Какво да не казвате на приятел, чието куче е починало

куче Снимка: iStock

К огато домашният любимец ваш близък или приятел почине, вие искате да го утешите, казвайки правилните неща, за да му стане по-леко. Понякога обаче излизат грешни думи, които могат още повече да разстроят човека срещу вас. 

Трудно е да споделите болката на стопанин на куче, който е отглеждал години, с много внимание и любов косматия си приятел.

Да, факт е, че домашните любимци, колкото и качествен живот да водят, живеят по-малко от хората. Но тази информация по никакъв начин няма да помогне на някой, простил се с любимата си животинка. Дори и вие да си мислите, че по този начин, погледнато философски, му помагате да се съвземе от загубата. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Имаме за вас няколко предложения за това какво да премълчим в този деликатен момент:

  • „Просто трябва да го преодолееш. Защо си толкова разстроен – това е само животно. „

Опитвайки се да омаловажите скръбта на приятеля си по любимото му куче не му помагате. Защото мъката по загубата на човек или животно е момент, в който правилата не важат. И никой не трябва да е чувства виновен за нещата, който го правят тъжен.

  • „Какво мислиш да правиш с играчките/леглото/клетката му?“

Ако за вас това са вещи с определена стойност, който вече не са необходими на приятеля ви, но могат да бъдат полезни за друг, то за него тези елементи все още са огромни визуални знаци за специални моменти, прекарани в компанията на домашния му любимец. Те напомнят разходки, пътувания или спокойни следобеди с книга в ръка, когато кучето е дремвало спокойно в леглото си. Кога ще се раздели с тях е решение, което само приятелят ви може да вземе. Оставете му време.

кучеСнимка: iStock

  • „Къде ще го погребеш? Или ще го кремираш?“

Един въпрос, с който всеки собствен на починало куче се сблъсква непосредствено след смъртта на любимеца си. И той вече го е обсъдил с погребалната агенция за животни, която е избрал. За това и да обяснява на вас е крайно излишно. Далеч по-добре е да се върнете заедно към общи щастливи спомени, свързани с любимия му спътник. 

  • „Защо не си вземеш друго куче? Приютите са пълни!“

Както при загубата на любим човек, така и при тази на домашен любимец, в очите на собственика си той е незаменим. В този деликатен момент, когато той все още страда от загубата му да предлагате заместител е в най-добрия случай безчувствено. Всеки стопанин на четириного ще ви каже, че всяко животно е уникално само за себе си, а и всички сме наясно, че в приютите за бездомни животни има много същества, които имат нужда от дом и грижа. 

кучеСнимка: iStock

  • „Имаше го дълго време – бъди благодарен за това.„

Всеки собственик на куче, което наскоро е починало ще ви отговори така: Благодарен съм, но никога не е достатъчно дълго.

Фактът, че сте били добри и грижовни стопани, което е помогнало на животното да доживее завидна старост, по никакъв начин не омаловажава болката от загубата му. Това са години от живота ви, които сте споделяли с една животинка и няма как да не усещате осезаемо липсата й. 

Да бъдете до близък човек, чието куче наскоро е починало, е важна подкрепа, която трябва да му окажете. Но е и момент на скръб от загубата на любимо същество, която всеки човек преработва по различен начин. Бъдете деликатни, опитайте се да си спомните с приятеля си някои от смешните, мили и щастливи моменти в компанията на кучето. Уверете го, че всичко ще бъде наред, че той е направил всичко по силите си, за да се грижи за животното до самия му край. Бъдете до него и му дайте време – само така ще се съвземе и сам ще ви потърси, за да поговорите. 

 

 

 

Виж още