Какво да направите, ако кучето ви е изяло нещо странно (и вероятно опасно)

куче играчка Снимка: iStock

В сяко куче понякога слага в уста неща, които не сме и предполагали, че могат да предизвикат интереса му. Домашните ни любимци ядат странни неща, но кога това се превръща в проблем? Разбира се, като отговорни собственици на четириноги знаем, че има храни, които трябва да държим далеч от косматите си другари – като лук, стафиди или шоколад. Но какво ще стане, ако питомецът ни изяде нещо, което просто е негодно за консумация?

куче играчкаСнимка: iStock

Всички сме чували ужасяващи истории за домашни любимци, които трябва незабавно да бъдат откарани в спешното отделение за промивка на стомаха. Или имаме познат/приятел/съсед, чиито домашен любимец е изял чужд предмет, който естествено е преминал през организма му и след обичайното изхождане на следващия ден, животното се е върнало към нормалното. 

Какво трябва да направим, ако кучето ни е изяло нещо, което не трябва? Дали да го заведем на ветеринарен лекар или да изчакаме, за да се уверим, че въпросният предмет няма сам да премине и да излезе в изпражненията му?

Dogsandcats.bg

Признаци, че вашият домашен любимец е изял нещо, което не трябва 

Ако вашето куче проявява някой от следните симптоми, това може да означава, че е погълнал нещо чуждо или токсично:

  • Повръщане (обикновено започва като храна и преминава към вода) или запушване
  • Болезнен корем
  • Липса на апетит
  • Летаргия
  • Промени в типичното поведение
  • Промени в червата - диария, запек

Кога да отидете незабавно на ветеринар

Ако вашето куче погълне чужд предмет, необходимо е да го заведете на ветеринарен лекар възможно най-скоро. 

куче играчкаСнимка: iStock

Макар че

ако това, което животното е изяло, е достатъчно малко, то най-вероятно ще премине през неговата система, без да причинява проблеми, не е добра идея да чакате, за да проверите това.

Често можем да видим погълнатият предмет в изпражненията на животното, но трябва да знаете, че това крие своите рискове. Не се опитвайте и да предизвикате повръщане без инструкциите на ветеринарен лекар, тъй като някои чужди тела могат да причинят също толкова вреда, излизайки обратно. 

Опции за лечение

Ако ветеринарният ви лекар подозира, че домашният ви любимец е погълнал чужд предмет, той вероятно ще назначи рентгеново изследване, за да определи подходящия метод на лечение. В зависимост от тежестта на ситуацията, специалистът може да предизвика повръщане, за да помогне на животното да изхвърли чуждото тяло. 

куче играчкаСнимка: iStock

Бъдете подготвени, че може да се наложи някои обекти да бъдат отстранени чрез ендоскопия. Ако случаят е такъв, ветеринарният ви лекар ще постави дълга тръба в гърлото на домашния ви любимец и ще извади предмета от стомаха му. 

Ако обектът е преминал през стомаха и в червата обаче, може да се наложи по-инвазивна операция. При възникне на чревна обструкция, има риск да се наложи отстраняване на част от червата, което увеличава вероятността от усложнения.

Как да попречите на вашия домашен любимец да яде неща, които не трябва

Най-добрият начин да предпазите кучето си от поглъщане на чужди предмети, е да вземете превантивни мерки. 

куче с играчкаСнимка: iStock

Нашият съвет: Ако знаете, че домашният ви любимец обича да дъвче определени неща, които не трябва, не му осигурявайте достъп до тях.

Например, ако косматият ви другар играе по-грубо с плюшените си играчки и често по тях има дупки, от които излиза част от пълнежа, който той след това поглъща, не му ги давайте. 

Специалистите съветват стопаните да обезопасят и дома си, ако имат четириного, което обича да дъвче и гълта всичко, което намери. Може да се наложи да вземете бебешки ключалки за по-ниските шкафове и други подобни, за да попречите на животното да ги отваря.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето обича да играе с чорапите ви

Как да спрем кучето да дъвче всичко в дома ни

Виж още