Може ли кучето да пие друго освен вода

куче вода Снимка: iStock

Е дно от най-важните неща, свързани с отглеждането на домашния ни любимец, е да се уверим, че кучето има достъп до прясна и чиста вода. Независимо от сезона (разбира се, през лятото това е още по-важно), ежедневната хидратация е от ключово значение за доброто и пълноценно развитие на косматия ви другар. 

Много от стопаните на домашни любимци се чудят дали могат да дават на кучето си нещо друго освен от вода (в различните й форми)?

куче пие водаСнимка: iStock

Кои напитки са полезни за кучето ни?

Най-разхлаждащата и желана за пиене от кучетата ни, особено през лятото, е прясната, чиста питейна вода. Това е с абсолютна сигурност най-доброто питие, което можете да предложите на домашния си любимец. 

Dogsandcats.bg

Ако обаче по някаква причина четириногият ви приятел отказва да пие, можете да го „прилъжете“ с няколко прости, но ефективни трика:

 • Опитайте с кубче лед, което да предложите от ръка;
 • Сменете водата в купичката с прясна;
 • Мийте паничката му всеки ден – може би не мирише добре и за това животното не иска да пие от нея;
 • Насърчавайте го с лакомство всеки път, щом пие вода;

Могат ли кучетата да пият мляко?

От малки знаем, че млякото е пълно със здравословни хранителни вещества като калций и протеини. Но знаете ли, че повечето кучета имат непоносимост към лактоза? Именно консумацията на прясно мляко може да разстрои храносмилателната система, да накара четириногите да се чувстват доста зле и да им причини диария. 

Разбира се, не всички кучета, които пият мляко веднага получават тази реакция – всяко куче е различно. Но най-добрият съвет, който можем да ви дадем е – освен ако идеята ви не е да „отпуснете“ стомаха на любимеца си (ако, например, има запек), не му давайте да пие прясно мляко. 

куче пие водаСнимка: iStock

Чай или кафе?

Кофеинът може да бъде токсичен за кучетата и дори една „безобидна“ според вас глътка може да нанесе мигновени поражения на здравословното им състояние. Нивата на кофеин в кафето и някои видове чай могат да се отразят непоправимо на нервната система на четириногия ви приятел. 

Не се препоръчва да давате на кучето си: 

 • Чай
 • Кафе
 • Всяка друга напитка със съдържание кофеин

Това включва и енергийни и газирани напитки. 

Дори и при най-малко подозрение, че домашният ви любимец е консумирал кофеин, незабавно се свържете с вашия ветеринар. Ще познаете, че това се е случило по специфичното му поведение, което се изразява в:

 • Нервност
 • Ускорен пулс
 • Бърз и неправилен (прескачащ) сърдечен ритъм
 • Хиперактивност
 • Повръщане
 • Задух
 • Треперене или припадъци

Могат ли кучетата да пият алкохол?

Абсолютно не. Никога и при никакви обстоятелства. И не е никак добра идея, колкото и смешно да ви се вижда, по време на купон да давате на кучето си бира, вино или други спиртни напитки, за да видите как ще реагира. Бъбреците и черният дроб на косматите ни приятели не са създадени със способността за филтриране и преработване на алкохола чрез тях. 

Освен във виното, бирата и спиртните напитки, малки количества алкохол се съдържат и в соевия сос, суровото тесто за хляб с мая и оцета. Така че – по-добре дръжте далеч от тях четириногия си приятел.

куче пие водаСнимка: iStock

Ами специализираните кучешки напитки?

В зоомагазините се предлагат редица продукти за пиене специално за кучета, които не съдържат алкохол като бира, вино, тоник и билков чай (без кофеин). Те обаче се причисляват към категорията на лакомствата. Тоест – безвредни са само с умерени количества и то от време на време. Не бива да стават редовна част от диетата на вашето куче. А и често самите четириноги не ги харесват чак толкова, колкото си мислим.

Вода, вода и пак вода

С риск да се повторим – за вашето куче пиенето на вода наистина е най-добрият, проверен и сигурен начин да бъде добре хидратирано и здраво. Никоя друга напитка, било то и кучешка, не се доближава до ефекта, който има тази живителна течност върху организма на домашния ни любимец. Всички останали течности – съвсем спокойно можете да спестите на домашния си любимец.

Виж още