Да научим малкото куче да ходи на пелени

джак ръселче Снимка: iStock

К учешките пелени или памперси за постилане са едно от нещата, с които всеки стопанин - независимо дали има опит или не, задължително трябва да се снабди, преди да доведе новия си космат приятел вкъщи. Използването им е един от бързите, лесни и сравнително чисти начини да помогнете на вашето кученце да научи къде е подходящо да върши различните си хигиенни нужди. Преди, разбира се, да започне да се изхожда навън!

Как да ги използваме правилно?

Самото закупуване на въпросните пелени (вече в зоомагазините има най-различни видове) и прилежащите към тях капки, не значи, че кутрето ви автоматично ще разбере какво се иска от него и каква е целта им. Последователността е от ключово значение при тази техника на обучение, чиято цел е постепенно животинчето да свикне къде да върши работите си вкъщи, а после – и навън. 

Съобразете големината на пелените с породата на домашния си любимец. Кучетата от по-едри породи съответно имат нужда от по-големи, по-дребните – от по-малки. Най-добре е да се консултирате с продавачите в близкия зоомагазин, които ще ви насочат кои са подходящи конкретно за вашия домашен любимец.

Как да подходим?

Важно е още през първите дни от живота на кученцето в дома ви, да започнете да го привиквате да ходи по малка и голяма нужда на пелените. За целта оставете животното да подуши постелката – миризмата на специалните капки, с които ще я накапете, ще го привлече. Не забравяйте – след като я използва по предназначение да го възнаградите с лакомство и похвала. 

Dogsandcats.bg

кучешки пелениСнимка: iStock

Следете поведението на кученцето си

Привикването на малкото куче да ходи на пелени може да бъде малко объркващо за него в началото. Можете да ускорите процеса, ако следите езика на тялото и поведението на животното.

Бъдете наблизо, за да го побутнете към пелената около 15 минути след хранене – тогава най-често на палетата им се дохожда до тоалетна. Ако забележите, че кученцето души земята, вместо да си играе това също е добър индикатор, че вероятно му се пишка.

Докато е още малко, обикновено на кученцето му се ходи по малка нужда веднъж на всеки два-три часа. Уверете се, че сменяте достатъчно често пелените, а за всеки случай можете да сложите под тях стари вестници – в случай, че ви няма цял ден, например. 

Без награди и похвали не може!

Хваленето и лакомствата правят чудеса при възпитанието на малките кученца. При възможност прилагайте позитивния подход всеки път, когато забележите, че животното отива до пелената си. Нека кученцето разбере, че постъпва правилно, вие сте доволни от него – така то ще иска пак и пак да получи похвалата и одобрението ви. 

Бъдете постоянни

Важно е да изградите на кученцето си редовен график – това ще улесни и вас, за да предвидите кога има нужда да смените пелената. Когато забележите признаци, че му се ходи до тоалетната, постарайте се да казвате с висок и силен глас точно една определена фраза, която да насочва към мястото, където се очаква да отиде. Дръжте пелената на едно определено място в дома си. След като привикне към нея – започнете постепенно да я премествате по-близо до външната врата. 

Грешки, които да избягвате

1. Не насърчавайте в никакъв случай кученцето да си играе, дърпа или дъвче пелената. Това може да нарани целостта й, а по-този начин се губи смисълът на използването й. 

2. Не местете пелената – нека е на едно и също място докато животното свикне да я използва.

3. Задължително хвалете и давайте лакомство на домашния си любимец, докато се учи да се изхожда на пелена. Това помага за цялостния процес. 

кучешки пелениСнимка: iStock

Обикновено пелените се използват до шестия месец от живота на малкото куче. След третия, когато получи и последната от трите си задължителни ваксини, животното може да излиза на разходка. Постепенно то започва, наблюдавайки други кучета и усещайки различни миризми, да върши нуждите си навън. През този период то все още може да пишка и вкъщи – на пелената, но това ще става все по-рядко. Важно е да обърнете внимание на социализацията му – срещайте го с други четириноги, нека „взима пример“. 

Вижте още:

Как да се подготвим за пристигането на кученцето

5 основни команди, на които да научите кучето си

 

Виж още