Съвети за безопасни снежни игри с кучето ви

куче разходка зима Снимка: iStock

П овечето кучета обичат снега. Ако и вашият домашният любимец е нетърпелив да зарови нос в бялата пелена навън, а ниските температури сякаш никак не го тревожат, то знаете колко забавни могат да са игрите с четириногия ни другар през зимата! Преди да им се отдадете обаче, важно е да вземете и някои предпазни мерки. Ето няколко съвета как да направите снежните игри с кучето си по-безопасни и съответно – по-приятни и за двама ви!

куче разходка зимаСнимка: iStock

Време е за снежни забавления!

Ако домашният ви любимец иска да играе в снега – оставете го! Студоустойчивите породи могат да се радват на зимното време повече от час, докато четириногите, които не са свикнали с ниските температури, може да изявят желание да се приберат у дома на топло и след 10-минутна разходка. Следете езика на тялото на питомеца си и никога не го принуждавайте да стои навън, ако е очевидно, че няма желание.

Вижте още: Кога навън наистина е твърде студено за кучето ни

Dogsandcats.bg

Независимо от породата на животното, поставете времево ограничение от около 30 минути за снежна игра с домашния си любимец. Докато се забавлявате, следете за признаци, че на животното му е твърде студено. При наличие на такива (треперене, постоянно оглеждане, скимтене, прибрана опашка, вдигнати лапи), не губете време и се отправете към дома си. 

куче разходка зимаСнимка: iStock

Кучетата и снегът – една очарователна комбинация

В зависимост от възрастта на вашето куче, за него може да не е безопасно да играе в снега. Кутретата все още се учат как да регулират телесната си температура през първите няколко месеца от живота си, така че за тях екстремният студ може да бъде опасен. Избягвайте да оставяте малките кученца да играят или да се разхождат в снега, докато не навършат поне четири месеца. 

Безопасно ли е да играем с домашния си любимец в снега?

Да, обикновено няма проблем нито да разхождате, нито да играете с домашния си любимец, когато навън има сняг. Въпреки това, вместо да се отдадете на обичайната си дълга разходка, може да се наложи да я съкратите в зависимост от това колко добре се справя вашето куче със студа. 

куче зимаСнимка: iStock

Основните опасения, свързани със зимните разходки, са увреждане на възглавничките на лапите на животното, както и хипотермия. Необходимо е да вземете предпазни мерки, за да предпазите питомеца си, но при кутрета, по-възрастни кучета, както и животни с компрометирана имунна система, е необходимо да се подходи с повишено внимание. За да сте сигурни, че на животното му е комфортно и действително му е приятно да се забавлява в снега. 

За безопасни снежни игри 

Ако домашният ви любимец действително проявява интерес да излезе на разходка или да се въргаля в снежните преспи, първо се уверете, че сте изпълнили тези съвети, свързани с неговата безопасност.

куче снягСнимка: iStock

  • Подходяща дрешка

Дали кучето ви има нужда от зимно палто в снега? Вероятно. Четириногите, които са отглеждани да издържат на ниски температури, имат гъст подкосъм, който им помага да се изолират. Но домашните любимци, чиято козина е къса, копринена или фина, определено трябва да получат допълнителна защита. Малките кучета, както и слабите породи (без телесни мазнини) като хрътки, също трябва да са с палто. 

Вижте още: 7 митове и факти за палтата и зимните дрешки за кучета

  • Защитете лапите

Въпреки че възглавничките на лапите на кучето ви са доста дебели, те все пак имат нужда от допълнителна защита през зимата. Рискове от порязване с лед, сол или измръзване – можете да си спестите всичко това, ако си набавите комплект обувки. А ако косматият ви другар категорично отказва да ги носи, опитайте поне да намажете подложките на лапите му с балсам.

куче снягСнимка: iStock

  • Почистете добре след разходка

След като се приберете у дома след разходка или игра, отделете време, за да подсушите внимателно краката и корема на вашето куче с кърпа. Бучките лед върху козината могат да раздразнят кожата на животното, както и химикалите за размразяване. 

  • Останете хидратирани

Кожата на всеки изсъхва през зимата, така че се уверете, че вашият домашен любимец има постоянен запас от прясна вода за пиене. 

  • Помислете за зимна грижа

Ако кучето ви има дълга козина, то можете да посетите груминг салон, където да оформят палтенцето му, както и да подкъсят космите на корема и опашката. Това ще помогне за предотвратяване на страховитите снежни топки, които могат да се образуват в козината му. 

куче снягСнимка: iStock

Зимата официално е в разгара си, за това – нека и се насладим, разбира се, в компанията на домашния си любимец! Като общо правило, ако навън е твърде студено за вас, значи същото се отнася и за кучето ви. А сега – време е да се позабавляваме (безопасно) заедно навън в снежните преспи!

Вижте още: 

Защо някои кучетата толкова обичат снега

3 начина да поглезите кучето си тази зима

 

 

Виж още