Какво да правим, ако кучето ни изяде нещо сладко на Хелоуин

куче хелоуин Снимка: iStock

З абравете за вещиците и зомбитата: истинският ужас на Хелоуин може да възникне от една привидно безобидна торба с бонбони, попаднала в лапите на домашния ви любимец. 

Всички знаем, че шоколадът може да бъде много опасен за кучетата, а големите количества захар и мазнини могат да причинят сериозни проблеми на косматите ни другари. Дори и сладките изделия, на които е обозначено, че са „без захар“ не са по-малко вредни – в тях се съдържа ксилитол, който е токсичен, а понякога може да е и смъртоносен за косматите ни другари. 

куче хелоуинСнимка: iStock

И така, какво да правим, ако открием, че докато ние се забавляваме със съседските деца, които обикалят къщите по случай Хелоуин, домашният ни любимец е докопал шепа шоколадови бонбони, от които са останали само опаковките, сдъвкани на земята до него?

Dogsandcats.bg

Разберете какъв вид са сладките неща, които е яло кучето ви

Понякога това може да е по-трудна задача, зависи от това колко различни вида сладки неща сте взели по случай празника. Въпреки това, откриването на това какво е яло кучето ви и в какви количества може да ви помогне да определите от какви грижи ще има нужда то. 

куче хелоуинСнимка: iStock

В шоколада се съдържа теобромин и именно този химикал е токсичен за кучета. Шоколадът за печене е най-лошият за кучетата, следван от черния, млечния и белия. Независимо какъв вид е консумирал вашият домашен любимец обаче, най-добре е да се свържете с ветеринарния си лекар, за да се уверите, че предприемате правилните стъпки предвид конкретните нужди на животното.

куче хелоуинСнимка: iStock

Запознайте се със симптомите

Познаването на признаците на шоколадово или друго отравяне при кучетата ще помогне на вас и на вашия ветеринарен лекар да определите кой е най-добрият курс на действие. При поглъщане на сладко те включват:

  • Повръщане
  • Задъхване
  • Диария
  • Възбуда
  • Повишена жажда
  • Гърчове (в по-тежки случаи)

Сладкото не е само шоколад

Когато домашният любимец докопа купата ви със сладки, той не е особено придирчив що се отнася до това какво е съдържанието й. Често стопаните на четириноги не преценяват рисковете, при консумацията на другите видове сладки (освен шоколад). 

куче хелоуинСнимка: iStock

Преяждането с храни с високо съдържание на мазнини и захар може да доведе до панкреатит при кучетата. Това е невероятно болезнено състояние, което носи след себе си редица допълнителни усложнения като бъбречна недостатъчност и проблеми с увреждане на органи.

Вижте още: Панкреатит при кучетата – симптоми и превенция на заболяването

Дръжте очите си отворени за коремни болки, които се появяват при леко разтриване на коремчето, повръщане, диария и силно намален апетит. 

Най-добрата мярка е превантивната

Може да ви звучи откровено стряскащо, но е факт, че дори малки количества бонбони могат значително да навредят на домашния ви любимец. Успокояващо е обаче да знаем,  че в повечето случаи всичко това може да бъде избегнато. 

Ако раздавате бонбони за Хелоуин, дръжте купата на високо място, където домашният ви любимец няма да има достъп до нея, не може да я достигне или събори.

Ако в домакинството ви има хлапета, които ще се маскират и ще обикалят за лакомства, не пропускайте да им припомните, че не бива да черпят с тях кучето при никакви обстоятелства.

Поставете коша си за боклук на място, недостъпно за четириногото, а на самия празник, за да намалите стреса и да гарантирате на косматия си другар една малко по-спокойна нощ – изведете го на дълга разходка, поиграйте си с него и го нахранете с любимото му ядене, за да няма желание да души любопитно наоколо. 

куче хелоуинСнимка: iStock

Както при всеки медицински въпрос, касаещ домашният ви любимец, не забравяйте да се свържете с ветеринарния си лекар при всякакви специфични въпроси за животното. Бъдете подготвени и с телефона на най-близката спешна клиника в района ви.

Вижте още:

Добра идея ли е да обличате кучето си в костюм за Хелоуин

Виж още