Стандартен Шнауцер

Стандартен Шнауцер Снимка: Istock

Други имена

Schnauzer, Standard Schnauzer, Mittelshnauzer

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

47 см. 50 см.

Тегло

14 - 20 кг.

Живот

13 - 16 г.

Произход

Германия

История

Стандартният Шнауцер, наричан още Мителшнауцер, е порода, появила се преди повече от 500 години. В началото тези симпатични и игриви кучета се използвали за охрана на конюшни, както и за лов на плъхове. Постепенно служебните им функции отстъпили за сметка на домашните и днес те са предпочитани любимци в семейства по цял свят.

Шнауцерите, независимо дали се касае за СтандартнияРизеншнауцераили Цвергшнауцера (Мини Шнауцера) са кучета с активен темперамент и волеви характер, независимо от размера си. В края на XIX век в Германия започва работа по селекционирането на по-дребните представители породата, а след 1890 година тези кученца бързо набират популярност в Германия, Швейцария, Италия, САЩ и Канада.

Външен вид

Шнауцерите са три вида- Стандартен, Цвергшнауцер и Ризеншнауцер. Всички те си приличат външно, като се различават единствено по размерите си. 

Мителшнауцер са средни по размер – мъжките представители на породата достигат до 50 см височина и тегло от 20 кг, женските – до 45 см и около 16 кг. Главата е с квадратна форма, издължена муцуна, голям и черен нос, силни челюсти. Очите са с овална форма, тъмни на цвят, ушите – най-често се купират, а ако не – стоят клепнали. Тялото е набито, силно и мускулесто, опашката също се купира, поставена е високо. Козината на Стандартния шнауцер е гъста и груба на пипане, с дължина около 2 см. На муцуната има характерните „брада“ и „мустаци“. Косъмът по крайниците е по-дълъг, отколкото по тялото. Окраската е в различните оттенъци на сиво – сребристо до тъмностоманено или „сол и пипер“ – бяло-синкаво, на муцуната винаги има „черна маска“.

Dogsandcats.bg

Характер

Шнауцерът е интелигентно, любознателно и активно куче, с весел нрав и винаги готово да играе със стопанина си. Тези четириноги се привързват силно към семейството си и смятат за свой дълг да ви предупредят за всичко или всеки приближаващ със силен лай. Те обичат да са център на внимание и не понасят да се чувстват пренебрегнати. Търсят компанията на членовете на семейството си и са най-щастливи ако са около вас – не ги лишавайте често от компанията си, това ще ги натъжи. Към непознати, в началото са резервирани, но постепенно, проследявайки вашите реакции, се отпускат и възвръщат обичайното си дружелюбно отношение. Ранната социализация е много важна, тъй като в породата е заложено да е силно териториална, а това често включва прояви на агресия спрямо други кучета. Водете любимеца си с вас на оживени места, нека свиква с различни ситуации, картини и звуци.

Тези кучета са много интелигентни и с лекота учат нови команди. Те бързо разбират какво се иска от тях, но са възможни чести прояви на инат по време на тренировките. Единственият начин да научите на основни команди Шнауцера е, ако преди това сте спечелили доверието му и кучето ви приема за свой лидер, приятел и водач. Това няма как да стане с физическа сила и наказания – по този начин бихте постигнали точно обратния ефект. Поощрявайте го при добре изпълнена команда, показвайте му, че се е справил добре – само така ще го накарате да участва активно и с желание в процеса на дресура. Само мит е, че Шнауцерите не могат да станат послушни и добре обучени кучета – всичко зависи от подхода на стопанина им!

Здраве

Шнауцерите често имат проблеми със зрението, очни инфекции, катаракта, прогресивна атрофия на ретината, която може да доведе до слепота. Страдат и от тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакетната става, артрит. Възможни са стомашни проблеми, подуване и дори превъртане на стомаха.

Грижа

Шнауцерът е много активно куче, което има нужда да изразходва качествено енергията си, за да се чувства щастливо и във форма. Независимо дали го отглеждате в къща с двор, или в апартамент, тези кучета имат нужда от внимание, игри и тренировки. Постарайте се физическото натоварване да не е по-малко от 2-3 часа на ден, разделено на няколко разходки с възможност кучето да потича спокойно на воля. Поставяйте на любимеца си и интелектуални предизвикателства, стимулирайте го с играчки, пъзели, водете го на излети и подходи в планини и гори – енергията и желанието им за забавления е неизчерпаемо! 

Породата е подходяща за хора с активен начин на живот. 

Макар че е твърда, козината на Шнауцера има нужда от ежедневни грижи. Необходимо е да я разресвате редовно, за да не се сплъстява. Регулярни трябва да са посещенията ви и при фризьор, който да оформя внимателно „брадата“, „веждите“ и „мустаците“. Подобно на Ризеншнауцера, и при Стандартния мъртвите косъмчета трябва да се изскубнат с помощта на пинсета, за да отстъпят място на новите. Можете да го направите ръчно или да заведете кучето си при специалист. Не се препоръчва да къпете Шнауцера твърде често – 4-5 пъти годишно е достатъчно, през останалото време можете да го почиствате с мокра кърпа. Редовно проверявайте очите и ушите, за да предотвратите инфекции, подрязвайте и ноктите, ако започнат да „щракат“ по пода.

Хранене

Шнауцерът е активно куче с бърз метаболизъм, което има нужда от качествена храна, за да поема всички витамини и минерали, от които има нужда. За това най-добре е да му давате висококачествена кучешка храна, премиум клас, за дребни до средни породи. Можете да разнообразявате менюто му с различни меса и местни субпродукти – те трябва да съставляват около 75% от дневната му дажба. Не се препоръчват свинско и овче, за сметка на пилешко, пуешко, заешко, агнешко или дивеч. Не се препоръчва да давате на Стандартния шнауцер големи кокали, пушени салами и колбаси, пържени, тестени, захарни и пикантни храни.

Деца и домашни любимци

Шнауцерът се разбира чудесно с деца. Добре е да не бъде оставян без надзор с най-малките, защото в еуфоричната си игра може да ги нарани без да иска. С по-големите хлапета може да играе с часове – това прави представителите на породата предпочитани семейни любимци. Разбират се добре с други кучета, котки и по-малки животни особено, ако са израснали заедно.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още