Каква е продължителността на живота на Пекинезите

Пекинез Снимка: iStock

П екинезите, с техните отличителни плоски лица, развяваща се козина и достойно поведение, са порода, която очарова любителите на кучета от векове. И това съвсем не е случайно!

Произхождащи от Китай, тези горди четириноги някога са били верни спътници на кралските особи, а луксозният им външен вид все още носи белега на благородното им минало. Въпреки това, когато решавате да отворите дома и сърцето си за Пекинез, важно е да се запознаете с всички характеристики на породата, включително продължителността на живота им. 

ПекинезСнимка: iStock

Разбирането колко дълго живеят тези кучета може да помогне на бъдещите собственици на домашни любимци да се подготвят за дългосрочния ангажимент да притежават куче. А това, от своя страна гарантира, че тези очарователни животни ще получат цялата любов и грижи, които заслужават през целия си живот.

Dogsandcats.bg

Каква е средната продължителност на живота на Пекинеза?

Средната продължителност на живота на Пекинезите варира между 12 и 14 години, пишат от Американския киноложки клуб. Важно е обаче да се отбележи, че тази цифра е средна – отделните представители на породата могат да живеят по-кратко или по-дълго от този диапазон в зависимост от различни фактори. Те включват генетика, цялостно здраве, диета, упражнения и рутинни ветеринарни грижи, които животните получават през целия си живот.

ПекинезСнимка: iStock

Пекинезите са сравнително здрави кучета, които обаче имат своя дял от специфични за породата заболявания, които потенциално биха могли да повлияят на дълголетието им. 

Респираторните заболявания (поради тяхната брахицефална природа), сърдечните и проблемите с очите са сред най-честите предизвикателства, с които се сблъскват тези кучета. Добрата новина е, че с отговорни практики за отглеждане, редовни прегледи при ветеринарен лекар и правилни грижи можете да управлявате и смекчите много от тези здравословни проблеми. И така да гарантирате, че вашият домашен любимец ще се радва на пълноценен живот възможно най-дълго.

ПекинезСнимка: iStock

Струва си да споменем също, че като цяло по-малките породи кучета, включително Пекинезите, често живеят по-дълго от по-големите си събратя. Което е точка в полза на тези очарователни мъници! С правилната комбинация от генетично предразположение, поддържане на здравето и любяща среда, не е нечувано за един Пекинез да достигне и дори да надмине горната граница на средната продължителност на живота. А това са още много споделени години на радост и компания!

ПекинезСнимка: iStock

 

Виж още