Панкреатит при кучетата – симптоми и превенция на заболяването

куче Снимка: iStock

З аболяването, наречено панкреатит, засяга панкреаса при хората, кучетата и котките. То е не само болезнено, но и животозастрашаващо. Макар че е сред най-сериозните медицински състояния познати на ветеринарните лекари, панкреатита все още е медицинско състояние - загадка за специалистите.

Какво представлява панкреатита?

Панкреасът се намира в коремната кухина на тялото на кучето – точно до стомаха. Това е тънък, дълъг орган с розов цвят, който обикновено подпомага храносмилателния процес, произвеждайки различни ензими и хормони, които помагат да регулиране на инсулина. 

Ако едно куче има панкреатит, тези нормални функции могат да бъдат засегнати, в следствие на което възникват вторични проблеми в други части на корема на животното. Те включват затруднения на работата на жлъчния мехур, както и проблеми с черния дроб и червата, поради близкото разположение на тези органи до панкреаса.

Панкреатитът причинява и възпаление на панкреаса, което е много болезнено за четириногите. Заболяването може да е остро или с хронични прояви, което значи, че или е настъпило бързо и продължава няколко дни, или може да „заспи“ и да се събуди след месец, дори година. 

Dogsandcats.bg

Кучетата ни могат да получат и двата вида панкреатит, като някои породи са по-склонни да го развият от други. 

Симптоми на панкреатит при кучета

Сред основните клинични признаци на заболяването са:

 • Болки в корема
 • Повръщане
 • Летаргия
 • Непредизвикани прояви на агресия
 • Диария
 • Дехидратация
 • Треска
 • Анорексия

Ако домашният ви любимец изпитва болка, той може да хленчи, да вие или да се опитва да се измъкне при всеки ваш опит да го вдигнете. Цялостният език на тялото на животното ще ви подскаже, че то не се чувства удобно – нито, когато лежи, нито в седнало положение. Може да ви изглежда сякаш гърбът му стои леко извит през цялото време. 

кучеСнимка: iStock

 • Повръщане

Има различни причини и заболявания, които предизвикват повръщане при косматите ни спътници и панкреатитът не прави изключение. Повръщането може да е в следствие на коремните болки или храносмилателни проблеми, развили се в следствие на възпаление на панкреаса.

 • Летаргия

Точно както при хората, когато цялостно не се чувстваме добре и не сме много активни, така и куче с панкреатит често ще бъде апатично, незаинтересовано и няма да иска да се движи много.

 • Агресия

Ако домашният ви любимец изпитва болки в корема поради панкреатит, той може да бъде по-агресивен от обикновено. При много животни непредизвиканата агресия е инстинктивен отговор на влошено здравословно състояние. 

 • Диария

Тъй като панкреатитът засяга пряко панкреаса, а той играе важна роля в храносмилането, кучета с остри прояви на заболяването често получават диария или имат периодични пристъпи на разстроен стомах – ако имат хроничен панкреатит.

 • Дехидратация

Щом кучето ви е летаргично, то ще загуби апетит и може да не иска да пие вода. В комбинация с диарията (ако е развило такава в следствие на проблеми с храносмилателния тракт), това може бързо да доведе до опасна дехидратация. 

 • Треска

Ако на лице е възпаление на панкреаса, косматият ви другар ще има повишена телесна температура или за по-кратко наричана треска. 

 • Анорексия

Куче, което не се чувства добре, има болки в корема и повръща, обикновено не иска да яде много, а това води до постепенно развиване на хранително разстройство. 

 • Смърт

Това, за съжаление, е крайната точка на заболяването. За домашния ви любимец може да бъде фатално, ако развие тежък остър пристъп на панкреатит или симптомите на заболяването се игнорират достатъчно дълго.

Причини за възникване на панкреатит при кучета

При хората панкреатитът възниква, когато храносмилателните ензими (амилаза, липаза, протеаза и др.), които панкреасът произвежда, се активират директно в органа, преди да достигнат до тънките черва, както би трябвало. Това води до натоварване на самия панкреас и предизвиква възпаление. 

При домашните ни любимци, панкреатит може да възникне и в следствие на физическа травма в областта на корема – например при куче, ударено от кола. Но понякога заболяването може да се появи и без видима причина. 

Според мнозинството от ветеринарни лекари, храненето с високо съдържание на мазнини при четириногите е сред главните причини за поява на панкреатит. Някои лекарства и стероиди също могат да „отключат“ заболяването. За съжаление, има твърде много неща, които си остават неизвестни за това често пъти – животозастрашаващо състояние. 

