Съвети за първа помощ за стопани на кучета

куче Снимка: iStock

В ероятно сте подготвени за случаите, при които някои от членовете на семейството ви се нарани, падне или се пореже. Когато се случи инцидент с кучето ни обаче, често сме склонни да се „панираме“, да губим контрол или да блокираме, защото не сме сигурни как точно да реагираме, за да помогнем на животното. 

Познаването на основните техники за първа помощ за домашни любимци понякога може да бъде животоспасяващо за тях.

 

Предлагаме ви шест най-често срещани извънредни ситуации, за които е добре да сте подготвени. С уговорката, че ви пожелаваме никога да не ви се случват!

Dogsandcats.bg
  • Удар от кола

Ако кучето ви е избягало и някак се е озовало на улицата, в най-лошия случай то може да бъде блъснато от кола. Не бива да изпадате в паника от реакцията на домашния си любимец, тъй като той най-вероятно ще се опита да ви ухапе, защото го боли. Трябва максимално бързо да го преместите от пътното платно, като внимавайте да не го мърдате много, защото е вероятно да има счупени кости. Можете да омотаете муцуната му с шал или каквото имате под ръка, а след това внимателно да се опитате да го отместите от улицата. Не вдигайте кучето, защото ще му причините още повече болка и позвънете на ветеринарния си лекар незабавно.

кучеСнимка: iStock

  • Поглъщане на отрова

Независимо дали кучето ви е погълнало опасна отрова като антифриз, инсектициди, аспирин или стафиди или дъвка, важно е да знаете, че колкото по-бързо реагирате, толкова по-голям шанс има да му помогнете. Веднага се обадете на ветеринарния си лекар, който ще ви насочи какво да правите, кажете му - ако знаете, каква е отровата. Не действайте сами преди да сте се консултирали със специалист, а най-добре е веднага да се насочите към близката клиника.

  • Задавяне

Ако домашният ви любимец е в безсъзнание, отворете внимателно устата му и се опитайте да извадите предмета, който е заседнал в гърлото му с пръсти. В другия случай хванете кучето настрани, като натискате точно зад ребрата и напред. Това е така наречената Маневра на Хаймлих, която ще помогне да се изтласка заседналия предмет напред. Повикайте такси до ветеринарния си лекар или накарайте друг да шофира, за да продължите да прилагате метода по пътя.

кучеСнимка: iStock

  • Ухапване от друго куче

Ако друго куче нападне и ухапе домашния ви любимец, постарайте се да стигнете до ветеринарна клиника възможно най-скоро. Кучешките ухапвания са дълбоки и освен, че животното ще загуби много кръв за кратко време, могат да причинят инфекции, включително и заразяване на кръвта му.

  • Ужилвания от пчели и оси

Когато подобно насекомо ужили куче, то най-често причинява подуване и сърбеж. Ако можете да видите жилото, опитайте се да го извадите с помощта на пинцета. Лекарства на основата на антихистамин и бенадрил биха облекчили някои от симптомите на евентуална алергична реакция, за това позвънете на ветеринарния си лекар за точна дозировка. Ако забележите оток по лицето или шията на животното, както и обрив по цялото му тяло, не губете време да посетите лекар. 

  • Топлинен удар

През лятото редовната хидратация на домашния ни любимец е едно от най-важните неща, за да се чувства животното добре. Ако усетите, че кучето се задъхва повече от обикновено, има прекомерно слюноотделяне, затруднения с дишането, ускорен пулс, незабавно го преместете на сянка. Поставете хладна, мокра кърпа около врата, корема и задната част на главата. След това веднага го заведете до близката ветеринарна клиника. В никой случай не охлаждайте домашния си любимец твърде бързо, тъй като „шокирането“ на организма му може да бъде опасно. 

кучеСнимка: iStock

През по-топлите месеци (пролет/лято) инцидентите, свързани с домашните ни любимци зачестяват. Важно е да сме подготвени и да реагираме своевременно – само така можем да помогнем на любимия си четириног приятел в непредвидена или извънредна ситуация. 

 

Вижте още: Кучешки комплект за първа помощ - как да го направим

Виж още