Какво е обучение чрез положително подсилване при кучетата

куче тренировка Снимка: iStock

Н езависимо дали имате у дома малко кученце или наскоро сте осиновили по-възрастен домашен любимец, вероятно сте срещали термина „положително подсилване“, който излиза веднага, щом потърсим техники за обучение и дресура на кучета. Ние също го споменаваме често, за това и решихме да разгледаме малко по-подробно какво точно представлява обучението, основано на положително подсилване и как може да помогне на вас и домашния ви любимец. 

куче дресураСнимка: iStock

Какво е положително подсилване?

Когато става въпрос за обучение и учене като цяло, специалистите често разграничават четири „квадранта“: положително, отрицателно, чрез насърчаване и чрез наказания. 

Положителният и отрицателният метод се отнасят до добавянето и изваждането на нещо, като например даване на лакомство или отнемане на играчка. Насърчаването и наказанията се свързват с увеличаване (акцент) или намаляване на дадено поведение.

Dogsandcats.bg

Обучението чрез положително подсилване е метод, който насърчава доброто (желаното) поведение чрез подсилване с лакомства, играчки и похвали.

Той помага за изграждане на увереност в ситуации на стрес и страх, като включва техники, които насърчават вашият домашен любимец сам да иска да работи с вас, вместо да се бои от вас. 

куче дресураСнимка: iStock

Положителното подсилване може да помогне и за подобряване на връзката между човек-животно чрез изграждане на доверие между стопанина и питомеца му. 

С какво обучението чрез положително подсилване е по-различно от другите методи?

Положителното подсилване работи, като възнаграждава доброто поведение, като същевременно възпира отрицателното чрез пренасочване. Този метод не разчита на страх, болка или негативни асоциации, за да накара кучето да прави това, което стопанинът му иска. Вместо да се наказва или да му се отнема нещо, когато се държи лошо, положителните методи за подсилване превръщат това поведение в нещо добро. 

Вижте още: 6 мита за поведението на кучетата, на които да спрете да вярвате още днес!

Например, да речем, че кучето ви лае по гостите ви. Вместо да му се карате, да го затваряте в другата стая или да го връзвате, можете да започнете да го тренирате да сяда всеки път, като му давате лакомство, когато остане спокойно в при пристигането на приятелите ви у дома. 

куче дресураСнимка: iStock

Награждаването с лакомство ще го насърчи да изпълни командата ви (да седне), пренасочвайки негативния лай към желано поведение. Освен това, така подсилвате доверието и предотвратявате появата на страх, което може да се случи, ако вместо това крещите на животното. 

Съвети за започване на обучението

Не е трудно да започнете обучението за положително подсилване. Щом имате правилните инструменти под ръка, като любими на питомеца ви лакомства или предпочитана от него играчка. В допълнение, наличието на аксесоари като дълъг повод (ако провеждате тренировките навън) също може да ви е от полза. 

Обучението чрез положително подсилване е метод, който насърчава доброто (желаното) поведение чрез подсилване с лакомства, играчки и похвали.

Един от най-важните моменти, когато тренирате положително подсилване с цел затвърждаване на желано от вас поведение, е да уловите точния момент – трябва да похвалите кучето си в момента на извършване на самия акт. Това може да бъде нещо толкова просто, колкото да помолите животното да седне и след това да го наградите. Или, в по-сложни случаи, да поощрите спокойното му държание в близост до пощальона, например. Лакомството помага за укрепване на тези поведения, правейки ги по-вероятни да се появят отново. 

Не се колебайте да потърсите помощ

Ако смятате, че домашният ви любимец има проблемно поведение, което има нужда да се коригира или просто искате да получите повече насоки, свързани с обучението му, треньор, започнат с методите на положителното подсилване, би бил чудесен избор за вас. Много от тези специалисти предлагат групови класове, които могат да ви помогнат с основни команди, а като бонус – получавате и здравословна доза социализация. 

куче тренировкаСнимка: iStock

Обучението за положително подсилване е чудесен начин да изградите доверие с вашия космат другар, като същевременно постигнете видими и дълготрайни резултати.

Вижте още:

Всички кучета ли подлежат на дресура

5 урока при обучението на кучета, които научихме по трудния начин

Виж още