Да се подготвим за пристигането на кученцето

английски булдог Снимка: iStock

М оментът, в който в дома ви идва малко кученце, независимо дали се е случвало до сега или ви е за първи път, винаги е вълнуващ! Първите дни, които вие и новият ви четирикрак приятел прекарвате заедно, ще оставят траен отпечатък не само във вашия, но и в неговия живот. Защото сега вие сте целият свят на това животинче!

Освен наситена с много положителни емоции, първата седмица с новия член на семейството у дома може да е в по-малка или в по-голяма степен стресираща, както за кучето, така и за стопанина му. Има неща, които можете да направите предварително, за да улесните тези първи опознавателни и за двете страни дни. Старайте се дори и в непредвидени ситуации да сте максимално спокойни, ведри и излъчващи хармония около кученцето. Вашите емоции са много важни, за да се почувства животното сигурно, комфортно и у дома си!

Още преди новият ви приятел да пристъпи прага, е необходимо да се подготвите, за да бъде преходът максимално лек както за вас, така и за кученцето. Предлагаме ви няколко лесни, но задължителни стъпки как да се случи това.

кучешки играчкиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Започнете с планиране

Да си вземеш куче е голям и дългосрочен ангажимент. Необходимо е всички членове на семейството ви да са наясно с това. Защото едно е да обичаш и да се радваш на кучета, а съвсем друго – да ги отглеждаш в дома си. Ако всички сте единодушни в решението си, добре е да направите поне първоначален план (защото той обезателно ще се промени с времето) кой каква роля ще има във възпитанието на новия ви любимец. Ситуацията е малко като „доброто ченге – лошото ченге“, но за да не прекарвате после излишно време в спорове, нека поне на теория се знае кой ще бъде по-строгият лидер в дома ви. 

За да не обърквате животното в последствие изяснете си основни моменти като – къде ще спи кучетоще му разрешавате ли да се качва на диванакой и кога ще го извежда и други важни правила за реда вкъщи, които ще държите новия ви любимец да спазва. Важно е всички членове на семейството ви да изкажат своите позиции и заедно да стигнете до решения, за да върви гладко отглеждането.

Разходка до зоомагазина

Едно от най-забавните и приятни неща, свързани с подготовката за пристигането на кученце в дома ви, е пазаруването на основните и най-необходими неща. 

зоомагазинСнимка: iStock

Най-добре е да си направите предварително списък, съобразен с породата (до какви размери се очаква да стигне кучето, за да изберете правилно легло, от какво количество храна ще има нужда – за размера на паниците и др.). На този начален етап няма нужда да се презапасявате с неща, дори не е желателно, защото сигурни сме – ще ви се иска да изкупите целия асортимент в близкия зоомагазин! Ограничете се с някои базисни неща като:

  • Две купички – за вода и за храна. Ще откриете всякакви видове, цветове и форми. Най-предпочитани и безопасни са керамичните, както и тези от неръждаема стомана. Съветваме ви да не взимате малки, а после по-големи, а директно да започнете с по-големи, като просто не ги пълните до горе. Така кучето свиква по-лесно и бързо със „своята паничка“, а и няма нужда да купувате и трупате излишни вещи. 
  • Легло. Първото легло на кученцето ви няма да е последното, в това можете да сте сигурни! Имайте предвид, че ако не го изяде, разкъса или унищожи по друг начин (зависи от породата, разбира се), докато се научи на хигиенни навици то често ще ви се наложи да го перете. Съобразете го с размерите, до които очаквате да стигне любимецът ви и предварително помислете къде ще го поставите у дома. Добре е да е на място, където животинчето ви вижда, но в никакъв случай да не е на течение.
  • Каишка/повод/нагръдник. Тук отново зависи от породата дали да се спрете на каишка около врата или нагръдник. Добре е да имате и два повода, поне в началото – един по-къс и един по-дълъг – те ще ви помогнат в дресурата на малкото куче. Не се препоръчва от малко да свиквате животното на разтегателна каишка, защото така трудно ще възпитате у него усещане за разстояние или кое е позволено и безопасно.
  • Няколко играчки. Изборът на цветни, гумени и издаващи най-различни звуци играчки е огромен. Парадоксът е, че рядко малкото кученце играе с тях. Особено в първите седмици от живота му далеч по-голям интерес за палето представляват вашите вещи и имущество, за това – не се увличайте!
  • Клетка/кафез. Някои собственици на кучета предпочитат, докато любимците им са малки и са сами вкъщи, да им приспособят кафез-леговище, където да прекарват времето си. Отново – съобразете го с размера на кучето. 
  • Храна. Проучете каква храна са давали на кученцето, ако сте го взели от развъдник или приют, и се запасете с нея като за начало. Можете постепенно да опитвате различни други марки, докато изберете любимата и предпочитана за вашия любимец. Не се учудвайте, ако в първите дни кученцето не проявява особен интерес към храната – новото място и стресът си казват думата, постепенно ще свикне!
  • Кучешки пелени. Популярен начин да научите кучето на хигиенни навици са така наречените „кучешки пелени“. Те работят на принципа палето да се научи да се изхожда само на тях, за да не цапа из цялата къща, а след това – постепенно и навън.  

