново!

кучеСнимка: iStock

 • Оставете телевизора включен

Нещо тихо и спокойно за фон може да задържи вниманието на домашния ви любимец, докато ви няма – поне за известно време. Особено ако заложите на Animal Planet или NatGeo Wild!

 • Помислете за приятелче за игри

Отегчените кучета по-често са тези, които са единствени домашни любимци. Въпреки че е повече работа, поне в началото, да имате две или повече четириноги у дома осигурява на четириногите вградена социализация. И респективно – така необходимата им стимулация, когато вие не сте наоколо. Уверете се обаче, че животните се разбират, а ако имате притеснения или въпроси как да направите съжителството им максимално хармонично, не се колебайте да потърсите помощ от професионален дресьор.

куче отегченоСнимка: iStock

Да, кучетата ни често се отегчават. Ако и вие седите вкъщи по цял ден без абсолютно нищо за правене… Е, ние дори не можем да си го представим! За това – не се сърдете на домашния любимец, ако е изял нещо, което не трябва във ваше отсъствие. Вместо това – опитайте нови и занимателни играчки, за да задържите вниманието му. С малко повече упражнения, игри и качествено време, прекарано заедно ще видите, как и косматият ви другар ще е щастлив, и къщата ви ще остане непокътната!

Вижте още: 

Колко дълго можем да оставим кучето само

Усеща ли кучето ви, когато сте играли с други животни

Виж още