кучеСнимка: iStock

Диагностика

Панкреатитът при кучетата се диагностицира от ветеринарен лекар чрез наблюдение на физическите симптоми, извършване на преглед и провеждане на някои лабораторни тестове. 

Изследванията могат да включват проверка на броя на белите и червените кръвни клетки на кучето ви, както и провеждане на някои функционални тестове на някои органи. Има и един специфичен тест за имунореактивност на панкреатична липаза при кучета (cPLI).

Ако домашният ви любимец спада към породите, които са предразположени към развитие на панкреатит, вашият ветеринарен лекар може да постави това заболяване най-високо в списъка на възможните опасни медицински състояния и да следи за проява на симптоми с повишено внимание. 

Най-склонни към развитие на панкреатит са Мини шнауцерите, някои териери, Пуделите и Кокер шпаньолите. 

Лечение

Независимо дали страда от остър или от хроничен панкреатит, вашето куче има нужда от ветеринарно лечение. Необходимо е да се даде възможност на органа да си почине и да се излекува, което налага промени в диетата и започване на течна терапия. 

Ветеринарният ви лекар ще изпише антибиотици и болкоуспокояващи, които да давате заедно с другите лекарства за лечение на специфичните симптоми при вашия четириног любимец. Най-често се налага хоспитализация за няколко дни.

кучеСнимка: iStock

Щом кучето ви се почувства по-добре, постепенно можете да започнете да въвеждате в менюто му по-твърда храна. Обикновено се препоръчва диета с ниско съдържание на мазнини. 

Ако косматият ви приятел има хроничен панкреатит, типичен най-вече за Мини шнауцерите, той може да има пристъпи, които да контролирате сами в домашни условия. Това може да включва поставяне на спринцовки с течности при повръщане и диария, както и прилагане на някои перорални лекарства. 

При хроничен панкреатит, обострянията обикновено могат да се лекуват у дома. Наблюдавайте животното за всякакви промени в количеството храна, което яде, нивото на неговата активност и движенията на червата. Ако забележите нещо тревожно – например четириногото започне да повръща или да извива гърба си, сякаш коремът го боли – незабавно се свържете с ветеринарния ви лекар за съвет. Бързите ви реакции в подобна ситуация и това да останете максимално спокойни могат да са животоспасяващи за кучето. 

Смята се, че хроничният панкреатит е много по-често срещан, отколкото – диагностициран. 

Заразен ли е панкреатитът?

Въпреки че никой все още не знае точно защо възниква панкреатитът, специалистите са единодушни, че това не е заразно заболяване. Няма защо да се притеснявате, че единият ви домашен любимец ще го предаде на другия (ако отглеждате повече от едно животно вкъщи).

Как да предотвратим появата на панкреатит при кучета

Панкреатитът е болезнено и причиняващо трайни увреждания на вашето куче заболяване. Има някои неща, които можете да направите и за които се смята, че могат да намалят шансовете за появата му при вашия домашен любимец. Някои общи превантивни мерки включват:

 • Диета с ниско съдържание на мазнини

Храната, която давате на кучето си винаги има отражение върху това как изглежда и по какъв начин се чувства то – не го забравяйте. Ако менюто на косматия ви приятел е с високо съдържание на мазнини, това може да доведе до панкреатит – при това с остри симптоми. За това – придържайте се към нискомаслена диета, особено ако домашният ви любимец спада към породите, предразположени към заболяването.

кучеСнимка: iStock

 • Добавки с Омега-3 мастни киселини

Колкото и контраинтуитивно да звучи даването на мазнини, този специфичен вид мазнини, намиращи се в рибеното масло - всъщност помагат за нормализиране на нивата на липидите в кръвта, които често са високи при кучета с панкреатит.

 • Нека яденетата да са повече и на по-малки порции

Ако направите основните хранения 3-4 на ден, вместо едно или две, порциите ще са по-малки, а това намалява стреса върху панкреаса. 

 • Поддържане на здравословно тегло

Затлъстяването може да допринесе за поява на панкреатит. За да избегнете това, а и още много други неприятни заболявания – поддържайте домашния си любимец в добра форма и следете за теглото му. 

 

Вижте още:

Какви рискове крие даването на остатъци от масата за кучето ни

Какво трябва да знаем за суровата храна за кучета

Виж още