Какво да очаквате през първата година от живота на кученцето

кученце бебешки зъби Снимка: iStock

Д овеждането на кученце у дома може да бъде едно от най-невероятните, емоционални и възнаграждаващи преживявания в живота ни. От махащите им опашки до лигавите целувки – няма съмнение, че кутретата внасят особен вид радост в живота ни! Въпреки това, първата година от отглеждането на косматото ни другарче носи известни предизвикателства. Има много неща, които трябва да имате предвид, за да подсигурите здравето и щастието на вашето космато приятелче – от изграждане на хигиенни навици, през обучение до ваксинации. 

кученце играчкиСнимка: iStock

Като стопанин на четириного е важно да сте подготвени за всички аспекти и потенциални препятствия, с които може да се сблъскате по време на първата годинка от живота на домашния си любимец. Събрали сме за вас 20 неща, които да очаквате през този така важен и за вас, и за косматия ви другар период. Помнете – колкото по-добре сте подготвени, толкова по-адекватна, своевременна и полезна ще бъде реакцията ви спрямо конкретна ситуация. А това може да ви спести множество главоболия, бъдете сигурни!

 • Домът ви вече няма да е същия

Обезопасяването на дома ви е едно от първите неща, с които ще трябва да се захванете, когато доведете бъдещия си домашен любимец вкъщи. Кученцата нямат контрол върху движенията на пикочния си мехур и червата, така че е важно още от самото начало да помогнете на питомеца си да се ориентира къде е подходящо да отиде. От съществено значение е да сте търпеливи и последователни по време на целия процес по изграждане на хигиенни навици.

Dogsandcats.bg

кученце бебешки зъбиСнимка: iStock

Вижте още: Как да приучим кученцето да ходи на пелени

 • Никнене на зъби

Кученцата преминават през фаза на никнене на зъби точно като човешките бебета. През това време те дъвчат всичко, до което могат да се докопат! За да предпазите имуществото и вещите си, важно е да му осигурите подходящи играчки за дъвчене. 

 • Социализация

Социализацията е от решаващо значение за развитието на кученцето. Това включва излагане на домашния ви любимец на нови хора, преживявания, срещи с животни – по положителен и контролиран начин и тн. Социализацията е важна, тъй като тя може да помогне за предотвратяване на нежелани поведенчески проблеми в бъдеще. 

кученцеСнимка: iStock

 • Обучение

Обучението е важна част от отглеждането на кученце. Основни команди като „седни“, „стой“ и „ела“ са важни за безопасността и контрола.

 • Ваксинации

Кученцето ви трябва да премине серия от ваксинации, чрез които го предпазвате от често срещани и сериозни заболявания като чума, парвовирус и бяс. 

 • Притеснения за здравето

Малките кученца могат да бъдат предразположени към различни здравословни проблеми като глисти, ушни инфекции и кожни заболявания. За това не бива да пропускате редовните профилактични прегледи при ветеринарния си лекар. 

кученце бебешки зъбиСнимка: iStock

 • Упражнения

Кученцата имат много енергия и се нуждаят от ежедневни упражнения, за да бъдат здрави и щастливи. Разходките, времето за игра и различните активности в компанията на косматия ви другар могат да помогнат за поддържането му здрав и щастлив. 

 • Балансирано хранене

Кученцата се нуждаят от добре балансирана диета за подпомагате на растежа и развитието им. Ветеринарният ви лекар може да ви насочи за подходящия вид и количество храна спрямо индивидуалните нужди на косматия ви другар. 

 • Груминг

В зависимост от породата, някои кученца се нуждаят от редовно подстригване, за да се поддържа хигиената и външния им вид. Четкането, къпането и подрязването на ноктите също са важни части от редовната рутина на животното. 

кученце бебешки зъбиСнимка: iStock

 • Търпение

Едно от най-важните неща, които ще са ви необходими през първата година от съвместния ви живот с домашния любимец. А и в последствие - търпение и положително подсилване.

 • График на съня

Кученцата се нуждаят от много сън и често подремват през целия ден. За това и осигуряването на удобно и безопасно място за дрямка е важна част от грижите за косматия ви другар. 

 • Дъвчене

Осигуряването на подходящи играчки за дъвчене ще ви помогне да пренасочите желанието за дъвчене, характерно за всички малки кученца. 

кученце хапанеСнимка: iStock

 • Тревожност при раздяла

Кученцата могат да изпитват безпокойство при раздяла, когато са оставени сами. За да го избегнете, увеличавайте постепенно времето, през което сте далеч от косматия си другар. Това ще му помогне да се приспособи към вашето отсъствие. 

 • Обучение в клетка

Обучението в клетка може да бъде полезно и да осигури на кученцето ви безопасно и сигурно място за почивка. 

 • Неволни инциденти

Когато се случат инциденти, важно е да бъдете търпеливи и последователни. Почистете старателно и избягвайте негативни реакции – в крайна сметка, домашният ви любимец все още се учи, нали? 

кученце играчкиСнимка: iStock

 • Хапане

Кученцата хапят по време на игра. Пренасочването на това поведение и предоставянето на подходящи играчки може да помогне. 

 • Енергийни нива

Кученцата имат много енергия и се нуждаят от достатъчно възможности за игра и упражнения. Ангажирането на домашния ви любимец с достатъчно игри и упражнения може да помогне. 

 • Поведенчески проблеми

Кученцата могат да развият различни поведенчески проблеми като лай, скачане или копаене. Те често могат да бъдат решени чрез положително подсилване, обучение и последователност. И тук е важно да останете търпеливи и последователни. Избягвайте наказанието като форма на корекция. 

кученце играчкиСнимка: iStock

 • Любов и приятелство

Въпреки всички предизвикателства, отглеждането на кученце може да бъде невероятно възнаграждаващо преживяване. Четириногите осигуряват безусловна обич и приятелство. Насладете се на времето с новия ви космат другар и акцентирайте върху създаването на силна връзка. Така без да усетите всички предизвикателства ще останат на заден план. 

 • Израстване

През първата година от живота си кученцето ви ще расте и ще се променя с бързи темпове. Важно е да сте на разположение и да коригирате всички навици, диета и нужда от упражнения, докато все още животното се нагажда към живота си с вас. Редовните прегледи при ветеринарния ви лекар ще помогнат да сте сигурни, че четириногият ви другар е здрав и върви смело напред в развитието си. 

малко кученцеСнимка: iStock

А сега, насладете се на преживяването да наблюдавате как кученцето ви се превръща в щастливо, здраво и добре възпитано възрастно четириного. 

Вижте още: 

Да се подготвим за пристигането на кученцето

5 грешки при отглеждането на малко куче

 

 

Виж още