Как животните могат да помагат на хората и какво е куче терапевт?

животни терапевти Снимка: Четири лапи/Уча се

Ф ондация Чeтири лапи и образователната платформа Уча.се представиха четвъртото видео от дигиталната поредица за информираност и популяризиране на хуманното отношение към животните сред младите хора. На фокус този път са супер специалните четириноги герои Смайли, Шоко и Кая и тяхната работа в проект „Животни помагат на хората“ на Четири лапи.

Проектът на фондацията е иновативен за България за подпомагане на деца и възрастни с различни затруднения, чрез терапия с обучено куче и психолог. Целта му е да промени нагласата към бездомните и безпородни животни, като покаже каква важна роля могат да имат в живота на хората.

животни терапевтиСнимка: Четири лапи/Уча се

От видео урока младата публика може да научи как едно куче става терапевт и ще се запознае с опашатите симпатяги Смайли, Шоко и Кая, които имат интересни и емоционални истории от бездомния си живот преди да станат кучета терапевти. Четири лапи стартира проекта за подпомагани от животни интервенции, за да покаже, че бездомните кучета могат да бъдат важна част от живота на хората. В него бивши бездомни кучета са избрани и обучени да дават безвъзмездна обич и комфорт на хора, които имат нужда от подкрепа.

Dogsandcats.bg

“Проект „Животни помагат на хората“ е първият структуриран метод за подпомагани от животни интервенции в България. Екипът по проекта работи по специално създадени стандарти, които регулират различните дейности, свързани с процеса на взаимодействие между животните и хората, които имат нужда от помощ. Важна роля в него имат нашите кучета терапевти - Смайли, Шоко и Кая. Те са пример, че всяко бездомно куче има потенциала да бъде прекрасен домашен любимец. С тяхна помощ,  децата се учат как да общуват с кучета и придобиват важни знания за грижата за тях. Възрастните пък намират в тях утехата и безвъзмездната обич, от която имат нужда. А всички ние учим, че няма трудност, през която да не можем да преминем, когато имаме обич, подкрепа и добри същества около себе си.”, споделя Росица Рачева, ръководител на проекта. 

Видеото увлекателно разказва как Смайли, Шоко и Кая, като истински терапевти, ходят всеки ден на работа със своите водачи и заедно с психолозите от Четири лапи неуморно помагат на хората. 

животни терапевтиСнимка: Четири лапи/Уча се

Повече за проекта "Животни помагат на хората" може да научите тук: https://bit.ly/fp-bg-jivotni-pomagat-na-horata.  

Тази година международната организация за защита на животните Четири лапи и интерактивната платформа Уча.се обединиха идеи и усилия и създадоха серията от дигитални уроци, за да информират младежите за хуманното отношение към животните. 

Темите на видеата бяха:

Интерактивната платформа Уча.се обучава децата, както по всички предмети и класове от официалната програма за училище, така по любопитни теми по иновативен начин чрез видео уроци, тестове и мисловни карти. Видеата, създадени в партньорство с Четири лапи, могат да бъдат гледани в раздела “Ценно и интересно” на сайта Уча.се и във всички дигитални платформи на Четири лапиFacebookInstagram и YouTube

Виж още