кучешки играчкиСнимка: iStock

Подгответе (обезопасете) дома си

За да сте напълно спокойни, че новият ви приятел, както и самите вие, ще се чувствате добре заедно, добре е да направите някои организационни промени в дома си предварително. Най-лесно ще е да изберете стая (напр. кухнята) с лесно почистващи се подове, където да е концентриран основният живот на кучето – там следва да са и паничките му, пелените (ако използвате такива) също. 

Уверете се, че животното не може да се докопа до почистващи препарати(за тях тези големи пластмасови шишета са безкрайно интересни! ). С едно посещение в близката железария можете да си закупите различни приспособления, с които да блокирате достъпа на любимеца си до долните шкафове. Задължително се снабдете с кош за боклук с тежък капак, за да не се изкушава кучето да провери във ваше отсъствие останките от вечерята ви. 

Малките кученца много обичат да дъвчат всякакви кабели – старайте се да не оставяте в полезрението им зарядни, включени в контакта устройства и тн. Не на последно място – изградете у себе си навика да прибирате обувките и дрехите си веднага, след като се приберете вкъщи. Кучетата много обичат да се въргалят във всичко, което мирише на вас, така че – ако оставите любимия си пуловер или риза небрежно на леглото, рискувате да ги намерите целите в косми. Що се отнася до обувките – излишно е да ви казваме, че ако не искате да се сбогувате своевременно с любимите си чехли, то по-добре да не ги оставяте там, където новия ви приятел да ги открие. Най-добре е ако имате по-висок шкаф за обувки, който се отваря напред – така гарантирано кучето няма как да има достъп. 

След като приключите с обезопасяването на дома си, можете да си направите един интересен експеримент. Застанете на четири крака и обходете стаите през призмата на вашия нов приятел. Ще се учудите колко неща ще ви направят впечатление и колко от тях сте пропуснали. А бъдете сигурни – те ще са най-интересни за малкото любопитно животинче!

Административни въпроси

Когато си взимате ново кученце има някои административни въпроси, които трябва да имате предвид. Част от нещата можете да свършите предварително, други – едва, когато любимецът ви е при вас. Основното от тях е да откриете вашия ветеринар. Това е човек (или клиника), където ще водите кучето сравнително често, докато е малко (за различните ваксини, обезпаразитяване и тн.). Важно е първите посещения при него да са свързани с положителни емоции, за да предизвикват подобна асоциация в животното и за в бъдеще. Той ще ви даде препоръки и напътствия, свързани с породата, ще ви ориентира кога и за какво да дойдете пак и тн. 

Независимо откъде взимате вашето куче, то трябва да идва с Европейски паспорт, където да е вписана основната информация за дата и място на раждане, както и направени до момента ваксини. Този документ ви трябва, за да го регистрирате в общината.

Кои са всички задължителни документи, които трябва да има кучето ви? 

Регистрацията на домашен любимец в съответната община по настоящ адрес, трябва да се случи до три месеца от придобиването му. Таксата за притежания на домашен любимец се плаща на година, а ако пропуснете да го впишете – подлежите на глоба.

Посрещане и адаптация на кучето

След като сте подготвили всичко за пристигането на любимеца си, следва да помислите за транспортирането му до дома ви. Зависи, разбира се, откъде го взимате, приют, развъдник и тн. 

Най-добре би се адаптирало животното, ако вие го доведете вкъщи. Така още на този начален етап то ще свикне с близостта ви. Добре е през първите няколко дни да не оставяте по възможност новия си любимец сам. Той най-вероятно ще е още доста стресиран, може да спи често, да се крие под леглото или дивана – характерно е по-затворено поведение. Необходимо е време кученцето да свикне с новия си дом и е най-хубаво за засилване на връзката помежду ви, ако и вие сте наблизо. Без обаче да го затрупвате с внимание и излишни емоции – да, знаем, че няма нищо по-сладко от малко кученце, но опитайте се да бъдете спокойни. 

През тези първи дни ограничете излишните шумове около новия си приятел – не канете гости, не слушайте силно музика – нека малкото същество се почувства уютно и сигурно в компанията ви. 

Ако сте взели кучето от приют, консултирайте се с хората, които са го отглеждали – нека ви споделят впечатления, може да има нещо, което да направите, за да улесните преходния период и животното по-бързо да се отпусне в новия си дом. 

И накрая – изберете име. Най-вероятно имате готово или списък още преди малкото кученце да пристъпи прага на дома ви, но все пак – помислете дали му отива! След като решите как ще наричате новия си приятел, използвайте името възможно най-често в негово присъствие, обръщайте се към него по име винаги, когато го викате или му говорите. Това ще помогне на палето да започне да разпознава как се казва и да свикне.

Първите няколко седмици с малко куче вкъщи са динамичен и наситен с много емоции и промени период. Най-важното е да бъдете максимално уравновесени и спокойни, без да се поддавате на излишен стрес. Нужната подготовка ще ви даде сигурност, че сте подсигурили на животното един чудесен старт, за да се развива хармонично и щастливо заедно с вас!

 

 

Виж още