Какво да направим ако кучето се разболее или нарани по време на почивката ни

куче нараняване Снимка: iStock

А ко сте решили да включите кучето в почивката си това лято, то бързаме да ви поздравим! Естествено, и ние сме на мнението, че всяко пътуване или екскурзия са в пъти по-весели, приятни и вълнуващи в компанията на четириногия ни другар! Особено с разнообразието от възможности за настаняване и пътуване, вече е лесно и съвсем постижимо да вземем опашатия си другар почти навсякъде! Но какво се случва, ако домашният ни любимец се разболее или нарани, а ние сме далеч от дома и ветеринарния си лекар? 

Някои състояния, като дехидратация или прегряване, можете да направите всичко възможно, за да предотвратите. Други обаче, не са толкова предвидими. Само миг невнимание, например, и косматият ви спътник може да бъде ужилен от пчела, да изяде отровно растение или да си пореже лапата.

куче нараняванеСнимка: iStock

„Страшничко е да не знаеш какво ще се случи. Това е отчасти причината хората да не пътуват толкова често с домашните си любимци, колкото би им се искало“, коментира Ейми Бъркърт, създател на блога Go Pet Friendly пред PetMD.

Dogsandcats.bg

Добрата новина е, че с малко проучване и информираност, както и с трениране на собственото ви поведение в кризисни ситуации (да, всъщност това е едно от най-важните неща – разумното вземане на решения!), можете да сте далеч по-подготвени и съответно – спокойни за здравето на кучето си по време на път. А ето и някои съвети, които можете да използвате като отправна точка. 

Планирайте една крачка напред

Времето и усилията, които влагате в планирането напред, ще се отплатят в случай, че домашният ви любимец се нарани или разболее, докато сте на почивка. Eто някои от нещата, които е добре да направите предварително:

  • Проучете района, който посещавате

Всяка област има своите специфични характеристики и съответно – опасности и рискове по отношение на заплахи за околната среда и огнища на болести. Винаги ще е от полза да защитите питомеца си от кърлежи, които могат да разпространяват лаймска болест, както и срещу паразити, които обитават застоялите водни басейни (ако планирате планински поход или къмпинг близо до блато или язовир, например).

куче нараняванеСнимка: iStock

  • Потърсете препоръки за местни ветеринари и ветеринарни болници

Препоръките могат да дойдат от приятели, които живеят във въпросния район или от вашия собствен ветеринарен лекар. Не чакайте да възникне проблем, за да започнете да търсите в Google – малко предварително проучване може ви да спести много стрес.

  • Вземете медицинската документация на домашния си любимец

При спешни случаи запомнянето и цитирането на подробности от медицинската история на кучето ви може да се окаже известно предизвикателство. За това препоръчваме да сканирате или снимате медицинския картон на питомеца си – така че да е лесно да го покажете/изпратите на ветеринарния лекар, ако е необходимо. 

  • Опаковайте комплект за първа помощ

Той трябва да включва всичко, от което потенциално може да се нуждаете, за да се справите с малки порязвания, трески или разстроен стомах. 

куче нараняванеСнимка: iStock

  • Запознайте се със здравите жизнени показатели на кучето си

Знаете ли как можете да разберете, че кучето ви е прегряло или не се чувства добре? Познаването на основните жизнени показатели на животното, включително пулс и телесна температура, може да ви помогне за своевременното откриване на здравословни проблеми. Можете да започнете да правите свой собствен „седмичен преглед от главата до опашката“ на домашния си любимец, за да имате по-добра представа от здравословното състояние на четириногия ви другар. Рутинните прегледи също помагат за ранното откриване и диагностициране на голяма част от заболяванията. 

Кризисен контрол

Надяваме се, разбира се, че няма да ви се случи. Но все пак, ако кучето ви се разболее или нарани, от вашата бърза реакция ще зависи изхода на ситуацията. Ако не сте сигурни дали питомецът ви има нужда от спешна помощ или какво да правите, консултирайте се с ветеринарния си лекар за съвет. 

куче нараняванеСнимка: iStock

Ако е необходима спешна помощ, отидете направо в най-близката 24-часова ветеринарна болница. 

Освен това се уверете, че имате основни консумативи за първа помощ със себе си. 

Често първата помощ, която можете да окажете на кучето си, още преди да сте стигнали до клиниката или ветеринарния лекар, може да се окаже решаваща. За това, освен комплекта за първа помощ, специалистите препоръчат да носите със себе си следните консумативи:

  • Вода за хидратация
  • Антихистамини за алергични реакции
  • Химически студени компреси за намаляване на отока
  • Превръзки за порязвания и ожулвания
  • Одеяло или брезент за защита или помощ при транспортирането на животното

Преди всичко не забравяйте да правите чести почивки за вода и се опитайте да запазите спокойствие, ако нещо се случи. Защото домашният ви любимец зависи изцяло от вас. 

куче нараняванеСнимка: iStock

Вижте още:

Кучешки комплект за първа помощ - как да го направим

Съвети за първа помощ за стопани на кучета

Виж още