Какви са признаците на артрит при кучета?

куче артрит Снимка: iStock

С напредване на възрастта при много хора се появяват болки в ставите. Е, домашните ни любимци не са по-различни. Артритът засяга около 20% от всички четириноги на възраст над една година и този брой нараства пропорционално с възрастта на животните.

Честите симптоми на артрит при кучетата включват скованост, накуцване и обща липса на енергия. „Кучета с артрит обикновено нямат желание да правят упражнения, да играят и да се качват/слизат от стълби“, коментира д-р Дженифър Спери, ветеринарен лекар към Pets Plus Us Insurance пред уебсайта PetMD. 

куче артритСнимка: iStock

Артритът може да повлияе на качеството на живот на домашния ви любимец, но за щастие има начини, по които можете да помогнете на вашето куче да не усеща толкова болезнено симптомите и дори да намалите шансовете за развитие на артрит като цяло.

Dogsandcats.bg

Какви са видовете артрит при кучетата?

Има няколко различни подвида артрит при кучетата, като най-често срещаните от тях са:

 • Остеоартрит

Това е най-честата форма на артрит при кучетата. Хронично състояние, което причинява постепенно изтъняване на ставния хрущял, което причинява болка и възпаление на крайниците на животните. 

 • Автоимунен артрит

Понякога имунната система на кучето ви може да атакува сама себе си, което води до появата на ревматоиден артрит. Тази автоимунна форма на артрита причинява възпаление на ставите и загуба на хрущял.

куче артритСнимка: iStock

 • Септичен артрит

Септичният артрит възниква, когато има бактериална инфекция, която се развива в самата засегната става. Бактериите могат да попаднат в тялото на кучето ви чрез рана или дори по време на операция. Освен обичайните симптоми на артрит, той може да причини и треска. 

Какви са симптомите на артрит при кучетата?

Ако вашето куче има артрит, може да забележите някои от следните симптоми:

 • Сковани движения или накуцване
 • Липса на издръжливост по време на упражнения или разходки
 • Трудно ставане или лягане
 • Не иска да бъде докосвано в определени области
 • Нехарактерен страх, агресия или раздразнителност

куче артритСнимка: iStock

Какво причинява артрит при кучета?

Някои фактори могат да повлияят на вероятността кучето да развие артрит, включително:

 • Възраст

По-възрастните кучета са по-склонни да развият остеоартрит. Всъщност се смята, че заболяването засяга над 80% от кучетата на възраст над осем години.

 • Порода

Някои породи са по-податливи на остеоартрит от други. Това  включва големи кучета, като Лабрадори и Бернски планински кучета, „дълги и ниски“ четириноги като Басет и брахицефални кучета като Френски булдог.

 • Затлъстяване

Д-р Спери обяснява, че кучетата с наднормено тегло или затлъстяване са изложени на повишен риск от артрит поради допълнителното натоварване на ставите им.

 • Минали наранявания

При кучетата с минали травми, фрактури или инфекции има по-висок риск от развитие на артрит.

куче артритСнимка: iStock

 • Начин на живот

Високоенергийните, супер активни кучета, които са постоянно в движение натоварват повече ставите си, за това и при тях рискът от развитие на артрит е по-висок.

Как да се лекува артрит при кучета

Ако ветеринарият ви лекар открие артрит при кучето ви, той може да предложи няколко различни метода на лечение в зависимост от специфичния подтип на заболяването и тежестта на неговото състояние. Някои от най-често срещаните методи за лечение на артрит при кучетата включват:

 • Лекарства

Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) помагат за облекчаване на възпалението и болката в ставите. Но докато тези лекарства могат да помогнат на кучетата да изпитат облекчение на симптомите на артрит, те също могат да доведат до странични ефекти, като диария, летаргия, нисък апетит и повръщане. Така че, ако кучето ви приема подобни медикаменти, наблюдавайте го и се консултирайте с ветеринарния си лекар за всички необичайни симптоми, които забележите. 

куче артритСнимка: iStock

 • Физиотерапия

Симптомите на артрит при някои кучета могат да бъдат облекчени с по-терапевтичен метод на упражнения, като плуване или ходене на подводна бягаща пътека. Когато са във вода, натискът върху ставите на животните липсва, което прави раздвижването по-приятно и удобно.

 • Хирургия

При екстремни случаи на остероартрит ветеринарните лекари могат да извършат операция, като смяна на тазобедрената или колянната става, за да облекчат болката. Други обичайни артритни операции включват сливане на ставите или отстраняване на засегнатата част от ставата. 

Съвети за превенция

Тъй като някои породи са по-генетично предразположени към артрит спрямо други, не във всички случаи е възможно да се предотврати появата на артрит. Има обаче някои начини, по които можете да повлияете и да намалите определени рискови фактори:

 • Управлявайте теглото на кучето си

Тъй като допълнителното тегло оказва по-голям натиск върху ставите, поддържането на добрата физическа форма на домашния ви любимец може да намали шансовете за развитие на артрит. 

 • Изберете богата на хранителни вещества храна

Балансът на калций и фосфор по време на растежа е важен за здравословното развитие на костите. За това, потърсете по-нискокалорична храна, формулирана за възрастта, размера и (в идеалния случай) за породата на домашния ви любимец.

куче артритСнимка: iStock

 • Дайте приоритет на редовните упражнения

Подобно на хората, редовните упражнения могат да помогнат да поддържане на здравата мускулна маса и чисто телесно тегло, което е една от превенциите срещу артрит. 

 • Включете хранителни добавки за здравето на ставите

Някои добавки могат да подобрят здравето на ставите на домашния ви любимец. Можете да опитате с:

Рибено масло (с Омега-3 мастни киселини) за облекчаване на възпалението

Глюкозамин за смазване на ставите

Хондроитинът помага при възпаление и болка

 • Планирайте рутинни ветеринарни прегледи

Всички кучета трябва да посещават ветеринарен лекар за преглед поне веднъж годишно, дори и да не са болни. Рутинните прегледи са важни, тъй като те помагат на специалистите да забележат признаци и симптоми на различни заболявания (включително – артрит) рано и да изготвят план за лечение.

куче артритСнимка: iStock

 • Направете промени в околната среда

Ако домашният ви любимец има проблеми с навигацията в къщата, опитайте да добавите средства за придвижване, за да му помогнете да се чувства по-удобно и да предотвратите допълнително напрежение. Например, можете да сложите рампа на дивана, за да му помогнете да слиза и да се качва, без да скача.

Могат ли кучетата някога да се възстановят от артрит?

Тъй като артритът разрушава ставната тъкан, този процес не винаги е обратим. Всъщност, остероартритът е хронично състояние, което има своите проявления през целия живот на кучето. Редовните посещения при ветеринарния ви лекар са най-добрият начин за ранно откриване и контрол на симптомите на артрит и ограничаване шанса му за разпространение.

Вижте още:

7 предупредителни знака, че кучето ви изпитва болка

 

Виж още