Какво да правим, ако кучето ни не пие достатъчно вода

куче вода Снимка: iStock

М ониторингът на приема на вода от страна на домашния ви любимец се нарежда сред най-важните приоритети на всеки отговорен стопанин на куче. Адекватната ежедневна хидратация е от съществено значение за жизнеността и цялостното благосъстояние на животното. Въпреки това, може да има дни, когато установявате, че косматият ви другар не пие достатъчно вода. Естествено е да сте загрижени и да се питате какъв е подходящият курс на действие при подобна ситуация. 

Медицински причини 

Ако кучето ви не отскача често до паничката си с вода, възможно е да се касае за основен медицински проблем, като:

  • Инфекция на пикочния мехур

Една от най-честите причини, поради които кучетата спират да пият вода, е инфекция на пикочния мехур – състояние, което може да бъде изключително болезнено за животното. Освен нежелание да се хидратира, другите основни признаци на тази инфекция включват загуба на апетит и повишена честота на уриниране. В съчетание с намалената жажда и глад, това бързо може да доведе до цялостно изтощение на животното. За това не губете време да се обърнете към ветеринарен лекар.

куче водаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Хранително отравяне

Когато кучето ви е погълнало нещо вредно като токсини или некачествена храна, това бързо може да го разболее. Сред признаците, че косматият ви другар е изял нещо, което не трябва, ще забележите и гадене, намален апетит и жажда. Първоначалният отказ на кучето да се храни често служи като ранен предупредителен знак, който в крайна сметка прогресира до симптоми като повръщане, диария и по-тежки усложнения. 

Случаите на отравяне изискват спешни мерки поради бързата им ескалация. Тоест – необходимо е незабавно да заведете кучето си на ветеринарен лекар, ако подозирате, че е погълнало токсично вещество.

куче водаСнимка: iStock

  • Проблеми със зъбите

Кучето ви може да изпитва дискомфорт, породен от орални проблеми и това да стои зад неговата незаинтересованост към ядене и пиене, пишат от PetMD. Това може да доведе до потенциални опасности за здравето на животното, така че ако смятате, че има болен или счупен зъб, абсцеси или възпалени венци, запишете час за преглед при ветеринарния си лекар. 

  • Безпокойство

Общото безпокойство може да бъде потенциален проблем, който да спира кучето ви да върши голяма част от обичайните си дейности, включително – да пие вода. Състоянието може да произтича от различни промени в живота и рутината. Понякога силната тревожност при раздяла също може да доведе до загуба на апетит и липса на жажда у домашния ви любимец.

куче водаСнимка: iStock

  • Други здравословни проблеми

Други здравословни проблеми също могат да попречат на кучето ви да пие вода като диабет или бъбречно заболяване. Симптоми като летаргия и загуба на апетит изискват да се свържете със специалист възможно най-скоро.

Кучето ми не е болно, но отказва да пие вода – защо?

Медицинските причини не са единствената възможност зад отказа на питомеца ви да пие достатъчно вода. Сред другите фактори, свързани с околната среда на животното, които могат да доведат до подобно поведение, откриваме:

  • Застояла вода

Замърсената и застояла вода може да бъде причина за отказа на кучето ви да пие вода. Въпреки че не всички кучета са чувствителни по този въпрос, понякога разликата в миризмата и вкуса на водата (направили сте преход от кладенец към градска или минерална вода, например) може да наруши навиците му за пиене. 

куче водаСнимка: iStock

  • Промяна на времето

Промяната на времето също може да допринесе за намалената консумация на вода от страна на домашния ви любимец. През есента много четириноги естествено намаляват приема на течности, а по-ниските температури също влияят на жаждата на животните, особено ако кучето не упражнява много физическа активност през деня. 

  • Възраст

С възрастта кучетата могат естествено да намалят приема на вода. Това може да произтича от фактори като влошена мобилност, което затруднява навеждането и съответно – достъпа до вода, или намалени сигнали за жажда и глад. По-възрастните кучета обикновено имат по-малко физическа активност в сравнение с по-младите си събратя, което се отразява на нуждите им от хидратация. 

куче водаСнимка: iStock

  • Нова среда

Когато са в непозната или нова среда, кучетата могат да променят поведението си. Може да изглеждат по-малко енергични и да не се хранят или пият вода както обикновено. Острото обоняние на четириногите може да ги накара да възприемат непознати източници на вода като потенциално опасни. Това е черта, вкоренена в техните инстинкти за оцеляване, развивани в продължение на векове. 

  • Асоциация с неприятен спомен

Някои кучета може да свързват пиенето на вода с неприятен спомен. Например, ако сте осиновили домашния си любимец от приют, той може да откаже да пие от същия тип купа, с която е свикнал там, поради негативни асоциации свързани с мястото. 

Ако кучето ви внезапно спре да пие вода, незабавно го заведете на ветеринар

За да насърчите кучето си да пие повече вода, можете леко да навлажните гранулите му или да сложите няколко кубчета с лед в паничката му за хрупкава закуска с нула добавени калории! Можете да експериментирате с нова купа или различно местоположение, за да го примамите. Ако никой от методите, които опитате, не доведе до подобрение в рамките на 24 часа, консултирайте се с ветеринарния си лекар за допълнителни насоки, за да предотвратите евентуална дехидратация. 

куче водаСнимка: iStock

Вижте още:

Може ли кучето да пие друго освен вода

5 лесни начина да подобрите диетата на кучето си

Виж още