6 мита за поведението на кучетата, на които да спрете да вярвате още днес!

куче Снимка: iStock

Н е би било никак пресилено да се каже, че срещу всеки добър и полезен съвет за кучета, който можете да откриете в интернет, вероятно стоят около десет лоши. И не е никак трудно човек да се подведе, сигурни сме! Обучението на кучетата и науката за поведението им се актуализират ден след ден, но напреднаха драматично през последните няколко десетилетия. Прогрес, който обаче не намира пряко отражение във всички източници, от които стопаните на четириноги обичайно черпят информация за питомците си.

За това подбрахме за вас 6 често срещани мита за обучението на кучета, които всички сме чували. И на които е добре да спрем да се доверяваме още днес, защото не срещат почти (или никаква) подкрепа от науката.

  • Не можете да научите старо куче на нови трикове

Въпреки популярността на тази фраза, почти толкова известна, колкото и вълкът, който не мени козината си, тя просто не е вярна. Кучетата могат с абсолютна сигурност да се научат и да се възползват от ползите, които носят редовните тренировъчни сесии на всяка възраст. 

куче дресураСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Сложната част тук идва от факта, че на едно по-възрастно четириного трябва да му се отдели повече време и да се подходи с търпение към предишната история на обучение, което е имало.

Например, ако вашето десетгодишно куче лае срещу куриери или пощальони, това поведение може да се коригира, но вероятно ще отнеме известно време, за да го отучите от него и да формирате нови навици.

  • Трябва да сте „алфа“, за да ви слуша кучето 

Терминът „алфа“ идва от остаряло изследване на доминацията и важността й в отношенията между стопанин и домашния му любимец, основаващо се върху поведението на вълци (не домашни кучета, държим да подчертаем), публикувано през 70-те години на миналия век. И оттогава то е редактирано и дори- оборено от самия си автор. 

куче вкъщиСнимка: iStock

Вижте още: Какво е алфа куче? Митът за доминирането, който по-добре да забравите!

Днес знаем, че дивите вълци най-често са формирали малки семейни групи, състоящи се от родителска двойка и нейното потомство, а не от строга и насилствено подсилена йерархия. Освен това, поведението на нашите опитомени кучета е много по-различно от това на дивите им братовчеди. За това и всяка тренировъчна философия, използваща „доминирането“ като крайъгълен камък, се счита за остаряла, неточна и ненужна.

  • Успокояването на уплашено куче „подсилва“ страха му

От поведенческа гледна точка е буквално невъзможно да се засили даден страх. Концепцията за подсилването му се отнася за реакция, а не за емоции. И особено – за неволни емоции като спонтанна уплаха.

уплашено кучеСнимка: iStock

Когато кучетата ни се страхуват, е абсолютно нормално (и за предпочитане) да им осигурим комфорта, от който се нуждаят, за да се чувстват сигурни и защитени. Наличието на силна основа на доверие е необходимо, ако в крайна сметка целта ни е да помогнем на четириногото да се почувства по-добре, комфортно и спокойно.

Вижте още: Защо понякога големите кучета се плашат от по-малките четириноги

Предлагаме ви една полезна аналогия по темата, публикувана от специалиста по приложно поведение на животните д-р Патриша Макконъл:

„Представете си, че някой се опитва да проникне в дома ви посред нощ. Да приемем, че успява и след като натрапникът вече си е тръгнал, приятел или любим човек седне до вас на дивана, донесе ви чай и ви прегърне. Дали топлата напитка и съчувствието ще намалят опасенията и страховете ви, че това може да се случи отново? Разбира се, че не.“

  • Не можем да се справим със сериозни поведенчески проблеми само чрез положително подсилване

Често можем да чуем или прочетем, че интензивните поведенчески проблеми като агресия, например, изискват по-сурови методи на обучение. Съществува обаче голям и нарастващ обем от изследвания, които ясно посочват не само вредата от използването на аверсивни стратегии за обучение, но и че положителното подсилване всъщност е далеч по-ефективно.

куче дресураСнимка: iStock

Стотици сертифицирани треньори днес залагат на дресура, базирана на положителното подсилване на желаното поведение, за да се борят успешно с агресия, реактивност, опазване на ресурсите и тн. 

Вижте още: 5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

  • Използването на храна в обучението е подкуп

Има голяма разлика между подкуп и поощрение. Подкупът се използва, за да се случи дадено поведение, това е един вид „плащане“ за това, че животното вече е изпълнило това, което сме поискали от него. Ако искаме домашният ни любимец да се научи да повтаря дадено поведение, което харесваме, трябва да го засилим. 

Храната обикновено е най-удобният начин за преподаване и усвояване на нови умения, но след като кучето ви разбере репликата (командата), може да започнете да използвате други житейски награди, като играчки, за да затвърдите уменията му.

  • Кучето трябва да ме слуша, защото ме уважава!

Понятието „уважение“ е нещо, което само ние хората разбираме (или често – несъвсем!). От друга страна, домашните ни любимци са аморални същества. Те се ориентират в своя свят и вземат решения въз основа на историята си на обучение. Или по-просто казано – четириногите просто правят всичко, което работи за тях, за да получат резултатите, които търсят.

уплашено кучеСнимка: iStock

Вижте още: Какво не бива да правите, ако искате кучето да ви уважава

Това означава, че ние, като техни стопани, трябва да организираме обучението им така, че да е последователно и логично, за да се ориентира животното какво и кога се иска от него. 

Например, ако питомецът ви обича, когато ви идват гости и е склонен да ги посреща с развълнувано скачане, можете да го научите, че тичането към постелката е начинът, когато се отвори външната врата, приятелите ви да влязат вътре и да го почерпят с лакомство. Ще се учудите колко добре работи причинно-следствената връзка при косматите ни другари, особено ако на лице има похвали и поощрения за добре свършената работа.

уплашено кучеСнимка: iStock

Митовете за кучетата са широко разпространени, но базираното на доказателства обучение и състраданието са ключът към тяхното разсейване. Ако се нуждаете от помощ, за да разделите неточните твърдения от фактите, най-добрият начин е да се консултирате с квалифициран треньор на домашни любимци.

Вижте още: Ако кучето обича да ближе краката ви, считайте се за голям късметлия!

Виж още