Знаят ли кучетата кога хората спят?

куче човек спи Снимка: iStock

К учетата са редом до хората от над 30 хиляди години, за това и не е случайно, че сме ги провъзгласили за „нашите най-добри приятели“. Въпреки внушителната история, която споделяме обаче, все още има аспекти, свързани с поведението и възприятията за света на четириногите ни другари, относно които не сме съвсем сигурни. Като например, чудили ли сте се някога, дали кучето ви знае кога спите?

куче спиСнимка: iStock

Знаят ли домашните любимци кога собствениците им спят?

Кучетата със сигурност знаят кога хората им спят. Косматите ни другари използват интуиция, съчетана с наблюдение, за да следят навиците и настроенията на собствениците си. Вашият домашен любимец използва всичките си сетива – обоняние, зрение и докосване, в съчетание с вродените си инстинкти, за да разбере кога си почивате, пишат от Американския киноложки клуб.

И така, как кучето ни разбира, че спим?

Без съмнение вашият космат другар знае кога спите. По-интригуващият и любопитен въпрос е – откъде? Всяка секунда, която четириногият ви другар прекарва около вас, е възможност за него да научи нещо ново относно личността ви. Това е всичко – кучето ви просто събира информация, докато ви наблюдава.

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

Питомецът ви разбира, че спите чрез различните си сетива като:

  • Зрение

Кучето ви разбира, че спите най-вече по това, че очите ви са затворени. Знаем също, че четириногите виждат много по-добре от хората на тъмно. Независимо дали светлината в спалнята ви е включена или изключена, вашият домашен любимец все пак може да види дали спите, четете или проверявате нещо на смартфона си. Движенията на тялото и дишането ви по време на сън също са индикация, че релаксирате.

  • Миризма

Знаем, че кучетата имат мощно обоняние. Косматите ни спътници разполагат с хиляди рецептори в носовете си, които им позволяват да уловят миризми, недостижими за нас. Благодарение на това си невероятно сетиво, домашният ви любимец може да идентифицира химическите промени, настъпващи в тялото ви по време на сън.

куче спиСнимка: iStock

  • Докосване

Забелязали ли сте, че често кучето ви чака да заспите, за да се премести от своето на леглото до вас? Всеки допир с любимия му човек носи допълнителна релаксация за четириногото, а за собственика му – това допълнително гушкане помага за освобождаване на напрежението, натрупано през деня. В резултат – спим по-добре и по-спокойно.

Вижте още: Защо кучетата обичат да спят до стопаните си

  • Време

Макар кучетата да усещат времето по различен начин спрямо хората, четириногите имат своите начини да установят кога е време за вечеря, разходка или лягане. Да, вероятно косматият ви другар вижда движението на сенките, докато слънцето залязва, което го предупреждава, че е време за сън.

  • Интуиция

Известно още като шесто чувство, в действителност кучетата често използват интуицията си, за да разберат, че любимия им човек спи. Мислете за това като комбинация между информацията, събрана от всички сетива на животното.

куче спиСнимка: iStock

Защо вашето куче ви проверява, когато спите?

След като разполагаме с отговор на въпроса „дали кучето ни знае кога спим“, може би се питате и защо домашният ви любимец ви проверява, докато сладко си дремвате? Колко пъти (признайте си честно!) сте се събуждали от четириногия ви другар, който души или ближе лицето ви? Очарователен или леко досаден, нуждата на домашния ви любимец да провери дали всичко с вас е наред, е много по-голяма от вашите собствени предпочитания!

Другите основни причини, поради които кучето ви проверява, включват:

  • Чиста обич

Това е неговият малък начин да ви каже „Обичам те!“. Просто му липсвате и иска да в близо до вас. С риск да ви събуди. 

  • Има нужда от нещо

Може би се налага да отиде до тоалетна, паничката му за вода е празна, време е за вечеря или чувства липса на компания – това са основните нужди, които могат да накарат кучето да ви проверява. Не, че животното иска да прекъсва съня ви. Но може би това, от което има нужда, не може да чака.

куче спиСнимка: iStock

  • Защита

Ако кучето ви спи в отделна стая от вашата, то може да дойде да ви провери, за да се увери, че сте в безопасност. Четириногите ни другари знаят, че не сте съвсем на себе си, когато спите. За това и косматият ви спътник може би иска да провери, че всичко наоколо е наред, за да ви предупреди и предпази (при нужда).

Домашните ни любимци се събуждат много пъти през нощта и усещат промените около себе си. При бърза оценка на ситуацията те могат или да ви събудят, или да се настанят удобно до вас, за да продължите да релаксирате заедно. Предупреждение или неудобство – кучето ви е отлична компания, когато сте будни. Не се съмнявайте, че то е така и, когато спите.

куче спиСнимка: iStock

Вижте още:

От колко часа сън се нуждае кучето

Защо кучето обича да дремва между краката ви

Виж още