Защо кучетата миришат урината на други четириноги

куче урина маркиране Снимка: iStock

А ко имате куче в живота си, то знаете, че четириногото обича да пикае по дървета, пожарни кранове, електрически стълбове, стени... като цяло на различни места. И докато вече знаем, че що се отнася до маркирането, то поведението на косматия ни другар има своите смисъл и причини, то честите спирки по време на разходка с цел – щателно подушване на местата, където преди това се е „обозначило“ друго четириного, се оказват леко непонятни за нас.

куче урина маркиранеСнимка: iStock

Къде е коренът на поведението?

Ако сте като повечето собственици на домашни любимци, вероятно редовно следите в мрежата за информация, свързана с четириногия ви спътник. Причината да правите това е, че се опитвате да сте в крак и да разберете по-добре случващото се с вашия питомец, нали? Е, според много теоритици, косматият ви другар прави точно същото нещо, подушвайки урината на друго куче. 

Информацията, която домашният ви любимец може да събере с този единствен жест, е невероятна! Например, дали оттам е минало мъжко или женско куче, дали то е било болно и дори – в какво емоционално състояние се е намирало! 

Dogsandcats.bg

куче урина маркиранеСнимка: iStock

Какво да кажем за маркирането върху вече отбелязано от друго куче място?

Усилията, които косматият ни другар полага, за да прикрие урината на другото животно, често граничат с акробатика. Много собственици на четириноги са виждали тяхното дребно приятелче да прави своята версия на „стойка на ръце“, за да се издигне възможно най-високо, маркирайки определено място. Това се дължи на поведение, наричано още свръхмаркиране. Или казано с други думи – питомецът ви иска да бъде възприеман като най-доминантното животно наоколо, така че прави всичко възможно, за да замени всеки аромат, който долови, със своя собствен.

Вижте още: Защо кучетата маркират територия

Специалистите смятат, че това е свързано с дивата природа на домашните ни любимци. Тези древни животни са имали сложни йерархии, които са били частично предавани чрез обонянието им. Урината е едно от многото средства за комуникация, използвани от тези отдавна изчезнали предци на косматия ви спътник. Така че, ако вашето куче изглежда твърде превъзбудено, когато става въпрос за прекомерно маркиране, няма от какво да се притеснявате! По-разпространено е при мъжките животни, които все още могат да създават потомство. 

куче урина маркиранеСнимка: iStock

Насърчаване на поведението

Силното обоняние на домашните ни любимци е основен мотиватор и двигател на това поведение. Четириногите ни другари са невероятно чувствителни към миризни, които ние хората няма как да доловим. Количеството информация, което събира кучето ви при всеки малък порив на вятъра, би било умопомрачително за обработка от човешкия мозък. 

Домашните ни любимци имат дарбата да различават тези миризми доста лесно. Например, ако сготвите вкусен гювеч, всеки, който го помирише, ще усети сместа от подправките в ястието, нали? Е, що се отнася до вашия домашен любимец, то животното ще помирише всеки отделен компонент от вашето творение. И тук включваме всичко: месо, зеленчуци… всичко това се отбелязва като отделен аромат за вашето куче. 

куче урина маркиранеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата обичат да маркират автомобилни гуми

Помирисването на чужда урина като средство за комуникация

Ако сте забелязали, че домашният ви любимец сякаш предпочита миризми, които са особено остри, не сте се объркали. Въпреки че изглежда контраинтуитивно, всъщност това е нещо, което е доста лесно обяснимо. И отново ни отвежда до дивата природа, където предците на вашия космат другар са се търкаляли във всяка срещната силна миризма, за да се прикрият от по-големите хищници и останалите конкурентни глутници. 

куче урина маркиранеСнимка: iStock

В заключение – подушването на урината на друго куче, което е преминало по същия маршрут, по който се разхождате с вашия космат другар, е съвсем нормално и естествено поведение. То вероятно ще съпътства косматия ви другар до края на живота му. И освен ако не нанася каквито и да е било щети на нечие имущество, няма нищо лошо да го оставите да маркира местата, които сметне за подходящи. 

Вижте още: 

По колко пъти е нормално да уринира кучето

 

Виж още