Каква е разликата между Шнауцер и Шотландски териер?

Скоч териер Снимка: iStock

В ъпреки че Шнауцерът и Шотландският териер имат подобен външен вид, те са различни породи – всяка със своите индивидуални характеристики. Скоч териерите са и само в един размер, докато при Шнауцерите те са три, при това всеки от тях е признат за различна порода, пишат от Американския киноложки клуб. 

Ако и двете кучета ви допадат, то може би се питате как да изберете кое от тях да добавите към семейството си? Истината е, че това решение зависи не само от размера (и външния вид) на четириногото, но и от други характеристики, включително темперамент и здравословни съображения.

История на породите и темперамент

Член на групата на териерите според класификацията на Американския киноложки клуб, Шотландският териер е уверено, независимо, достойно и одухотворено куче. Смятани за една от най-старите шотландски породи, Скоти са отглеждани за лов на вредители като язовци, плъхове и лисици. Породата е вписана в регистъра на АКС през 1885 г. 

Скоч териерСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Стандартният шнауцер е описван като умно, безстрашно и енергично куче, с темперамент, много подобен на този на Шотландския териер. Шнауцерът обаче може да бъде по-лесен за дресура, тъй Скотитата са известни със своята упорита жилка.

Стандартният шнауцер е оригиналната порода, от която са произлезли Ризен и Мини шнауцерите. Те са признати от АКС през 1904 г. и попадат в работната група кучета. Отглеждани в Германия като селскостопански помощници, от тях се очаквало не само да се борят срещу вредителите, но и да пазят и пасат стада с животни. Ризеншнауцерът също е член на работната група и е развъждан, за да помага при паша на добитък. Задачата на Мини шнауцерите пък, била да пазят дома си от плъхове. 

ШнауцерСнимка: iStock

Размери на Шотландския териер и Шнауцера

Скоч териерите са компактни кучета с къси крака и доста подвижно за ниския си ръст тяло. Мъжките рядко достигат височина над 28 см, а средно теглото им е около 9-10 кг. 

В сравнение с тях, Стандартните шнауцери са доста по-големи. Мъжките кучета достигат до 50 см височина и тегло от около 20 кг. 

Разлики във външния вид

Макар на база първо впечатление да съществуват някои приликите, разликите между двете породи са далеч повече. Шотландският териер има компактно, леко дълго тяло с къси крака. Характерна за тях е брадата, веждите и изправените опашка и уши. Те имат начупена козина с жилав горен слой и мек подкосъм. Приемливите цветове включват черно, пшеничено и тигрово. 

Скоч териерСнимка: iStock

Шнауцерът има подобна брада и вежди, ушите му също са изправени. Опашката им също стои права, но обикновено е купирана. Тялото на Шнауцерите има по-скоро квадратна форма, но краката им не са къси.

Козината им е гъста и жилава, а според стандарта на породата признатите цветове са само два: черен и сив (наричан още сол и пипер). Често именно черните шнауцери се бъркат с шотландски териери.

ШнауцерСнимка: iStock

Здраве и дълголетие

И двете породи имат генетично заложени проблеми и заболявяния, които всеки потенциален собственик следва да вземе предвид. Когато избирате куче, уверете се, че в развъдника са направили препоръчаните здравословни тестове. 

При Скоч териерите трябва да има оценка на физическото състояния и ДНК тест за болест на фон Вилебранд, дефицит на протеин, който е необходим за съсирването на кръвта. Скоч териерите имат средна продължителност на живота около 12 години.

Стандартният шнауцер има малко по-голяма продължителност на живота – от 13 до 16 години. Препоръчителните здравни тестове за породата включват преглед при офталмолог, оценка на тазобедрената става и ДНК тест за разширена кардиомиопатия.

ШнауцерСнимка: iStock

 

 

Виж още