Как времето навън влияе на поведението на кучето ни

куче Снимка: iStock

В ятър, буря, жега, сиви облаци… всичко това влияе не само на нашето настроение, но и на това на домашния ни любимец.

Подобно на стопаните си, и кучетата ни могат да имат свои собствени и уникални странности що се отнася до реакциите на времето навън. Някои четириноги се страхуват от гръмотевици, докато други са в състояние да ги игнорират напълно. За трети тъмните зимни месеци са време на уют, прекаран сгушен под топло одеялце, докато други стават депресирани и летаргични. 

Същото важи и за други метеорологични явления - това просто зависи от кучето и колко чувствително е то. За това – нека разгледаме най-често срещаните промени във времето навън, които влияят на поведението и настроението на домашния ни любимец. 

Dogsandcats.bg
  • Гръмотевици и светкавици

Ако имате куче, което се страхува от гръмотевици, добре знаете как бурите навън влияят на поведението на домашните любимци. Признаците, че налице е фобия, включват задъхване, скимтене, лай и опити на животното да се скрие. 

кучеСнимка: iStock

Според проучване, проведено от изследователи от Penn State University, при някои четириноги се наблюдава повишение на нивата на кортизол – хормона на стреса, по време на гръмотевични бури. Според същото изследване, между 15% и 30% от кучетата са изключително уплашени, когато навън гърми.

  • Фронтове с ниско налягане

Промените в барометричното налягане могат да повлияят значително на поведението на кучетата. При някои четириноги се наблюдава вълнение, а ако по принцип животното се страхува от вятър и бури, то може да стане превъзбудено и любопитно, търсещо да улови различните аромати във въздуха и да ги изследва. 

Замислете се – със сигурност сте виждали кучето си да души въздуха при наближаване на буря. Вярвате или не, животното следи входящата промяна във времето, тъй като налягането става по-ниско и начинът на разпространение на миризмите се променя. 

Вижте: 5 неща, които кучетата усещат, преди да се случат

  • Усещане за лошо време

Кучетата, които са по-чувствителни към промените във времето от нас, могат да усетят промени в статичното електрическо поле, които се появяват във въздуха, особено когато се приближава силна буря. Ето защо кучетата може да са в състояние да „познаят“, когато предстои торнадо или ураган. 

кучеСнимка: iStock

Любопитен факт, наблюдаван от учените е, че когато приближава електрическа буря, част от кучетата инстинктивно влизат във ваната (ако има такава). Най-вероятно – в търсене на комфорт и безопасност. 

  • Горещо време

С бурното и екстремно време далеч не се изчерпва всичко, което може да повлияе на поведението на вашето куче. Често твърде високите температури навън през летните месеци намират своето отражение в апетита на домашния ви любимец. Когато навън е горещо четириногите ядат по-малко и стават по-малко активни, предпочитайки вместо обичайните игри – да подремнат в някое по-хладно ъгълче на бaната ви. Или в близост до отворен прозорец или нa течение. 

кучеСнимка: iStock

Някои кучета, точно като хората, стават капризни и не желаят да се разхождат, нито да правят каквито и да е било упражнения, когато температурата е висока. 

  • Сезонно афективно разстройство

Понякога наричат този вид сезонно разстройство „зимна тъга“, защото то представлява форма на депресия, която се проявява обикновено през зимните месеци, когато слънчевата светлина навън е оскъдна, а дните – по-кратки и мрачни. 

кучеСнимка: iStock

При хората симптомите на тази зимна депресия, както често я наричаме, включват апатия, летаргия, липса на интерес и желание за социални дейности или умора. Някои изследвания подкрепят идеята, че ситуацията при кучетата е идентична.

Вижте още: Как да познаем, че кучето ни страда от депресия

Според последно проучване, около 40% от стопаните на кучета споделят, че са забелязали значителна промяна в настроението на своя домашен любимец през тъмните зимни дни. Съобщава се също, че кучетата като цяло спят по-дълго, а нивата им на активност са по-ниски, отколкото през слънчевите месеци. Специалистите смятат, че причината за тези промени се крие в ефекта, който светлината има върху мелатонина – хормон, който помага за регулиране на циклите на съня. 

кучеСнимка: iStock

Мелатонинът има редица ефекти, а основните от тях включват засилване на цялостното усещане за отпуснатост и комфорт. Което от своя страна ни прави сънливи и летаргични. Епифизната жлеза произвежда и отделя мелатонин, когато е тъмно и спира, когато светлината достигне до ретината. И така, през зимата се произвежда повече мелатонин, което вероятно причинява класическите симптоми на зимна тъга - както при хората, така и при кучетата.

 

Вижте още: Чувстват ли кучетата тъга

Виж още